Sitooko laskutuspalvelun käyttö johonkin?
Aiotko lähitulevaisuudessa ryhtyä kevytyrittäjäksi, mutta et ole aivan varma siitä, mihin olet sitoutumassa? Tämän artikkelin luettuasi olet asian suhteen viisaampi.
Käymme läpi kevytyrittäjyyteen liittyvät pakolliset velvoitteet – tai oikeastaan niiden puutteen – niin kirjanpidon, verotuksen, vakuutusten, arvonlisäveron kuin toiminnan aloittamisen ja lopettamisenkin suhteen.
Mennään suoraan asiaan, ja käydään lista kohta kohdalta läpi.
Tarvitseeko kevytyrittäjän välittää kirjanpidosta?
Kevytyrittäjyys tarkoittaa, että harjoitat yrittäjämäistä toimintaa ilman omaa y-tunnusta. Lähettämissäsi laskuissa näkyy laskutuspalveluyrityksen y-tunnus.
Koska sinulla ei ole omaa y-tunnusta, et myöskään ole kirjanpitovelvollinen. Kaikki laskutuksesi kuuluu osaksi laskutuspalveluyrityksen kirjanpitoa.
Jos yrittäisit omalla y-tunnuksella esimerkiksi toiminimiyrittäjänä tai osakeyhtiön kautta, joutuisit joko ulkoistamaan kirjanpitosi tilitoimistolle tai tekemään sen itse. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse välittää kirjanpidosta.
Huomaa kuitenkin tämä:
Törmäsitkö verkossa palveluun, joka mahdollistaa kevytyrittäjyyden y-tunnuksella?
Tällöin kyse on nimestään huolimatta siitä, että toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli puhekielisesti toiminimiyrittäjänä.
Kyseessä on eri asia kuin kevytyrittäjyys sanan alkuperäisessä merkityksessä.
Kahdesta eri asiasta puhuminen samalla termillä on mahdollista, koska kevytyrittäjyys ei ole lainsäädännössä määritelty virallinen nimike.
Pitääkö kevytyrittäjyystoiminnan tulot ja verot ilmoittaa itse verottajalle?
Ei tarvitse.
Kevytyrittäjäksi ryhtyessäsi sinun tarvitsee vain toimittaa laskutuspalvelulle verokorttisi ennen kuin ryhdyt laskuttamaan. Sen jälkeen laskutuspalvelu osaa napata sinulle maksamistaan palkoista oikean määrän veroja pois.
Laskutuspalvelu tilittää verot eteenpäin ja ilmoittaa tiedot sinulle maksetuista palkoista Verohallinnon tulorekisteriin.
Voit tarkastella palkkatietojasi koska tahansa kirjautumalla tulorekisteriin, mutta viimeistään näet ne keväällä, kun saat esitäytetyn vuosittaisen veroilmoituksesi. Tietojen tarkistaminen riittää.
Veroilmoituksella voit toki tarvittaessa tehdä tulonhankkimisvähennyksiä aivan samaan tapaan kuin normaaleissa palkkatöissä ollessasi. Jos olet harjoittanut kevytyrittäjyystoimintaa pitkälti kotitoimistoltasi käsin, olet oikeutettu työhuonevähennykseen.
Myös kevytyrittäjyystoimintaasi varten ostamasi tarvikkeet voit tietyin ehdoin vähentää tulonhankkimismenoina.
Esimerkiksi kannettavan tietokoneen hinnan voit vähentää kokonaan, jos ostit koneen pääasiassa työkäyttöä varten.
Verovähennykset hyödyntämällä lasket verotettavien tulojesi määrää, jolloin maksat veroa pienemmästä summasta. Näin ollen myös maksettavan veron määrä luonnollisesti pienenee.
Mitä enemmän vuodessa tienaat, sitä enemmän veroja maksat. Kevytyrittäjänä tahkoamasi tienestit verotetaan yhdessä muiden ansiotulojesi kanssa.
Jos esimerkiksi tienaat palkkatöissäsi 30 000 euroa ja kevytyrittäjänä 5000 euroa vuodessa, sinua verotetaan 35 000 eurosta. Mahdollisia vähennyksiä ei ole huomioitu.
Tarvitseeko uuden kevytyrittäjän rynniä vakuutuskaupoille?
Kevytyrittäjänä sinun tulee hankkia yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus vain siinä tapauksessa, että:
- ikäsi on 18-67 vuotta
- jatkat kevytyrittäjyystoimintaasi yhtäkestoisesti vähintään neljä kuukautta
- YEL-työtulosi on vähintään 9010,28 euroa vuodessa.
Luvut koskevat vuotta 2024.
Toiminnan alussa omien tienestien arviointi voi olla hyvin vaikeaa, mutta vakuutusta ei ole pakko hankkia heti.
YEL-vakuutuksesta ja työtulon määritelmästä voit lukea lisätietoa erillisestä artikkelista linkin takaa.
Miten olen vakuutettu kevytyrittäjäpalvelun kautta työskennellessäni?
Eri laskutuspalveluiden vakuutuskattavuuksissa voi olla isojakin keskinäisiä eroja. Vakuutusmaksut voivat sisältyä laskutuspalvelun ilmoittamaan palvelumaksuun tai ne voidaan veloittaa erikseen palvelumaksun päälle.
Palvelumaksua maksat vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain. Kevytyrittäjyys ei sisällä minkäänlaisia juoksevia kuluja.
Laskutuspalvelun kautta työskennellessäsi olet yleensä vakuutettu ainakin tapaturmavakuutuksella ja vastuuvakuutuksella. Joillakin laskutuspalveluilla myös konsulttivakuutus tai oikeusturvavakuutus voivat sisältyä pakettiin.
Lähtökohtaisesti kevytyrittäjän vakuutukset ovat voimassa aina, kun työskentelet ja laskutat valitsemasi laskutuspalvelun kautta.
Laskutuspalvelu saattaa kuitenkin vaatia työnaloittamisilmoituksen tekemistä ennen ensimmäistä työkeikkaasi. Ilmoituksen tekeminen laskutuspalvelun käyttöliittymän kautta vie muutaman minuutin, ja sen tehtyäsi vakuutukset ovat voimassa.
Tarkista vakuutukset, niiden kattavuus, veloitusmalli ja omavastuun osuus aina erikseen kunkin kevytyrittäjäpalvelun omilta verkkosivuilta.
Edullinen palvelumaksu voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että palvelun vakuutusturva on heikompi kuin kalliimpaa maksua veloittavilla laskutuspalveluilla.
Voit punnita asian tärkeyttä omaa toimialaasi ja sen sisältämiä riskejä vasten.
Halutessasi voit toki myös itse hankkia vapaaehtoisia vakuutuksia, jos koet sen tarpeelliseksi.
Mitä kevytyrittäjän tarvitsee tietää arvonlisäverosta?
Muutamia poikkeustoimialoja lukuun ottamatta kaikki y-tunnukselliset yrittäjät ja yritykset ovat Suomessa arvonlisäverovelvollisia, jos niiden liikevaihto ylittää vuodessa 15 000 euroa. Vuodenvaihteesta 2025 alkaen alv-raja nousee 20 000 euroon.
Liikevaihto tarkoittaa sitä vuosittaista rahasummaa, jolla yritys on saanut tuotteitaan tai palveluitaan kaupaksi. Liikevaihtoon ei lasketa arvonlisäveron osuutta, eikä liikevaihdosta ole miinustettu mitään kuluja.
Liikevaihto siis kertoo lähinnä yritystoiminnan laajuudesta ja myynnin määrästä, mutta ei siitä, onko toiminta voitollista vai tappiollista.
Kevytyrittäjänä et ole itse arvonlisäverovelvollinen*, koska sinulla ei ole omaa y-tunnusta. Laskutuspalvelun kautta lähettämiisi laskuihin kuitenkin lisätään toimialasi mukainen arvonlisävero (yleisimmin 24 %), koska laskutat laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksella.
Kaikki laskutuspalveluyritykset ovat arvonlisäverovelvollisia, ja ne ovat tästä syystä liittyneet arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
Kaikki kevytyrittäjäasiakkaiden laskuttamat työt ovat osa laskutuspalveluyrityksen liikevaihtoa.
Suosituimman Suomessa toimivan kevytyrittäjäpalvelun liikevaihto on viime vuosina pyörinyt noin 100 miljoonan euron tuntumassa, joten 15 000 euron liikevaihtoraja ylittyy melkoisen kirkkaasti.
Laskutuspalvelua käyttäessäsi sinun ei kuitenkaan itse tarvitse huolehtia arvonlisäveroasioista. Oman toimialasi arvonlisäveron voit tarkistaa esimerkiksi Verohallinnon verkkosivuilta. Joidenkin laskutuspalveluiden käyttöliittymät osaavat myös hyvin pitkälle automatisoidusti huolehtia siitä, että et pääse laskuttamaan väärällä arvonlisäverokannalla.
Kun asiakkaasi maksaa laskun, kevytyrittäjyyspalvelu huolehtii arvonlisäveron tilittämisestä eteenpäin Verohallinnolle.
Kevytyrittäjänä sinun on tärkeä sisäistää, että lähettämillesi laskuille lisättävä arvonlisäveron osuus ei jää sinulle. Tämä tulee huomioida palveluja hinnoitellessasi.
Entä pitääkö myyntitilanteessa asiakkaalle ilmoittaa palvelun arvonlisäverollinen vai arvonlisäveroton hinta?
Yksityisasiakkaita laskuttaessasi hinnat ilmoitetaan aina arvonlisäverollisina, koska yksityinen kuluttaja ei voi vähentää arvonlisäveroa mistään.
Sen sijaan yritysasiakkaat voivat vähentää maksamiensa laskujen arvonlisäverot omien myyntiensä sisältämistä arvonlisäveroista.
Jos siis laskutat yritysasiakasta, laskun sisältämä arvonlisävero ei lopulta jää yrityksen kontolle. Tästä syystä yrityksille hinnat ilmoitetaan yleensä arvonlisäverottomina esimerkiksi muodossa 1000€ + alv.
Yksityisasiakkaalle ilmoittaisit vastaavassa tapauksessa hinnaksi 1255 euroa, jos toimialasi arvonlisäverokanta on 25,5 prosenttia.
*Poikkeus kevytyrittäjän arvonlisäverovelvollisuuteen syntyy tilanteessa, jossa laskutuspalveluyritys maksaa sinulle palkan sijasta työkorvausta yli 15 000 euroa vuodessa. Valtaosa laskutuspalveluyrityksistä kuitenkin maksaa kevytyrittäjille suoritteet palkkana. Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta edeltävän linkin takaa.
Pitääkö kevytyrittäjätoiminnan aloittamisesta olla yhteydessä TE-palveluihin, jos olen työtön?
Työttömyysturva-asiat askarruttavat kevytyrittäjiä varsinkin silloin, jos jompikumpi seuraavista tilanteista osuu omalle kohdalle:
- 1. Olet palkkatyöläinen, mutta teet samaan aikaan hommia myös kevytyrittäjänä. Miten työttömyysetuuksien käy, jos yllättäen jäätkin työttömäksi päätöistäsi?
- 2. Olet työtön, mutta haluaisit tehdä satunnaisia työkeikkoja kevytyrittäjänä. Miten laskutuspalvelun käyttö vaikuttaisi tällöin työttömyyskorvauksiin?
Jälkimmäisessä tilanteessa sinun on hyvä olla etukäteen yhteydessä TE-palveluihin, jotta vältyt mahdollisilta väärinkäsityksiltä tai ongelmilta.
Lähtökohtaisesti sivutoiminen kevytyrittäjyys ei vie sinulta pois työttömyysetuuksiasi, vaan etuus sovitellaan yhteen kevytyrittäjätoiminnastasi saamiesi tulojen kanssa. Tämä tarkoittaa, että saamasi tulot pienentävät hieman työttömyysetuuttasi.
Molemmista yllä mainituista tilanteista voit lukea tarkemmin kevytyrittäjän työttömyysturvaa käsittelevästä artikkelista.
Kevytyrittäjänä aloittaminen ja lopettaminen sujuu ilman paperirallia
Kevytyrittäjyyden aloittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että rekisteröidyt valitsemasi laskutuspalvelun asiakkaaksi verkossa. Tämä kestää muutaman minuutin, eikä maksa mitään.
Sinun ei myöskään tarvitse ilmoittaa asiasta millekään viralliselle tai epäviralliselle taholle, eikä pelkkä tunnusten olemassaolo vaikuta elämääsi mitenkään.
Jos kuitenkin aloitat yrittäjyystoiminnan työttömänä, sinun kannattaa olla yhteydessä TE-palveluihin, kuten edellisessä kappaleessa kerrottiin.
Toki voit ryhtyä myös yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi eli toiminimiyrittäjäksi täysin ilmaiseksi, jos hankit y-tunnuksen OmaVeron kautta.
Mikäli kuitenkin haluaisit rekisteröidä yritystoiminnallesi virallisen ja käyttösuojatun toiminimen, sinun tulisi tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin sähköisesti YTJ-palvelussa. Tällöin hinta olisi 70 euroa.
Y-tunnuksen hankkiminen tekee sinusta kuitenkin aina kirjanpitovelvollisen. Myös elinkeinotoiminnan veroilmoitus on täytettävä vuosittain, vaikka liiketoimintaa ei olisikaan.
Kevytyrittäjällä ei näitä velvoitteita ole.
Entäpä miten kevytyrittäjyyden lopettaminen vertautuu toiminimen lopettamiseen?
Jos haluat lopettaa kevytyrittäjänä toimimisen, sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa siitä mihinkään tai edes poistaa tunnuksiasi käyttämästäsi laskutuspalvelusta. Senkun vain lopetat laskuttamisen.
Tässä asiassa kevytyrittäjyys eroaa toiminimiyrittäjyydestä, josta joudut tekemään lopettamisilmoituksen.
Toiminimeä lopettaessasi sinä tai kirjanpitäjäsi joudutte myös huolehtimaan siitä, että kaikki tarvittavat ilmoitukset Verohallinnolle tulee hoidettua. Kovin pitkäkestoisista tai vaikeista operaatioista ei toki ole kyse.
Toiminimen perustaminen myös tekee sinusta kirjanpitovelvollisen, jolloin joudut lopettamisen jälkeen säilyttämään kirjanpidon materiaaleja lain vaatiman ajan. Esimerkiksi kuittien kohdalla aika on kuusi vuotta.
Toisaalta joudut toki huolehtimaan kuiteista myös siinä tapauksessa, että olet perinteinen kevytyrittäjä ja teet tulonhankkimisvähennyksiä henkilökohtaisella veroilmoituksellasi.
Jos ilmoitat kannettavan tietokoneen tulonhankkimiskuluna, kuitti on pidettävä tallessa kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisestä lukien.
Sama koskee toki aivan kaikkia yksityishenkilöitä ja palkkatyöläisiä, jotka ilmoittavat tulonhankkimismenoja verottajalle.
Ennen toiminimen lopettamista joudut myös huolehtimaan siitä, että kaikki liiketoimintaasi mahdollisesti liittyvät velat on maksettu ja elinkeinotoimintasi omaisuus on joko myyty tai siirretty yksityisomaisuudeksesi.
Yllä mainituista syistä kevytyrittäjyys soveltuu monesti toiminimiyrittäjyyttä paremmin oman yritysidean pienimuotoiseen testaamiseen. Jos asiakkaita ei löydy tai hommat alkavat maistua puulta, saat lyötyä helposti pillit pussiin.
Mitään juoksevia kulujakaan ei synny, jos sinulla ei joinakin kuukausina ole lainkaan laskutettavaa. Yksi kevytyrittäjyyden eduista on nimenomaan se, että toiminnan aloittaminen ei sido sinua mihinkään ja byrokraattiset velvoitteet jäävät hyvin pieniksi.
Ps. Kumppanipalvelumme FREE.fi:n kautta voit myöhemmin ryhtyä myös toiminimiyrittäjäksi, jos myynti lähtee vetämään. FREE:n kevytyrittäjyyspalveluun tarjoamme hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.