Kevytyrittäjyys tutuksi – lue kattavat oppaat

Tiesitkin jo ehkä, että kevytyrittäjyys on terminä hieman erikoinen. Puhujasta riippuen sillä nimittäin saatetaan viitata kahteen täysin eri asiaan.

Alkuperäisessä ja yleisimmässä merkityksessään kevytyrittäjyys tarkoittaa, että työskentelet yrittäjämäisesti laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä.

Osa laskutuspalveluista kuitenkin tarjoaa sinulle nykyään vaihtoehdoksi myös kevytyrittäjyyttä y-tunnuksella. Tällöin itse asiassa oletkin yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekielisesti toiminimi.

Mistä ihmeestä moinen termisekamelska johtuu, ja mitä eroa näillä kahdella yrittämisen muodolla on? Entä mitä asioita tulevan kevytyrittäjän olisi hyvä tietää ennen laskutuspalveluun rekisteröitymistä?

Näihin ja kymmeniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset tutustumalla alta löytyviin artikkeleihin.

Ps. Sivustomme lukijana saat kumppanipalveluumme FREE.fi Kevytyrittäjään hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.

Perusteet haltuun!

Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?

Mitä kevytyrittäjyys on?

Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa, ja millaiseen toimintaan se soveltuu? Entä millainen kummajainen on kevytyrittäjä y-tunnuksella? Aloita tästä, ellet ole varma vastauksista.

Kevytyrittäjyyden hyödyt ja riskit

Milloin kevytyrittäjyys kannattaa ja milloin ei? Lue kokemuksia kevytyrittäjyyden hyvistä ja huonoista puolista.

Mitä kevytyrittäjyys maksaa?

Tutustu yleisimpiin kevytyrittäjän kuluihin ja arvioi suuntaa-antavasti, paljonko laskutuksestasi jää käteen.

Pikaoppaat kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjän verotus

Lue artikkelista, miten kevytyrittäjänä tekemiäsi tienestejä verotetaan ja mitä verovähennyksiä voit tehdä.

Kevytyrittäjän YEL-vakuutus

Mikä ihme on YEL-vakuutus, ja milloin kevytyrittäjä tarvitsee sellaisen? Lue artikkeli ja ota perusteet haltuun.

Kevytyrittäjän muut vakuutukset

Laskutuspalveluiden tarjoamissa vakuutuksissa voi olla isoja eroja. Tutustu kevytyrittäjän vakuutusturvaan.

Kevytyrittäjän työttömyysturva

Työttömyysturvan kannalta myös kevytyrittäjä tulkitaan pääsääntöisesti yrittäjäksi. Katso, miten se saattaa vaikuttaa sinuun eri tilanteissa.

Kevytyrittäjän kirjanpito

Kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta et ole kirjanpitovelvollinen. Lue lisätietoa, jos aihe herättää sinussa kysymyksiä.

Kevytyrittäjän velvollisuudet

Kevytyrittäjyyden sanotaan olevan helppoa ja riskitöntä. Sisältyykö toimintaan minkäänlaisia velvoitteita?

Kevytyrittäjän starttiraha

Voiko kevytyrittäjä saada starttirahaa? Lue vastaus artikkelista.

Kevytyrittäjä & arvonlisävero

Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse itse huolehtia arvonlisäverojen tilityksistä, mutta joitakin asioita on silti hyvä tietää.

Kevytyrittäjyys eri elämäntilanteissa

Kevytyrittäjyys opiskelijana

Lue, miten ja milloin kevytyrittäjyys ja opiskelu voivat soveltua yhteen. Entä miten tienestit vaikuttavat opiskelijan tukiin?

Kevytyrittäjyys eläkkeellä

Mitä eläkeläisen on hyvä tietää, jos suunnitelmissa on laskutuspalveluun rekisteröityminen?

Kevytyrittäjyys alaikäisenä

Huoltajan suostumuksella myös alaikäinen voi käyttää laskutuspalvelua tietyin reunaehdoin.

Näistäkin voisi olla hyötyä...

Laskutus ilman yritystä

Miten onnistuu laskuttaminen ilman omaa yritystä tai y-tunnusta?

Mitä tarkoittaa y-tunnus?

Lue, mitä iloa y-tunnuksen hankkimisesta voi olla itsensätyöllistäjälle.

Sivutoiminen yrittäjyys tutuksi

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää, jos harkitset sivutoimiseksi yrittäjäksi hyppäämistä.

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Yhtä ja oikeaa vastausta kysymykseen ei ole olemassa. Lue, mitkä asiat valintaan eniten vaikuttavat.


Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa?

Kevytyrittäjyys tarkoittaa, että työskentelet yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä tai y-tunnusta.

Hankit itse omat asiakkaasi ja päätät työsi hinnan, mutta laskutat erillisen laskutuspalveluyrityksen eli kevytyrittäjäpalvelun kautta heidän y-tunnuksellaan.

Käykäämme asia läpi esimerkin avulla.

Harrastat palkkatöidesi ohessa valokuvausta ja olet kehittynyt siinä niin hyväksi, että tuttavapiiristäsi tarjotaan sinulle välillä valokuvauskeikkoja häihin ja muihin vastaaviin perhejuhliin.

Koska olet lainkuuliainen veronmaksaja ja vankkumaton harmaan talouden vastustaja, et huoli pimeitä käteismaksuja.

Sen sijaan haluat lähettää asiakkaillesi lainmukaisia laskuja. Yrittäjäksi hyppääminen satunnaisten keikkojen takia ei sinua kuitenkaan houkuttele.

Tällaisessa tilanteessa voit rekisteröityä netissä ilmaiseksi laskutuspalveluun ja ryhtyä kevytyrittäjäksi. Ennen valokuvauskeikkaa kerrot asiakkaalle hintasi ja ilmoitat laskun saapuvan perästä.

Kuvausten jälkeen kirjaudut verkossa laskutuspalveluun ja näppäilet laskun, josta ilmenee tehty työsuorite, hinta ja laskun vastaanottaja.

Seuraavaksi laskutuspalvelu lähettää laskun eteenpäin asiakkaallesi.

Asiakas maksaa laskun laskutuspalvelulle, joka tilittää sen jälkeen rahat sinulle. Samalla laskutuspalvelu huolehtii pakollisista palkanmaksuvelvoitteista verottajan suuntaan ja nappaa välistä oman palvelumaksunsa.

Sinun ainoaksi tehtäväksesi jää laskuttaa. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa kaikki asiaan liittyvät paperityöt.

Koska sinulla ei ole y-tunnusta, et myöskään ole kirjanpitovelvollinen. Kaikki laskutuksesi on sen sijaan osa laskutuspalveluyrityksen kirjanpitoa.


Pelkkä laskun maksaminen on helppoa myös työn tilaajalle. Ai miksikö?

Toinen vaihtoehto on, että ojentaisit asiakkaalle verokorttisi ja pyytäisit häntä maksamaan sinulle rahan palkkana tai työkorvauksena.

Pelkkä maksun suorittaminen ei kuitenkaan tällöin riitä, vaan asiaan liittyy myös muita velvoitteita. Näitä voivat olla:

  • ennakonpidätyksen tekeminen verokortin mukaisesti
  • palkkaa maksettaessa palkanmaksun sivukuluista huolehtiminen
  • maksetun työkorvauksen tai palkan ilmoittaminen Verohallinnon tulorekisteriin.

Tällaiseen operaatioon verrattuna asiakkaallesi on paljon helpompaa ja vähätöisempää vain vastaanottaa ja maksaa lasku.

Tilaisitko itse kotiisi putkimiehen, joka ei lähettäisi laskua, vaan löisi käteesi verokortin ja pyytäisi sinua maksamaan hänelle palkkaa?

Et välttämättä.

Kun lähetät laskun jonkun kevytyrittäjäpalvelun nimissä, asiakkaasi ainoaksi velvollisuudeksi jää laskun maksaminen.

Katsotaan seuraavaksi, millaisille toimialoille kevytyrittäjyys soveltuu. Ihan mihin tahansa innovaatioon et nimittäin voi laskutuspalvelua käyttää.


Millaiseen työskentelyyn kevytyrittäjyys sopii parhaiten?

Kevytyrittäjyys sopii parhaiten työsuoritteiden ja palveluiden myyntiin. Yleensä laskutuspalvelua käytetään silloin, kun toiminta on pienimuotoista ja vähintäänkin kohtalaisen epäsäännöllistä.

Suomesta löytyy myös päätoimisia kevytyrittäjiä, mutta useimmiten kevytyrittäjyyttä harjoitetaan sivutoimisesti esimerkiksi palkkatyön, opiskelun tai eläkepäivien ohessa.

Kevytyrittäjyys voi olla myös keino kokeilla oman liikeidean toimivuutta ennen toiminimen perustamista tai osakeyhtiömuotoon siirtymistä.

Muun muassa seuraavilta ammattialoilta löytyy varsin paljon kevytyrittäjiä:

  • valokuvaajat
  • graafikot
  • sisällöntuottajat
  • personal trainerit
  • esiintyvät taiteilijat
  • myyntiedustajat

… ja niin edespäin.

Suosituimmat Suomessa toimivat laskutuspalvelut kertovat verkkosivuillaan, että heidän asiakkaidensa käyttämien erilaisten ammattinimikkeiden määrä lasketaan useissa sadoissa.

Vaihtoehtoja siis riittää.

Kevytyrittajaksi.com tekee yhteistyötä FREE.fi-laskutuspalvelun kanssa. Lukijanamme saat alennusta palvelumaksuista ensimmäisen kolmen kuukauden ajan.


Mihin kevytyrittäjyys ei sovellu?

Kevytyrittäjyys ei lähtökohtaisesti sovellu esimerkiksi elintarvikkeiden tai tavaroiden laajamittaiseen myyntiin tai isoja investointeja vaativille toimialoille.

Itse tekemiäsi tuotteita – esimerkiksi käsitöitä tai muotokuvia – voit kuitenkin myydä kevytyrittäjänä, jos valmistat kyseiset tuotteet asiakkaiden tilausten pohjalta. Muissa tapauksissa et voi laskuttaa tavaran myynnistä saatavaa korvausta kevytyrittäjäpalvelun kautta.

Myös useat luvanvaraiset toimialat ovat pääsääntöisesti kevytyrittäjien ulottumattomissa. Esimerkkeinä mainittakoon monet sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työt, alkoholin anniskelu sekä ajoneuvokatsastustoiminta.

Luottamustoimista saamiasi korvauksia – esimerkiksi kokous- tai hallituspalkkioita – et myöskään yleensä voi laskuttaa kevytyrittäjäpalveluiden kautta.

Huomioi silti poikkeukset:

Eri laskutuspalveluilla voi olla soveltuvien toimialojen suhteen omia poikkeavia käytäntöjään, joten varmista viime kädessä oma tilanteesi suoraan valitsemaltasi laskutuspalvelulta.


Kevytyrittäjyys y-tunnuksella on eri asia kuin perinteinen kevytyrittäjyys

Kuten edellä jo tuli ilmi, kevytyrittäjyydestä puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten yrittäjämäisen toiminnan harjoittamista ilman omaa yritystä tai y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys y-tunnuksella sen sijaan tarkoittaa nimestään huolimatta yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista eli kansankielisesti toiminimiyrittäjyyttä. Virallisemmassa kielessä toiminimiyrittäjää voidaan kutsua myös liikkeen- tai ammatinharjoittajaksi.

”Kevytyrittäjä y-tunnuksella” onkin vain markkinoinnillinen nimitys sellaiselle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle, jonka laskutus, kirjanpito ja veroilmoitukset hoituvat verkossa toimivan laskutus- ja kirjanpitopalvelun kautta. Yleensä myös y-tunnuksen perustamisasiakirjat on tällöin mahdollista täyttää suoraan palvelussa.

Laskutuspalvelun voit tällöin ajatella ikään kuin automatisoituna ja digitaalisena tilitoimistona. Palvelu huolehtii puolestasi kaikista yrittäjille kuuluvista ”pakollisista paperihommista” verkon välityksellä – sinun tehtäväksi jää laskuttaa asiakkaitasi.

Kyse ei siis ole kevytyrittäjyydestä sanan alkuperäisessä ja yleisimmässä merkityksessä, vaan pikemminkin ”kevyemmästä tavasta” toimia oikeana yrittäjänä ja päästä käsiksi y-tunnuksen tuomiin verohelpotuksiin.

Ei nimittäin ole mikään salaisuus, että y-tunnus tuo mukanaan useita rahanarvoisia etuja.


Miksi kevytyrittäjyyden määritelmä saattaa vaihdella puhujasta riippuen?

Kevytyrittäjyys ei ole lainsäädännössä määritelty termi, vaan kyseessä on alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty nimitys ilman omaa yritystä laskuttavista itsensätyöllistäjistä.

Kevytyrittäjä-sanan otti ensimmäisenä käyttöön laskutuspalvelu Ukko.fi vuonna 2013.

Koska kevytyrittäjyyttä ei ole virallisesti määritelty, sanaa on viime vuosina alettu käyttämään myös sellaisten palveluiden yhteydessä, joissa itsensätyöllistäjälle luodaan oma y-tunnus. Tällöin kyse ei enää ole perinteisestä kevytyrittäjyydestä.

Y-tunnuksella eli yritys- ja yhteisötunnuksella varustettu kevytyrittäjä on aina yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka lähettää laskunsa omalla y-tunnuksellaan laskutuspalvelun kautta.

Laskutuspalvelu kuitenkin muodostaa kirjanpidon ja huolehtii muista pakollisista paperitöistä verottajan suuntaan.


Kevytyrittäjyyden monet määritelmät

Kevytyrittäjyys-termin käsitesisältö alkoi saada uusia vivahteita vuonna 2017, kun OP lanseerasi oman kevytyrittäjäpalvelunsa.

OP Kevytyrittäjäksi rekisteröityvälle käyttäjälle luodaan oma y-tunnus, eli hänestä tulee yksityinen elinkeinonharjoittaja. Palvelu on saavuttanut muutamassa vuodessa vakiintuneen asiakaskunnan, sillä vuodenvaihteen 2024 tienoilla Suomesta löytyi jo noin 22 000 OP Kevytyrittäjää.

OP markkinoi palveluaan ”kevyempänä tapana” ryhtyä oikeaksi yrittäjäksi. ”Määrittelimme kevytyrittäjyyden uudelleen”, kuului mainoslause jokunen vuosi sitten.

OP:n palvelun saavuttaman suosion vanavedessä myös monet perinteiset laskutuspalvelut ovat viime vuosina laajentaneet toimintaansa samaan suuntaan.

Esimerkiksi FREE.fi, 4Works ja UKKO.fi tarjoavat nykyään palveluja niin perinteisille kevytyrittäjille kuin myös omalla y-tunnuksella toimiville yksityisille elinkeinonharjoittajille.

Osa palveluista tekee selvän pesäeron termien välille, toiset taas kertovat tarjoavansa kevytyrittäjyyttä joko y-tunnuksella tai ilman.

Esimerkiksi FREE.fi:llä palvelut on nykyään eroteltu selkeästi FREE.fi Kevytyrittäjyydeksi ja FREE.fi Toiminimeksi.

Ellei toisin mainita, tämän sivuston artikkeleissa kevytyrittäjyydellä viitataan kuitenkin nimenomaan yrittäjämäisen toiminnan harjoittamiseen ilman omaa y-tunnusta.

Löydät kuitenkin sivustolta runsaasti materiaalia myös omalla y-tunnuksella laskuttamisesta sekä kevytyrittämisen ja toiminimiyrittämisen eroista.

Huomaa, että vuonna 2024 OP:lta löytyy myös perinteiseen kevytyrittäjyyteen rinnastettava palvelu nimeltään Y-tunnukseton.