Toiminimen nimi ja lyhenne – 5 usein kysyttyä kysymystä aiheesta

Yksityisen elinkeinonharjoittajan nimen valinta ja rekisteröinti

Toiminimiyrittäjäksi ryhtyessäsi voit rekisteröidä yritystoiminnallesi virallisen ja käyttösuojatun nimen. Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat toiminimen nimen valintaa ja lyhenteen käyttöä.

 

Yhteistyössä
product title

Toiminimeä perustamassa? Ulkoista kirjanpito edullisesti

Talenom One on toiminimiyrittäjille suunniteltu helppo laskutus- ja kirjanpitopalvelu. Lähetä laskut asiakkaille ohjelmalla ja lisää tositteet omista ostoistasi. Ammattikirjanpitäjä huolehtii kirjanpidosta, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Mitä toiminimen nimi tarkoittaa?

Toiminimi tarkoittaa virallisessa kielessä yrityksen nimeä yritysmuodosta riippumatta. Toiminimen nimellä tarkoitetaan nimeä, jonka yksityinen elinkeinonharjoittaja rekisteröi kaupparekisteriin ja jolla hän harjoittaa yritystoimintaansa.

Esimerkki:

Heikki Huttunen ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ja tekee YTJ-palvelussa perustamisilmoituksen kaupparekisteriin.

Ilmoituksen yhteydessä Huttunen voi rekisteröidä yritystoiminnalleen virallisen ja käyttösuojatun toiminimen, esimerkiksi Huttus Consulting.

Termit tutuiksi:

Puhekielessä sanalla toiminimi viitataan yleensä yksityiseen elinkeinonharjoittajaan eli toiminimiyrittäjään.

Virallisessa kielessä toiminimi kuitenkin tarkoittaa yrityksen nimeä sen yritysmuodosta riippumatta.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnairin toiminimi on Finnair Oyj. Lyhenne Oyj muodostuu sanoista julkinen osakeyhtiö.

 

Onko yksityisen elinkeinonharjoittajan pakko rekisteröidä toiminimeä?

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei ole pakko rekisteröidä yritystoiminnalleen virallista nimeä eli toiminimeä. Jos et rekisteröi toiminimeä, harjoitat liiketoimintaa omalla nimelläsi.

Voit toki halutessasi käyttää jotakin itse keksimääsi epävirallista markkinointinimeä, mutta tällöin nimi ei nauti käyttösuojaa samaan tapaan kuin jos rekisteröisit sen.

Jos et halua rekisteröidä yritystoiminnallesi virallista ja käyttösuojattua toiminimeä, voit ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ilmaiseksi OmaVeron kautta.

Sen sijaan kaupparekisteriin ilmoittautuminen, jonka yhteydessä voisit valita yritystoiminnallesi virallisen nimen, maksaa sähköisesti tehtynä 70 euroa.

 

Mitä sääntöjä toiminimen valinnassa tulee noudattaa?

Et voi valita aivan millaista tahansa toiminimeä yritystoimintaasi varten. Nimen tulee olla yksilöivä ja sen tulee erottautua riittävällä tavalla muista jo rekisteröidyistä toiminimistä. Nimi ei saa olla sekoitettavissa mihinkään nykyiseen toiminimeen.

Toiminimen valinnassa sovelletaan myös seuraavia ohjeistuksia:

  • Toiminimeksi ei hyväksytä pelkästään liiketoiminnan luonnetta koskevaa mainintaa. Esimerkiksi pelkkä sana Valokuvaamo ei käy toiminimeksi. Valokuvaamo Reijonen sen sijaan olisi käypä toiminimi, jos yrittäjän sukunimi on Reijonen.
  • Toiminimessä ei ilman asianmukaista suostumusta saa käyttää mitään, mikä voidaan käsittää toisen sukunimeksi. Yleensä Patentti- ja rekisterihallitus tulkitsee sukunimeksi sellaisen nimen, joka on käytössä vain sukunimenä, mutta ei tarkoita mitään muuta.
  • Toiminimi ei voi muodostua pelkästään yleisistä etu- tai sukunimistä. Esimerkiksi sanat Heikki tai Virtanen eivät yksinään kelpaa toiminimiksi.
  • Toiminimeksi ei kelpaa yleinen paikannimi. Esimerkiksi Tukholma tai Tampere eivät ole soveltuvia toiminimiä. Paikkakunnan nimen voit kuitenkin mainiosti liittää osaksi toiminimeä: esimerkiksi Tampereen Pianonviritys.
  • Abstraktit kirjain- ja numeroyhdistelmät eivät kelpaa toiminimiksi. Nimen tulisi olla sanana lausuttavissa, joten esimerkiksi UL4OPKZ ei ole pykälät täyttävä toiminimi.

Tarkentavaa lisätietoa löydät Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.

 

Vinkkejä toiminimen nimen valintaan

  • Jo rekisteröityjä yritysten nimiä voit selvittää maksutta YTJ:n nimipalvelussa.
  • Yritysnimien oikeinkirjoitukseen löydät vinkkejä Kielitoimiston ohjepankista.
  • Selvitä myös, onko toiminimeäsi vastaava domain eli verkkotunnus (yrityksesinimi.fi) vapaana. Voit tehdä tämän esimerkiksi Hostingpalvelun verkkosivuilla.
  • Pyri valitsemaan nimi, joka asiakkaiden on helppo muistaa ja joka kuvaa liiketoimintaasi hyvin vielä vuosienkin kuluttua. Esimerkiksi liian paikallinen nimi voi tuntua myöhemmin hassulta, jos liiketoimintasi lähteekin nopeasti laajenemaan uusille toimialueille.
  • Tylsän mutta liiketoimintaa hyvin kuvaavan nimen valitseminen voi helpottaa hakukonelöydettävyyttä. Suomessa tehdään joka kuukausi useita satoja Google-hakuja hakutermillä kylpyhuoneremontti Helsinki. Hakutulosten kärkisijoilta löytyy vähemmän yllättäen yritys, jonka nimi on Helsingin Kylpyhuoneremontti Oy. Pelkkä nimi ei toki nosta ketään hakutulosten kärkeen, mutta pientä hyötyä siitä voi olla, jos verkkosivut on muutoin rakennettu oikein hakukonelöydettävyyden näkökulmasta.

 

Yhteistyössä
product title

Toiminimeä perustamassa? Ulkoista kirjanpito edullisesti

Talenom One on toiminimiyrittäjille suunniteltu helppo laskutus- ja kirjanpitopalvelu. Lähetä laskut asiakkaille ohjelmalla ja lisää tositteet omista ostoistasi. Ammattikirjanpitäjä huolehtii kirjanpidosta, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Voiko toiminimen nimeä muuttaa?

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit muuttaa toiminimeäsi tekemällä asiasta muutosilmoituksen YTJ.fi-palvelussa. Toiminimen muuttamisen hinta on sähköisesti tehtynä 70 euroa.

Lisäkuluja voi syntyä siitä, että joudut päivittämään uuden nimen esimerkiksi erilaisiin sopimuspohjiin, mainoksiin tai muihin yrityksesi materiaaleihin.

Uuden toiminimesi kelpoisuus selvitetään samoilla periaatteilla kuin yritystoimintaa aloittaessasi. Älä siis painata uutta nimeä yrityksesi materiaaleihin ennen kuin Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt nimen.

 

Mikä on toiminimen lyhenne?

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta eli toiminimiyrittäjästä käytetään usein lyhennettä tmi tai toiminimi. Kumpaakaan kyseisistä lyhenteistä ei kuitenkaan ole pakko ottaa osaksi toiminimen nimeä.

Esimerkiksi osakeyhtiöiden virallisesta nimestä on löydyttävä sana osakeyhtiö tai lyhenne Oy. Toiminimiyrittäjillä vastaavaa sääntöä ei kuitenkaan ole.

Esimerkki: Matti Virtanen ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ja rekisteröi toiminimen Virtas Consulting. Jos Virtanen olisi kuitenkin perustanut osakeyhtiön, vastaava toiminimi ei enää soveltuisi, vaan siihen tulisi lisätä sana osakeyhtiö tai lyhenne oy. Tällöin nimi voisi olla esimerkiksi Virtas Consulting Oy.

Vaikka toiminimen lyhenne ei pakollinen olekaan, monet toiminimiyrittäjät käyttävät sitä silti. Esimerkiksi Tmi Etunimi Sukunimi on varsin yleinen tapa muodostaa toiminimi.