Toiminimi yritysmuotona – opi perusteet ja tutustu toiminimiyrittämisen eri osa-alueisiin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekielisesti toiminimi on kevyin varsinainen yritysmuoto Suomessa. Parhaiten toiminimi soveltuu yritysmuodoksi sellaisille yrittäjille, joiden liiketoiminta on kohtalaisen pienimuotoista ja jotka työllistävät vain itsensä.

Yritysmuodon keveys tarkoittaa toiminimen kohdalla sitä, että esimerkiksi kirjanpitoon ja hallintoon liittyvät vaatimukset ovat pienempiä muihin yritysmuotoihin, kuten osakeyhtiöihin verrattuna. Myös toiminimen perustaminen ja lopettaminen hoituvat verkossa huomattavan nopeasti.

Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin toiminimiyrittäjyyden käsitteeseen ja toiminimen hyviin ja huonoihin puoliin. Jos perusasiat ovat sinulle jo tuttuja, voit siirtyä suoraan lukemaan toiminimiyrittäjyyden eri osa-alueita käsitteleviä artikkeleita.

Artikkeleissa on vastattu yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat muun muassa toiminimen perustamista, kirjanpitoa, verotusta, vakuutuksia sekä monia muita tärkeimpiä teemoja. Kaikki artikkelit näet alla.

Tuleva toiminimiyrittäjä, aloita näistä!

Mikä on toiminimi?

Mitä toiminimi oikeastaan tarkoittaa? Entä mitkä ovat toiminimiyrittämisen hyvät ja huonot puolet? Tutustu termeihin ja tärkeimpiin perusasioihin.

Kuvituskuva artikkeliin, jossa kerrotaan toiminimen perustamisesta.

Toiminimen perustaminen

Toiminimiyrittäjäksi ryhtyminen onnistuu nopeasti verkossa. Lue ohjeet toiminimen perustamiseen.

Toiminimen
verotus

Miten toiminimellä tienaamiasi rahoja verotetaan, ja miten nuo verot käytännössä maksetaan?

Toiminimen
kirjanpito

Toiminimiyrittäjyys tekee sinusta kirjanpitovelvollisen. Tutustu eri tapoihin, joilla voit hoitaa toiminimesi kirjanpidon.

Toiminimen
vakuutukset

Milloin yrittäjän eläkevakuutus on pakko hankkia? Mitä muita vakuutuksia yrittäjä saattaa tarvita?

Laskuttaminen toiminimellä

Huomioi ainakin nämä asiat, kun hinnoittelet omaa työtäsi ja lähetät laskuja asiakkaillesi.

Toiminimen kulut ja vähennykset

Millaisia kuluja toiminimiyrittäjyydestä aiheutuu? Entä mitä tarkoittaa, että nämä kulut voit vähentää verotuksessa?

Toiminimen "palkka" eli yksityisotto

Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa. Voit kuitenkin koska tahansa tehdä yksityisottoja. Mistä oikein on kyse?

Toiminimen pankkitili

Yritystoimintasi tuloista ja menoista pysyt helpoiten kärryillä avaamalla toiminimellesi oman pankkitilin. Lue vastaukset aiheeseen liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.

Arvonlisävero

Mitä uuden toiminimiyrittäjän pitää ymmärtää arvonlisäverosta?

Starttiraha

Päätoimisena toiminimiyrittäjänä voit ehtojen täyttyessä hakea starttirahaa.

Toiminimen
työttömyysturva

Myös työttömyysetuuksia koskevat käytännöt on hyvä sisäistää, jos harkitset yrittäjyyttä.

Kaupparekisteri

Toiminimiyrittäjien ei yleensä ole pakko liittyä kaupparekisteriin. Monet liittyvät sinne silti – lue miksi.

Liikevaihto

Mitä liikevaihto tarkoittaa, ja mihin asioihin se toiminimiyrittäjän kohdalla vaikuttaa?

Toiminimen nimi ja lyhenne

Lue vastauksia yleisimpiin toiminimen nimeä ja lyhennettä koskeviin kysymyksiin.

Toiminimen rahoitus

Millaisia tukia ja rahoitusvaihtoehtoja aloittavalle toiminimiyrittäjälle on tarjolla?

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Yleensä yritysmuoto valitaan toiminimen ja osakeyhtiön väliltä. Tutustu yritysmuotojen keskeisimpiin eroihin.

Toiminimiyrittäjällä voi olla yksi tai useampi työntekijä.

Toiminimi työnantajana

Voiko toiminimellä olla työntekijöitä? Tutustu aiheeseen ja lue, mitä asioita työntekijän palkkaamisessa tulee huomioida.

Toiminimen tilinpäätös

Mikä on tilinpäätös, ja milloin se on toiminimille pakollinen?

Toiminimi vai kevytyrittäjyys?

Pohditko vielä valintaa oman toiminimen ja laskutuspalvelun käytön välillä?

Toiminimen lopettaminen

Tarvittaessa toiminimi on helppo lopettaa. Lue vastaukset yleisimpiin lopettamista koskeviin kysymyksiin.

Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua:

Mitä y-tunnus
tarkoittaa?

Toiminimiyrittäjänä saat oman y-tunnuksen. Lue, mitkä ovat y-tunnuksen hyödyt verrattuna laskutuspalvelun käyttöön.

Sivutoiminen
yrittäjyys

Moni harjoittaa toiminimellä sivutoimista yrittäjyyttä. Tutustu aiheeseen tarkemmin artikkelissa.

Mitä yrittäjäksi ryhtyminen maksaa?

Tällaisiin kuluihin sinun täytyy varautua, jos harkitset yrittäjäksi ryhtymistä.

Mikä on toiminimi? Aloita tutustumalla termistöön

Yksityinen elinkeinonharjoittaja – eli puhekielisesti toiminimiyrittäjä tai toiminimi on henkilö, joka harjoittaa yritystoimintaa omissa nimissään ja omalla y-tunnuksellaan.

Vaikka yritysmuodosta puhutaankin, kyseessä on silti ennemminkin yrittäjä kuin yritys. Jos perustaisit osakeyhtiön, sinä ja yrityksesi olisitte erillisiä toimijoita. Toiminimi sen sijaan olet sinä itse.

Vaikka puhekielessä toiminimellä viitataan yleensä yksityiseen elinkeinonharjoittajaan, virallisesti toiminimi tarkoittaa myös kaikkien muiden yritysmuotojen toiminnassaan käyttämää nimeä.

Esimerkiksi tekstiili- ja vaatefirma Marimekon toiminimi on Marimekko Oyj ja lentoyhtiö Finnairin toiminimi on Finnair Oyj. Molempien yritysmuoto on julkinen osakeyhtiö. Kaikilla osakeyhtiöillä on siis myös oma toiminimensä.

Myös sinä yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit rekisteröidä yritystoiminnallesi virallisen toiminimen.

Rekisteröinti onnistuu, kun teet perustamisilmoituksen suoraan Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin YTJ.fi-palvelussa.

Hintaa operaatiolle kertyy sähköisesti hoidettuna 70 euroa.

Voit kuitenkin toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana myös omalla nimelläsi (esimerkiksi Matti Möttönen) tai jollain keksimälläsi epävirallisella markkinointinimellä ilman että rekisteröit yritystoiminnallesi virallista käyttösuojattua toiminimeä (esimerkiksi Möttönen Consulting).

Tällöin voit hankkia y-tunnuksen ja ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin OmaVerossa. Se ei maksa mitään.

Halutessasi voit ilmoittautua kaupparekisteriin milloin tahansa jälkikäteen ja rekisteröidä toiminimen. Muutosilmoituksen hinta on 70 euroa sähköisesti tehtynä.

Hyvin usein yksityisistä elinkeinonharjoittajista puhutaan arkikielessä toiminiminä tai toiminimiyrittäjinä riippumatta siitä, ovatko he virallisesti rekisteröineet itselleen käyttösuojattua toiminimeä.

Kaupparekisteri-ilmoittautumisen merkityksestä ja ehdoista löydät lisätietoa kattavammasta artikkelista linkin takaa.

Vuoden 2024 alussa kaupparekisteriin oli merkitty kaikkiaan 257 452 yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimiyrittäjää. Vain osakeyhtiöiden lukumäärä (288 211) oli toiminimiyrittäjiä korkeampi.


Eikä tässä vielä kaikki termeistä…

Kyllästyitkö jo termeihin? Hyppää siinä tapauksessa tämä kappale yli ja siirry suoraan lukemaan toiminimen hyvistä ja huonoista puolista.

Jos termejä ei kuitenkaan vielä tullut tarpeeksi, käykäämme tässä vaiheessa läpi nimikkeet liikkeenharjoittaja, ammatinharjoittaja ja kevytyrittäjä y-tunnuksella.

Liikkeenharjoittaja ja ammatinharjoittaja ovat pääasiassa Verohallinnon käyttämiä virallisempia termejä yksityisistä elinkeinonharjoittajista.

Tyypillinen esimerkki liikkeenharjoittajasta on parturi-kampaajana työskentelevä toiminimiyrittäjä, jolla on oma liiketila, jossa hän asiakkaidensa hiuksia leikkaa.

Ammatinharjoittaja taas voi olla esimerkiksi rakennusalan toiminimiyrittäjä, joka kiertää työmaita, mutta jolla ei ole omaa erillistä liiketilaa.

Termien ero liittyy kirjanpitoon, sillä vuoteen 2016 asti liikkeenharjoittajien oli pakko tehdä kirjanpitonsa kahdenkertaisena.

Nykyään myös liikkeenharjoittajat voivat kuitenkin hoitaa kirjanpitonsa yhdenkertaisena ammatinharjoittajien tavoin.

Liikkeenharjoittajien on kuitenkin oikaistava kirjanpitonsa suoriteperusteiseksi verotusta varten.

Etkö ymmärtänyt edellisten lauseiden kirjanpitotermejä? Ei se mitään. Termit on käyty tarkemmin läpi toiminimen kirjanpitoa käsittelevässä artikkelissa. Sinun ei tarvitse tietää niistä paljoakaan, jos pestaat toiminimellesi kirjanpitäjän.

Kevytyrittäjä y-tunnuksella puolestaan on laskutus- ja kirjanpitopalvelu OP Kevytyrittäjän lanseeraama markkinoinnillinen termi, jota palvelu käyttää asiakkaistaan.

OP Kevytyrittäjät ovat myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Heitä ei ilmoiteta kaupparekisteriin, mutta he voivat halutessaan rekisteröidä itselleen virallisen toiminimen omakustanteisesti.

Yleensä kevytyrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta, eikä näin ollen ole yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Kevytyrittäjä on kuitenkin epävirallinen, alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty nimitys, jota lainsäädäntö ei tunne.

Tämän takia yhdellä ja samalla termillä voidaan palvelusta riippuen viitata kahteen eri asiaan.

Nyt tiedät tärkeimmät asiat termeistä. Seuraavan kappaleen luettuasi osaat puolestaan paremmin arvioida sitä, onko toiminimi itsellesi paras yritysmuoto vai kannattaisiko sittenkin kääntää katse toisaalle.


Toiminimen hyvät ja huonot puolet muihin yrittämisen muotoihin verrattuna

Alla on lueteltu olennaisimmat toiminimiyrittämiseen liitetyt hyödyt ja haitat. Päätä itse, kuinka ison painoarvon annat kullekin mainitulle plussalle tai miinukselle.

Toiminimen hyödyt

 • Toiminimen perustaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Sähköisen perustamisilmoituksen tekeminen YTJ.fi-palvelussa maksaa 70 euroa ja onnistuu vartissa. Jos et halua rekisteröidä virallista ja käyttösuojattua yritysnimeä, voit ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi myös täysin ilmaiseksi OmaVeron kautta ja harjoittaa toiminimiyrittäjyyttä omalla nimelläsi.
 • Toiminimen verotuksen pääperiaatteet on helppo ymmärtää. Kaikki mitä sinulle jää yritystoiminnastasi kulujen jälkeen käteen, on kyseisen vuoden verotettavaa tuloasi. Yritystoiminnasta saamasi tulot verotetaan yhdessä muiden mahdollisten tulojesi kanssa. Muita tuloja voivat olla esimerkiksi palkkatulot, jos olet sivutoiminen toiminimiyrittäjä. Kattavamman ja yksityiskohtaisemman selonteon täsmennyksineen löydät toiminimen verotusta käsittelevästä artikkelista.
 • Toiminimen kirjanpito on tiettyjen ehtojen puitteissa mahdollista hoitaa yhdenkertaisena, eikä tilinpäätöstä vaadita. Ulkoistetun kirjanpidon kulut pysyvät osakeyhtiöihin verrattuna pienempinä. Mikään ei tietenkään estä sinua tekemästä kirjanpitoa itse, jos niin haluat. Tällöin sinun pitää toki opetella perusasiat esimerkiksi arvonlisäverotukseen liittyvistä käytännöistä ja eri kulujen verovähennyskelpoisuudesta. Kirjanpito on paljon muutakin kuin pelkkää tulojen ja menojen kirjaamista.
 • Kirjanpidon lisäksi muukin pakollinen byrokratia ja hallinto jää hyvin vähäiseksi. Pakollisia kokoustamisia pöytäkirjoineen ei vaadita. Toiminimen veroilmoitus on toki hoidettava joka vuosi, mutta senkin voit jättää kirjanpitäjäsi harteille.
 • Rahojen siirtely toiminimen tilin ja oman käyttötilisi välillä sujuu joustavasti. Voit koska tahansa napata toiminimen tililtä rahaa omaan käyttöösi eli tehdä niin sanottuja yksityisottoja. Muista vain jättää riittävästi rahaa sivuun verojen maksua varten. Myöskään hintoihisi sisältyvä arvonlisäveron osuus – jos ylipäätään liityt alv-rekisteriin – ei ole sinun rahaasi, vaan tilität sen eteenpäin verottajalle. Molemmat asiat on selitetty seikkaperäisemmin toiminimen verotusta ja arvonlisäveroa käsittelevissä artikkeleissa.
 • Toiminimen lopettaminen on huomattavasti osakeyhtiön lopettamista nopeampi ja suoraviivaisempi operaatio. Teet vain maksuttoman lopettamisilmoituksen YTJ.fi:ssä. Muista kuitenkin lopettamisen jälkeen pitää kirjanpitoaineistot säilössä lain vaatiman ajan. Säilyttämisen voit hoitaa sähköisesti.
 • Toiminimiyrittäjänä voit hyötyä monista sellaisista veroeduista, joihin et pääse käsiksi, jos laskutat työsi laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Ilman omaa y-tunnusta laskuttavana kevytyrittäjänä et pääse käsiksi esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennukseen tai yrittäjävähennykseen. Toiminimellä laskuttaessasi sinulle jää enemmän rahaa käteen.
 • Mikäli liiketoiminta alkaa kasvaa, toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi onnistuu tarvittaessa suhteellisen nopeasti. Jos haluat säilyttää yritystoiminnassa käyttämäsi nimen, voit hoitaa toiminimen lopettamisen ja uuden osakeyhtiön perustamisen samassa yhteydessä.

Toiminimen potentiaaliset haitat ja riskit

 • Toiminimi olet sinä itse, joten vastaat henkilökohtaisesti kaikista yritystoimintasi veloista, sitoumuksista ja velvoitteista. Osakeyhtiö sen sijaan on yrittäjästä erillinen oikeushenkilö. Asialla ei yleensä ole suurta merkitystä, jos esimerkiksi teet töitä tietokoneellasi kotitoimistolta käsin – taloudelliset riskit pysyvät tällöin todennäköisesti hyvin pieninä. Tilanne on erilainen, jos joudut yritystoimintaasi varten hakemaan toiminimelle lainarahoitusta tai tekemään suuria rahallisia investointeja. Tällöin osakeyhtiö on turvallisempi yritysmuoto, jos jokin menee pieleen.
 • Tulotasosi kasvaessa toiminimi ei ole verotuksellisesti yhtä optimaalinen yritysmuoto osakeyhtiöön verrattuna. Jos sinulle jää kulujen jälkeen 100 000 euroa käteen, veroprosenttisi nousee hyvin korkeaksi. Osakeyhtiömuodossa voisit maksaa itsellesi palkkaa sopivaksi katsomasi summan ja jättää loput voitot osakeyhtiöön 20 prosentin yhteisöverolla verotettavaksi. Osakeyhtiö tarjoaa näin ollen paremmat mahdollisuudet verotuksen jaksottamiseen. Palkan lisäksi saat osakeyhtiöstä rahaa ulos osinkoina.
 • Jos haluat vain testata liikeideaasi, laskutuspalvelun käyttö voi olla toiminimeä mielekkäämpi vaihtoehto. Niin sanottuna kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse tuhlata sekuntiakaan aikaasi kirjanpidon tai verotusasioiden miettimiseen. Vaikka toiminimiyrittäjänä ulkoistaisit kirjanpitosi, joudut silti ottamaan selvää perusasioista ja vertailemaan eri vaihtoehtoja, mikä voi näkyä ajankäytössäsi. Laskutuspalvelun asiakkaana käytännössä ainoa tehtäväsi on kirjautua palveluun ja lähettää laskuja asiakkaillesi. Huomioi, että tarkoitamme tässä yhteydessä kevytyrittäjällä sellaista henkilöä, joka laskuttaa työnsä ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksella varustettu kevytyrittäjä on nimestään huolimatta yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekielisesti toiminimiyrittäjä.
 • Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa, vaan teet yksityisottoja. Koska et maksa palkkaa itsellesi, et myöskään voi hyötyä autoedun tai lounasedun kaltaisista palkanmaksun luontoiseduista. Huomioi, että puhekielessä yksityisottoja kuitenkin kutsutaan usein ”toiminimen palkaksi”.
 • Toiminimiyrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaasi, kuten toki mikä tahansa yritystoiminnan harjoittaminen. Et voi saada työttömyysetuuksia, jos TE-toimisto tulkitsee sinut päätoimiseksi yrittäjäksi. Sivutoimisena yrittäjänä sen sijaan olet oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen. TE-palveluihin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, jos olet käynnistämässä yritystoimintaa työttömänä tai olet sivutoiminen toiminimiyrittäjä, jonka päätyön tulevaisuus näyttää uhatulta.
 • Yrityksen kasvattaminen esimerkiksi uusia osakkaita tai sijoittajia mukaan ottamalla ei ole mahdollista samaan tapaan kuin osakeyhtiöillä. Lisäksi läheskään kaikkia julkisia yritystukia ei myönnetä toiminimiyrittäjille. Myös liiketoiminnan myyminen sekä sukupolvenvaihdostilanteet sujuvat yksinkertaisemmin ja verotehokkaammin osakeyhtiömuodossa. Toki myös toiminimiyrittäjä voi palkata työntekijöitä, mutta valtaosa yksityisistä elinkeinonharjoittajista toimii yksin. Yleensä tarve työntekijöiden palkkaamiseen kertoo siitä, että liiketoiminta saattaa olla kasvamassa ulos toiminimiyrittäjyyden raameista.
 • Toiminimiyrittäminen henkilöityy yhteen ihmiseen ja näyttää ulospäin pieneltä liiketoiminnalta. Tällä ei välttämättä ole kannaltasi mitään merkitystä, jos myyt palveluita tai tavaroita yksityisasiakkaille. Yritysten välisessä kaupankäynnissä ja pidempiä liikesuhteita solmiessa osakeyhtiö mielletään kuitenkin usein toiminimeä vakaammaksi ja uskottavammaksi kauppakumppaniksi. Mikään kiveenhakattu nyrkkisääntö tämä ei kuitenkaan ole.


Toiminimiyrittäjyyden eri osa-alueet lyhyesti

Toiminimiyrittäjyyttä harkitessasi sinun kannattaa tietää perusasiat esimerkiksi kirjanpidosta ja verotuksesta, vaikka päättäisitkin hankkia kirjanpitäjän.

Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi toiminimiyrittäjyyteen liittyviä osa-alueita. Jokaisesta teemasta löydät oman kattavamman artikkelinsa.


Kirjanpito

Kun ryhdyt toiminimiyrittäjäksi, sinusta tulee kirjanpitovelvollinen.

Voit tehdä kirjanpidon itse tai ulkoistaa sen yksityiselle kirjanpitäjälle, tilitoimistolle tai jollekin verkossa toimivalle kirjanpitopalvelulle.

Kirjanpito tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että kaikista yritystoimintaasi liittyvistä tuloista ja menoista pidetään kirjaa.

Kun saat asiakkaaltasi rahaa tai ostat tarvikkeita tai palveluita liiketoimintaasi varten, tapahtumasta tulee tehdä merkintä kirjanpitoon. Muista myös ottaa talteen liiketapahtumaa koskeva tosite eli käytännössä kuitti, ostolasku tai myyntilasku.

Huolellisesti tehdyn kirjanpidon pohjalta sinun tai kirjanpitäjäsi on helppo antaa Verohallinnolle tietoa yrittäjänä tekemistäsi tienesteistä. Näin päädyt maksamaan oikean määrän veroa ja pidät verokarhun tyytyväisenä.

Kirjanpitoa tehdään tilikausittain. Tilikauden kesto on normaalisti 12 kuukautta, mutta yritystoiminnan alussa tai lopussa se voi olla lyhyempi tai pidempi ajanjakso.

Muista yritysmuodoista poiketen yksityiset elinkeinonharjoittajat voivat tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena. Samasta asiasta käytetään usein myös puhekielistä ilmaisua yksinkertainen kirjanpito.

Tutustu aiheeseen tarkemmin kattavammassa artikkelissa.


Verotus

Toiminimiyrittäjälle olennaisimpia veroja ovat ansiotulovero, pääomatulovero ja arvonlisävero.

Toiminimen verotettava tulos saadaan selville, kun yritystoiminnan tuloista on miinustettu kulut, aiempien vuosien mahdolliset tappiot sekä viiden prosentin suuruinen yrittäjävähennys. Jäljelle jäävä yritystulo jaetaan ansiotulona ja pääomatulona verotettavaksi.

Pääomatuloveroa yritystoimintasi tuloksesta maksat vain, jos toiminimelläsi on nettovarallisuutta. Varsin monilla toiminimiyrittäjillä koko yritystoiminnan tulos verotetaankin kokonaan tai valtaosin ansiotulona.

Pääomatulovero ei siis automaattisesti koskea kaikkia toiminimiyrittäjiä. Pääomatulona voidaan verottaa korkeintaan 20 prosentin osuus toiminimesi edeltävän verovuoden nettovarallisuudesta.

Ennakkovero on nimitys etukäteen maksettavalle tuloverolle. Ansiotulovero ja pääomatulovero ovat molemmat tuloveroja. Voit toiminimen perustamisen yhteydessä arvioida Verohallinnolle toiminimesi tuloksen. Vuoden aikana maksat veroja etukäteen tähän arvioon perustuen.

Jos päädyt maksamaan liikaa veroa, saat rahat myöhemmin takaisin veronpalautuksina. Jos taas ennakkoverojen määrä jäi liian pieneksi todellisiin tuloihisi nähden, joudut myöhemmin maksamaan lisäennakkoa.

Voit hakea OmaVerossa muutosta ennakkoveron määrään, jos tekemäsi arvio näyttää menevän metsään.

Toiminimellä tienaamasi tulo verotetaan automaattisesti kyseisen vuoden verotuksessa yhdessä muiden mahdollisten ansio- ja pääomatulojesi kanssa.

Tämä tarkoittaa, että jos tahkoat hyvää tiliä, niin tulosi ja sitä kautta veroprosenttisi nousee väistämättä korkeaksi. Osakeyhtiöiden kohdalla asia on toisin.


Vakuutukset

Vakuutusten hankkiminen on asia, jota jokaisen toiminimiyrittäjän on pakko miettiä yritystoimintansa alkutaipaleella.

Se, mitä vakuutuksia itse tarvitset, riippuu pitkälti toimialastasi ja liiketoimintasi laajuudesta.

Jos teet töitä kotoa käsin kannettavalla tietokoneellasi, saatat pärjätä pelkällä YEL-vakuutuksella. Sitäkään et välttämättä tarvitse, jos yrittämisesi on hyvin pientä ja sivutoimista, eivätkä YEL-vakuuttamisen ehdot siksi täyty.

Sen sijaan rakennusalalla työskentelevän toiminimiyrittäjän tuskin on viisasta operoida työmailla ilman kattavaa tapaturmavakuutusta sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutuksia.

Alapuolella näkyvää painiketta napauttamalla voit siirtyä lukemaan tiivistetyt tiedot toiminimen pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista.


Starttiraha

Toiminimiyrittäjänä voit ehtojen täyttyessä hakea starttirahaa.

Starttiraha on tunnetuin aloittaville yrittäjille suunnattu tukimuoto Suomessa. Se on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloasi yritystoiminnan alkuvaiheessa, jolloin myyntiä ja tuloja ei vielä välttämättä kerry suuria määriä.

Voit hakea starttirahaa TE-palveluilta eli Työ- ja elinkeinotoimistosta. Tuen hakeminen onnistuu helposti verkossa.


Työttömyysturva

Toiminimiyrittäjänä sinun on hyvä sisäistää, miten työttömyyskorvausten kanssa menetellään erilaisissa tilanteissa.

Työttömyyskorvausten saaminen määräytyy sen mukaan, arvioiko TE-toimisto sinut päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi.


Perustamistoimet

Toiminimen perustaminen onnistuu helposti verkossa YTJ.fi-palvelun kautta. Jos et halua liittyä kaupparekisteriin, voit ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta myös OmaVerossa.

Lue perustamisopas ja tutustu molempiin vaihtoehtoihin.


Lopettaminen

Töiden loppuminen, palkkatöihin siirtyminen, yritysmuodon muuttaminen tai eläkkeelle jäänti ovat yleisiä syitä lopettaa toiminimi.

Toiminimen lopettaminen onnistuu tarvittaessa nopeasti sähköisellä ilmoituksella. Lopettamisilmoitus on ilmainen.

Ennen lopettamista sinun tulee huolehtia siitä, että olet maksanut kaikki mahdolliset velat pois. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi avoimia laskuja.

Myös toiminimen nimissä oleva omaisuus tulee siirtää yksityisomaisuudeksi tai myydä.