Kevytyrittäjän verotus ja verovähennykset – 5 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta

Harkitset siis kevytyrittäjyyttä, mutta verotus mietityttää? Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin aihetta koskeviin kysymyksiin.

 

1. Miten kevytyrittäjän verotus käytännössä toteutuu?

Kun työskentelet laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, olet verotuksen näkökulmasta yleensä palkansaaja*. Maksat tienesteistäsi ansiotuloveroa samaan tapaan kuin palkkatöissä ollessasi.

Laskutuspalvelu pidättää sinulle maksamastaan palkasta oikean määrän veroa, kun muistat toimittaa heille verokorttisi. Voit tehdä sen sähköisesti kirjautumalla laskutuspalveluun**.

Mitä enemmän vuoden aikana tienaat, sitä suuremmaksi veroprosenttisi nousee. Veroprosentissasi huomioidaan kaikki ansiotulosi yhteenlaskettuna.

Kuvitellaan, että olet sivutoiminen kevytyrittäjä ja tienaat palkkatöistäsi vuodessa 35 000 euroa. Sen päälle tahkoat kevytyrittäjänä 5000 euron ansiot. Tällöin sinua verotetaan 40 000 eurosta.

Sekä päätoimisista palkkatöistäsi että kevytyrittäjätyöskentelystä voit toki tehdä tiettyjä verovähennyksiä, joilla pienennät verotettavaa tuloasi. Näin ollen myös tuloistasi maksettavaksi kertyvän veron määrä euromääräisesti pienenee.

Kevytyrittäjän verovähennyksiä on käsitelty tarkemmin hieman tuonnempana tässä artikkelissa.

Poikkeuksia: * Valtaosa laskutuspalveluyrityksistä maksaa käyttäjilleen palkkaa. Markkinoilla on kuitenkin muutamia toimijoita, jotka maksavat suoritteet työkorvauksena. Verohallinnon verkkosivujen lisäksi löydät asiasta lisätietoa esimerkiksi Uusi työ ry:n verkkosivuilta. Mikäli maksettu raha on palkan sijaan työkorvausta, tällä voi olla tarpeeksi suurella laskutusmäärällä vaikutusta arvonlisäverovelvoitteisiin.

** Osa laskutuspalveluista voi saada verotustietosi myös automaattisesti Verohallinnolta. Tällöin verokorttia ei tarvitse enää erikseen lähettää. Varmista ajantasainen käytäntö omalta laskutuspalvelultasi.

 

2. Pitääkö kevytyrittäjänä tienatut tulot ilmoittaa itse verottajalle?

Sinun ei tarvitse ilmoittaa laskutuspalvelun kautta ansaitsemiasi tienestejä erikseen mihinkään, vaan laskutuspalvelu huolehtii asiasta.

He ilmoittavat sinulle maksettujen palkkojen määrän Verohallinnon Tulorekisteriin. Näet tiedot suoraan esitäytetyllä henkilökohtaisella veroilmoituksellasi, jonka saat keväällä. Voit toki jo aiemminkin tarkastella omia palkkatietojasi kirjautumalla Tulorekisteriin.

Laskutuspalvelu tekee ilmoituksen Tulorekisterille aina viiden päivän kuluessa palkanmaksusta.

 

3. Kevytyrittäjän palkka – eli paljonko laskuttamastasi summasta jää käteen?

Kuvitellaan, että heität laskutuspalvelun kautta työkeikan, jonka hinnaksi olet sopinut 1240 euroa. Hinta sisältää arvonlisäveron.

Käytämme esimerkkisummana 1240 euroa, koska se muodostuu kätevästi 1000 eurosta, johon on lisätty päälle 24 prosentin arvonlisävero.

Arvonlisäverovelvollisen toiminnan alaraja Suomessa on 15 000 euroa. Kaikki yritykset*, jotka tekevät vuosittain myyntiä yli tämän rajan, joutuvat liittymään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja lisäämään alv:n hintoihinsa.

Joudut huomioimaan hinnoittelussasi arvonlisäveron, koska laskutat valitsemasi laskutuspalvelun y-tunnuksella. Kaikki laskutuksesi on osa heidän liikevaihtoaan.

Asiakkaasi maksaa laskutuspalvelulle 1240 euroa, ja laskutuspalvelu huolehtii arvonlisäveron osuuden tilittämisestä eteenpäin verottajalle.

*Arvonlisäverovelvollisuuden poikkeustoimialoista voit lukea lyhyesti Verohallinnon verkkosivuilta.

 

Huomioi arvonlisävero hinnoittelussasi!

Laskutatko yksityishenkilöitä eli tavallisia kuluttajia?

Tällöin ilmoitat hinnat aina arvonlisäveron kera: esimerkiksi 1240 euroa (sis. alv 24%). Kuluttaja maksaa arvonlisäveron osana palvelusi hintaa, eikä hän voi myöhemmin vähentää sitä mistään.

Sen sijaan yrityksiä laskuttaessasi hinta ilmoitetaan pääsääntöisesti ilman arvonlisäveroa. Kun ilmoitat alvittomaksi hinnaksi 1000 euroa, yritysasiakkaasi saa sinulta 1240 euron laskun.

Toisin kuin yksityishenkilöt, yritykset voivat vähentää arvonlisäverot omien myyntiensä sisältämistä arvonlisäveroista. 240 euron arvonlisäveron osuus ei siis lopulta jää yritysasiakkaasi maksettavaksi.

Ketä tahansa laskutatkaan, laskutuspalvelu huolehtii arvonlisäverot eteenpäin Verohallinnolle. Työsi hinnan päälle lisättävä arvonlisävero ei jää sinulle, mikä on hyvä huomioida hinnoittelua miettiessä.

Yllä olevissa esimerkeissä oletettiin, että palveluidesi arvonlisäverokanta on 24%.

 

Jäljelle jäävästä 1000 eurosta napataan pois:

  • ennakonpidätys eli tuloveron maksamiseen uppoava osuus
  • laskutuspalvelun perimä palvelumaksu (joka voi palvelusta riippuen sisältää vakuutusmaksut tai sitten ei)
  • sairausvakuutusmaksu 1,33%, jos olet YEL-velvollinen (2022).

 

Paljonko on ennakonpidätyksen määrä?

Se riippuu veroprosentistasi.

Ennen laskutuksen aloittamista joudut toimittamaan laskutuspalvelulle verokorttisi, jotta he osaavat napata palkasta oikean määrän veroja. Verokortin voit toimittaa sähköisesti verkossa.

Kaikki ansiotulosi huomioidaan veroprosentissasi. Jos tienaat palkkatöissä 30 000 euroa ja kevytyrittäjänä 5000 euroa vuodessa, sinua verotetaan 35 000 eurosta. Mahdollisia vähennyksiä ei ole huomioitu.

Mitä enemmän tienaat, sitä korkeammaksi veroprosentti nousee.

 

Entä palvelumaksun osuus?

Yleensä palvelumaksut pyörivät noin viiden prosentin tuntumassa valitsemastasi laskutuspalvelusta riippuen.

Palvelumaksun osuus lasketaan lähettämäsi laskun arvonlisäverottomasta summasta. Tällä maksulla laskutuspalvelu kattaa omia kulujaan ja huolehtii yleensä siitä, että sinulla on tapaturma- ja vastuuvakuutukset voimassa heidän kauttaan työskennellessäsi.

Osa laskutuspalveluista kuitenkin veloittaa vakuutukset erikseen, eli maksat niistä tällöin palvelumaksun päälle. Asia kannattaa huomioida, kun vertailet eri kevytyrittäjäpalveluita keskenään.

Halvalta näyttävä palvelumaksu voi tarkoittaa, että laskutuspalvelun tarjoama vakuutusturva ei välttämättä ole samalla tasolla hieman kalliimman laskutuspalvelun kanssa.

Huomaa tämäkin: Aiemmin palvelumaksun päälle lisättiin arvonlisävero (24 %), mutta käytäntö muuttui vuoden 2020 lopulla Korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen myötä. Vuoden 2021 lopulla joidenkin laskutuspalveluiden verkkosivuilta löytyi kuitenkin asiasta yhä toisistaan poikkeavaa tietoa.

Muutoksen jälkeen esimerkiksi 62 euron suuruinen palvelumaksu (50€ + alv 24 %) onkin enää 50 euroa.

 

Ja joku sairausvakuutusmaksukin pitäisi maksaa?

No ei välttämättä.

Tämä koskee sinua vain, jos olet YEL-vakuutusvelvollinen kevytyrittäjätoiminnastasi.

Suuri osa sivutoimisista kevytyrittäjistä laskuttaa vuodessa sen verran pienimuotoisesti, että he eivät tarvitse YEL-vakuutusta eli yrittäjän eläkevakuutusta.

 

Suuntaa-antava esimerkkilaskelma

  • Lähetät asiakkaallesi 1240 euron laskun (1000€ + alv 24 %), jonka asiakas maksaa laskutuspalvelulle. Laskutuspalvelu huolehtii arvonlisäverojen (240 €) tilityksen eteenpäin verottajalle.
  • Ennakonpidätysprosenttisi on 15 ja laskutuspalvelun palvelumaksu 5 prosenttia sisältäen vakuutukset. Näillä luvuilla 1000 eurosta menee ennakonpidätystä 150 euroa ja palvelumaksua 50 euroa. Sairausvakuutusmaksua (1,33 % bruttopalkasta vuonna 2022) ei veloiteta, koska toimintasi on niin pienimuotoista, että et ole YEL-vakuutusvelvollinen.
  • Tällöin tilillesi kilahtaa rahaa 800 euroa.

Arvonlisäveron kanssa toimittaisiin eri tavalla, jos laskuttaisit omalla y-tunnuksella. Tällöin et kuitenkaan enää olisi kevytyrittäjä sanan alkuperäisessä ja tunnetuimmassa merkityksessään. Lisätietoa y-tunnuksesta löydät edellä linkatusta artikkelista.

 

Ole tarkkana minimiveloituksen kanssa!

Laskelmia tehdessäsi huomioi se, että monilla kevytyrittäjäpalveluilla on palkkaa nostaessasi minimiveloitus – esimerkiksi 15 euroa.

124 euron laskusta (100€ + alv 24 %) lähtee tällöin palvelumaksua 15 euroa eli paljon enemmän kuin 5 prosenttia.

Aivan pieniä summia ei siis välttämättä kannata nostaa laskutuspalvelusta kerralla. Yleensä yhteen palkanmaksuun on mahdollista niputtaa mukaan useampi lähettämäsi lasku.

Poikkeuksia voi esiintyä laskutuspalvelusta riippuen.

 

4. Mitä kevytyrittäjän verovähennyksistä on hyvä tietää?

Yritykset ja yrittäjät voivat laittaa liiketoimintaansa liittyvät hankinnat ja ostot yrityksen kuluiksi. Nämä kulut laskevat yrityksen verotettavaa tulosta. Tällöin veroja maksetaan pienemmästä tuloksesta, jolloin myös verojen määrä euroissa laskettuna pienenee.

Kevytyrittäjänä et voi vähentää kuluja aivan samalla tavalla, koska laskutat valitsemasi laskutuspalvelun y-tunnuksella.

Voit kuitenkin ilmoittaa monia kevytyrittämiseen liittyviä kuluja tulonhankkimiskuluiksi henkilökohtaisella veroilmoituksellasi. Tulonhankkimiskuluilla saat pienennettyä verotettavien tulojesi määrää, jolloin maksat vähemmän veroja.

Kevytyrittäjänä voit ilmoittaa verovähennyksiin tulonhankkimiskuluina esimerkiksi:

  • laskutuspalvelun sinulta veloittamat palvelumaksut
  • YEL-maksut (jos sinulla on YEL-vakuutus)
  • työhuonevähennykset (jos työskentelet kotona tai sinulla on erillinen vuokrattu työtila)
  • matkakulut työkeikoista.

Matkakulut kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan eritellä jo asiakasta laskutettaessa ja laatia niistä laskutuspalvelulle matkalasku. Tämä vaihtoehto on verotuksellisesti edullisempi verrattuna siihen, että vaatisit myöhemmin matkakulut vähennettäväksi tulonhankkimiskuluina.

Eri laskutuspalveluiden matkakulukorvauskäytännöissä voi kuitenkin olla eroja.

 

Onnistuuko tarvike- ja materiaalihankintojen vähentäminen?

Laskulle voit yleensä eritellä myös sellaisia tarvike- ja materiaalihankintoja, jotka kulutat tekemäsi työsuoritteen aikana. Hyvä esimerkki on maalipurkki, jos teet laskutuspalvelun kautta maalarinkeikkoja.

Tällöin sovit asiakkaasi kanssa, että hänen maksamansa hinta sisältää myös työssä tarvittavat materiaalit. Laskutuspalvelu maksaa sinulle maalipurkin osuuden kulukorvauksena kuittia vastaan.

Kyseinen kulu vähennetään laskutuksesi loppusummasta ennen palkanmaksua, jotta et joudu maksamaan veroja kyseisen kulun osuudelta. Muista eritellä kulut laskutuksen yhteydessä.

Et kuitenkaan pääsääntöisesti voi vähentää kuluina sellaisia hankintoja, joihin liittyy yksityiskäytön riskiä tai pidempiaikaista työkäyttöä. Tällaiset kulut voit kuitenkin yleensä vähentää ainakin osittain tulonhankkimismenoina.

Palkkatulon saajana olet automaattisesti oikeutettu 750 euron (2022) vähennykseen. Tulonhankkimismenot kannattaa eritellä henkilökohtaisella veroilmoituksella, jos ne ylittävät kyseisen omavastuurajan. Homman voit hoitaa sähköisesti OmaVerossa.

Toisin kuin y-tunnuksella laskuttavat toiminimiyrittäjät, kevytyrittäjät eivät voi hyötyä arvonlisäveron vähentämiseen liittyvistä verohelpotuksista tai viiden prosentin yrittäjävähennyksestä.

Tähän kannattaa kiinnittää huomiota viimeistään silloin, kun laskutus muuttuu selvästi yksittäisiä keikkoja säännöllisemmäksi.

Huomaa tämä:

Kevytyrittäjyys y-tunnuksella tarkoittaa nimestään huolimatta yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä toimimista.

Kevytyrittäjyys on alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty termi, joten sillä saatetaan palvelusta riippuen viitata eri asioihin.

Tässä artikkelissa kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan yrittäjämäisen toiminnan harjoittamista laskutuspalveluyrityksen kautta ilman omaa y-tunnusta.

 

5. Saako asiakas kotitalousvähennystä kevytyrittäjältä ostamastaan palvelusta?

Kyllä saa, jos kotitalousvähennyksen saamisen ehdot muutoin täyttyvät.