Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet – lue kokemuksia laskutuspalveluiden käytöstä

Tiedäthän kevytyrittäjyyden plussat ja miinukset ennen kuin aloitat?

Erinäisten arvioiden mukaan laskutuspalveluihin rekisteröityneitä asiakkaita on Suomessa jo yli 200 000, joten kokemuksia kevytyrittäjyydestä löytyy kenties jo omastakin lähipiiristäsi.

Alla on eritelty lyhyesti perinteiseen kevytyrittäjyyteen liitetyt hyvät ja huonot puolet. Päätä itse, kuinka pienen tai ison painoarvon kullekin alla mainitulle hyödylle tai haitalle annat.

Tärkeää: Huomioi, että tässä artikkelissa tarkoitamme kevytyrittäjyydellä yrittäjämäisen toiminnan harjoittamista ilman omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjyys omalla y-tunnuksella tarkoittaa nimestään huolimatta yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista eli puhekielisesti toiminimiyrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyys ei ole lainsäädännössä määritelty termi, joten sillä saatetaan palvelusta riippuen viitata eri asioihin.

 

Kevytyrittäjyyden hyödyt lyhyesti

  • Aloittaminen on ilmaista ja nopeaa. Jos olet sopinut työkeikan, niin laskutuspalveluun rekisteröityminen kestää 5-10 minuuttia. Sen jälkeen voitkin käytännössä rientää töihin ja lähettää laskun perästä. Ennen töiden aloittamista muista tarkistaa laskutuspalveluun sisältyvä vakuutusturva.
  • Juoksevia kuluja ei ole. Maksat laskutuspalvelulle vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain.
  • Lopettaminen on helppoa eikä vaadi toimenpiteitä. Sen kun vain lopetat laskutuspalvelun käytön. Mitään erillisiä lopettamisilmoituksia sinun ei tarvitse tehdä.
  • Edellä mainituista syistä voit kokeilla yrittäjämäistä toimintaa laskutuspalvelun kautta joustavasti ja ilman riskejä. Usein kevytyrittäjyyttä harjoitetaankin sivutoimisesti esimerkiksi palkkatöiden, opiskelun tai eläkepäivien ohessa.
  • Kevytyrittäjyys voi soveltua hyvin myös oman liikeidean testaamiseen ennen kuin hyppäät toiminimiyrittäjäksi tai perustat osakeyhtiön. Laajempaa yritystoimintaa on turha käynnistää, jos idea ei lähdekään lentoon ja huomaat, että asiakkaita ei riitä.
  • Jos asiakkaita kuitenkin riittää, kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen saattaa madaltua kummasti kevytyrittäjyyden ansiosta. Olet todennäköisesti oppinut jotain esimerkiksi oman työn markkinoinnista ja hinnoittelusta.
  • Sinun ei tarvitse piitata verotukseen liittyvistä asioista samaan tapaan kuin toiminimiyrittäjien. Huolehdit vain laskutuspalvelulle verokorttisi, jotta he osaavat napata sinulle tilitettävästä rahasta pois oikeansuuruisen määrän veroa. Laskutuspalvelu huolehtii palkkatiedot eteenpäin Verohallinnon tulorekisterille. Elinkeinotoiminnan veroilmoitusta ei tarvitse täyttää.
  • Kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta et myöskään ole kirjanpitovelvollinen. Niin sanottuihin paperihommiin tuhraantuva aika jää hyvin pieneksi – sinun tehtäväsi on ainoastaan laskuttaa.

 

Kevytyrittäjyyden potentiaaliset haitat ja riskit

  • Kevytyrittäjyys ei taivu aivan kaikenlaiseen toimintaan, vaan se sopii pääasiassa palveluiden ja omien työsuoritteiden myyntiin. Itse valmistamiesi tuotteiden – esimerkiksi käsitöiden – myynti on kuitenkin mahdollista, jos valmistat tuotteet asiakkaiden tilausten pohjalta. Laajamittainen tavarankauppa, verkkokauppaliiketoiminta ja monet luvanvaraiset toimialat ovat kuitenkin kevytyrittäjien ulottumattomissa.
  • Ei ole mikään salaisuus, että kevytyrittäjät eivät pääse käsiksi moniin veroetuihin, joihin omalla y-tunnuksella varustetut yksityiset elinkeinonharjoittajat ovat oikeutettuja. Tämä tarkoittaa, että jos laskutat paljon ja säännöllisesti, perinteinen kevytyrittäjyys tulee sinulle nopeasti kalliimmaksi verrattuna siihen, että laskuttaisit omalla y-tunnuksella. Tällöin voisit hyötyä esimerkiksi yrittäjävähennyksestä ja voisit vähentää täysimääräisesti yritystoimintasi kulut verotuksessa. Pienellä liikevaihdolla sinun ei myöskään tarvitse liittyä alv-rekisteriin ja laskuttaa arvonlisäveroa asiakkailtasi. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, paljonko itsellesi jää toiminnasta rahaa käteen. Näistä eduista voit lukea seikkaperäisemmin y-tunnuksen hyötyjä ja haittoja käsittelevästä artikkelista. Toiminimen perustaminen ei ole vaikeaa, ja voit ulkoistaa kaikki kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät toimet kirjanpitäjälle. Nykyään monet perinteiset laskutuspalvelut (esimerkiksi Ukko.fi) tarjoavat kirjanpito- ja laskutuspalveluita myös omalla y-tunnuksella laskuttaville toiminimiyrittäjille.
  • Kevytyrittäminen näyttää ulospäin hyvin pieneltä liiketoiminnalta. Tällä voi olla merkitystä esimerkiksi silloin, jos markkinoit palveluitasi yrityksille, jotka etsivät pidempiaikaisia kumppanuuksia. Kuluttajille myydessäsi asialla harvemmin on väliä.
  • Vaikka työskentelisit kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, sinut katsotaan esimerkiksi työttömyysturvan ja yrittäjän eläkevakuutusvelvoitteen näkökulmasta yrittäjäksi. Näistä asioista voit lukea tarkemmin edeltävien linkkien takaa. Ehtojen täyttyessä YEL-vakuutus pitää siis hankkia, vaikka toimisit kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta.
  • Kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta et voi saada starttirahaa. Toisaalta pelkkä y-tunnuksen olemassaolo ei oikeuta sinua starttirahaan, vaan monien ehtojen tulee täyttyä ennen hyväksyttyä tukipäätöstä. Starttirahalla harjoitettavan yritystoiminnan tulee esimerkiksi aina olla päätoimista.
  • Halun toimia kevytyrittäjänä tulisi aina lähteä sinusta itsestäsi. Joillakin toimialoilla on raportoitu työnantajista, jotka yrittävät pakottaa työhön pestattavan henkilön käyttämään laskutuspalvelua, vaikka normaalin työsuhteen tunnusmerkit täyttyisivät. Työntekijälle maksettava palkka ja kevytyrittäjän laskuttama summa työstään ovat kaksi eri asiaa, joita ei voi rinnastaa toisiinsa.

 

Harkitsetko kevytyrittäjänä aloittamista?

Tällöin sinun kannattaa huomioida, että laskutuspalveluiden palvelumaksuissa, vakuutuskattavuuksissa ja lisäpalveluissa voi olla isoja keskinäisiä eroja.

Pieni palvelumaksu voi tarkoittaa, että kyseiseen kevytyrittäjäpalveluun kuuluvat vakuutukset ja lisäpalvelut ovat hyvin suppeita.

Isompaa maksua maksamalla vakuutusturvasi voi olla kattavampi, ja sama koskee myös lisäpalveluja. Laskutuspalvelu voi esimerkiksi auttaa sinua perintätoimissa, jos asiakkaasi ei maksa laskua.

Huomioi, että monet laskutuspalvelut saattavat myös veloittaa minimimaksua, jolloin palvelumaksun todellinen prosenttiosuus voi olla suurempi kuin miltä se paperilla näyttää.

Esimerkki:

Laskutuspalvelun ilmoittama palvelumaksu on 4,00 % ja minimiveloitus 15 euroa.

Minimiveloituksen takia esimerkiksi 100 euron laskusta maksat siis oikeasti reilusti suurempaa kuin neljän prosentin palvelumaksua.

Usein voit kuitenkin niputtaa useampia lähettämiäsi laskuja yhteen palkanmaksuun.

Jos harkitset oman y-tunnuksen hankkimista, monet perinteiset kevytyrittäjäpalvelut tarjoavat nykyään palveluita myös sinun kaltaisillesi asiakkaille. Esimerkkeinä mainittakoon UKKO Yrittäjä ja UKKO Kevytyritys, joissa molemmissa asiakas saa oman y-tunnuksen.

Näiden kahden palvelun ero on hinnoittelumallissa. Kevytyritys-palvelussa maksat prosenttiperusteista palvelumaksua ainoastaan silloin, kun saat rahaa asiakkailtasi. UKKO Yrittäjä -palvelussa on kiinteä kuukausimaksu, joten se soveltuu säännöllisemmin laskuttaville asiakkaille.

Ukko.fi:ltä löytyy toki myös perinteinen kevytyrittäjyyspalvelu, jossa laskutat ilman omaa y-tunnusta.