Starttirahan hakeminen lyhyesti – ainakin nämä asiat uuden yrittäjän on syytä tietää

Ota starttirahan hakeminen ja ehdot haltuun

Starttiraha on tunnetuin aloittaville yrittäjille suunnattu tukimuoto Suomessa.

Se on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloasi yritystoiminnan alkuvaiheessa, jolloin myyntiä ja tuloja ei vielä välttämättä kerry suuria määriä.

Tästä artikkelista löydät vastaukset kymmeneen useimmin kysyttyyn starttirahakysymykseen.

 

1. Kuinka paljon starttirahaa maksetaan?

Starttirahan määrä on 37,21 euroa päivässä vuonna 2024, ja sitä maksetaan enintään viideltä arkipäivältä viikossa. Kuukaudessa tuen suuruus on näin ollen noin 740-800 euroa. Tukisumma ei muuttunut edellisvuoteen nähden.

Starttiraha myönnetään kahdessa kuuden kuukauden jaksossa, eli voit saada sitä pisimmillään vuoden ajan.

Kyseessä on tuki, ei laina. Sinun ei tarvitse maksaa starttirahaa takaisin.

 

2. Mihin starttirahan saa käyttää?

Voit käyttää starttirahan parhaaksi katsomallasi tavalla. Voit esimerkiksi maksaa sillä oman asuntosi vuokraa tai ostaa ruokaa.

Starttiraha on henkilökohtainen tuki, eli voit kattaa sillä omia arkisia menojasi.

 

3. Mitkä ovat starttirahan saamisen ehdot?

Voit saada tukea, jos täytät seuraavat starttirahan ehdot:

  • Yritystoimintasi on päätoimista.
  • Sinulla on riittävät valmiudet kannattavaan liiketoimintaan.
  • Et ole aloittanut päätoimista yrittäjyyttä ennen starttirahapäätöksen saamista.
  • Sinulla ei ole oleellisia verovelkoja tai maksuhäiriömerkintöjä.
  • Toimeentuloasi ei ole turvattu muilla tuloilla tai tuilla.
  • Starttirahasi ei merkittävästi vääristäisi paikallista kilpailua.

Kilpailun vääristyminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että samalta paikkakunnalta tai lähialueelta löytyy jo useita muita yrityksiä samalla liikeidealla.

Et välttämättä saa starttirahaa, jos aiot perustaa kahvilan ja samaan aikaan liiketilasi vierestä jo sellainen löytyy. Jokainen tapaus on kuitenkin tilannekohtainen.

Muusta kuin yritystoiminnasta saatu merkittävä tulo, kuten palkka tai esimerkiksi opintotuen tai vanhuuseläkkeen kaltainen tuki on myös este starttirahan myöntämiselle. Niiden katsotaan turvaavan sinulle toimeentulon, jolloin et enää tarvitse starttirahaa.

Varmista myös aina omasta TE-toimistostasi ne asiat, jotka tulkitaan yritystoiminnan aloittamiseksi. Et saa aloittaa päätoimista yrittäjyyttä ennen tukipäätöksen saamista.

 

4. Mistä starttirahaa haetaan?

Voit hakea starttirahaa TE-toimistosta eli Työ- ja elinkeinotoimistosta. Poikkeuksen muodostavat työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat, jotka hakevat starttirahaa omasta kotikunnastaan.

Starttirahan hakeminen onnistuu helposti verkossa. Katsotaan seuraavaksi, miten haku käytännössä etenee alusta loppuun.

 

5. Miten starttirahan hakuprosessi käytännössä etenee?

Ennen starttirahahakemuksen täyttämistä sinun kannattaa olla yhteydessä Suomi.fi:n Yritys-Suomi-puhelinpalveluun ja TE-palveluihin.

Heiltä voit alustavasti tiedustella sitä, täyttääkö oma yritystoimintasi edellytykset starttirahan saamiseen. Oman toimialueesi TE-toimiston yhteystiedot löydät te-palvelut.fi:stä.

TE-toimistostasi pystyt myös varmistamaan, tarvitseeko sinun käydä esimerkiksi yrittäjyyskoulutusta ennen starttirahan saamista. Aina kyseistä koulutusta ei vaadita, jos sinulla jo muutoin katsotaan olevan hyvät valmiudet kannattavan yritystoiminnan harjoittamiseen.

TE-toimiston Oma asiointi -palvelun kautta voit varata ajan keskusteluun yrittäjyysasiantuntijan kanssa. Keskustelussa käytte läpi liikeideaasi ja suunniteltua yritystoimintaasi.

Sinulla voi olla jo tässä vaiheessa valmiina alustava liiketoimintasuunnitelma kannattavuuslaskelmineen. Pakollista se ei kuitenkaan ole.

Liiketoimintasuunnitelmaa voit hahmotella esimerkiksi Oma Yritys-Suomi -palvelussa.

Valmiit dokumentit tarvitset siinä vaiheessa, kun täytät starttirahahakemuksen sähköisesti Oma asiointi -palvelussa.

Suomi.fi-sivustolta löydät tarvittaessa myös pdf- ja word-muotoiset starttirahalomakkeet, jos syystä tai toisesta haluat lähettää hakemuksen paperipostina. Lomakkeista voit jo etukäteen vilkaista, mitä asioita hakemuksessa kysytään.

Sitten jäät vain odottelemaan päätöstä starttirahasta. Toimialueesi lisäksi lomakaudet voivat vaikuttaa starttirahahakemuksen käsittelyaikaan. Yleensä kyse on muutamista viikoista.

Muista, että et saa aloittaa päätoimista yrittäjyyttä ennen starttirahapäätöksen saamista.

Jos sinulle myönnetään starttiraha, voit myöhemmin hakea ensimmäiselle puolen vuoden starttirahajaksolle samanpituista jatkokautta. Tee jatkohakemus viimeistään kuukautta ennen ensimmäisen puolivuotiskauden päättymistä.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle tai pienelle osakeyhtiölle

Pienyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Hinta alkaen 49€/kk.

 

6. Milloin starttiraha maksetaan tilille?

Starttiraha maksetaan tilillesi kerran kuukaudessa, mutta mahdollisia maksupäiviä on kuitenkin kaksi joka kuukausi.

Haet maksatusta sähköisesti TE-toimiston Oma asiointi -palvelussa, jonka kautta tiedot menevät maksatuksesta vastaavalle KEHA-keskukselle. KEHA-keskus on Ely-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus.

Sinun pitää hakea starttirahaa kahden kuukauden sisällä maksatusjakson loppumisesta. Esimerkiksi maksatusjaksolta 1.1.-31.1. sinun on haettava tammikuun starttirahan maksatusta viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.

Ensimmäiseen maksatushakemukseen sinun pitää lisätä liitteet, joissa on pienoisia eroja yritysmuodoittain. Katso tarkat ohjeet KEHA-keskuksen verkkosivuilta. Oikea kohta löytyy Elinkeinoavustukset-linkin takaa.

Starttirahan maksupäivät 2024

  • 18.1. ja 31.1.2024
  • 16.2. ja 29.2.2024
  • 15.3. ja 28.3.2024
  • 16.4. ja 30.4.2024
  • 17.5. ja 31.5.2024
  • 17.6. ja 28.6.2024
  • 17.7. ja 31.7.2024
  • 15.8. ja 30.8.2024
  • 16.9. ja 30.9.2024
  • 17.10. ja 31.10.2024
  • 15.11. ja 29.11.2024
  • 18.12. ja 31.12.2024

Yleensä maksatushakemusten käsittelyaika on noin viikko. Tee siis hakemus ajoissa, jos haluat saada rahat tilillesi ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Ajantasaiset tiedot käsittelyajoista löydät Keha-keskuksen verkkosivuilta.

 

7. Miten starttiraha verotetaan?

Starttiraha on sinulle henkilökohtaista veronalaista tuloa. Se ei siis ole yritystoimintasi tuloa, eikä sitä kirjata millään tavalla toiminimesi tai osakeyhtiösi kirjanpitoon.

Muiden tulojesi määrä vaikuttaa siihen, kuinka iso osa starttirahasta hupenee veroihin. Mitä korkeammaksi ansiotulosi nousevat, sitä enemmän starttirahasta uppoaa veroihin. Pienillä tuloilla asia taas on päinvastoin.

Starttirahan maksatuksesta vastaava KEHA-keskus ilmoittaa tiedot sinulle maksetusta starttirahasta Verohallinnolle. Tarkista aina tiedot esitäytetyltä henkilökohtaiselta veroilmoitukseltasi.

 

8. Mitä liitteitä starttirahahakemukseen tarvitaan?

Starttirahan hakemiseen tarvittavat liitteet ovat:

  • liiketoimintasuunnitelma
  • kannattavuuslaskelma
  • tuore verovelkatodistus
  • lainalupaus pankista, jos lainan saanti on edellytys yritystoiminnan käynnistämiselle.

TE-toimiston yhteyshenkilösi opastaa sinua tarvittavien dokumenttien kanssa.

Saatat tarvita myös ansioluetteloasi sekä todistusta yrittäjäkurssin käymisestä tai muunlaista todistetta riittävistä yrittäjävalmiuksistasi.

Jos ensimmäisen kuuden kuukauden starttirahajakson jälkeen haet toista samanpituista kautta, tarvitset jatkohakemukseen kirjanpitäjän vahvistaman tuloslaskelman.

Varmista muiden mahdollisten liitteiden tarve TE-toimistostasi.

 

9. Onko yritysmuodolla väliä, kun haet starttirahaa?

Yritysmuotosi ei vaikuta siihen, voitko saada starttirahaa. Tuki voidaan myöntää niin toiminimiyrittäjille kuin myös avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön, osakeyhtiön kuin osuuskunnan kautta toimiville yrittäjille. Jos perustajia on useampi kuin yksi, molemmille voidaan myöntää tuki.

Ilman omaa y-tunnusta toimiva laskutuspalvelun asiakas eli kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa.

Kevytyrittäjyys ei ole varsinainen yritysmuoto, vaan markkinointitermi laskutuspalvelun käyttämiselle.

Joissakin verkossa toimivissa palveluissa kevytyrittäjälle kuitenkin haetaan oma y-tunnus. Tällöin kyse on nimestään huolimatta yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisesta eli toiminimiyrittäjyydestä.

Tällaisessa tilanteessa starttirahan saaminen on mahdollista, jos tuen saamisen ehdot muutoin täyttyvät.

 

10. Vaikuttaako yrityksen toimiala starttirahan saantiin?

Yrityksen toimiala voi vaikuttaa starttirahan saantiin. Tämä johtuu siitä, että starttirahaa ei myönnetä, jos sen katsotaan merkittävästi vääristävän paikallista kilpailua.

Et välttämättä saa starttirahaa, jos samalla paikkakunnalla tai lähialueilla toimii jo lukuisia saman toimialan yrityksiä.

Tämän vuoksi esimerkiksi kahvilan pitäjien, ravintoloitsijoiden tai kauneusalan yrittäjien voi olla vaikea saada starttirahaa.

Jokainen tilanne ja hakemus kuitenkin käsitellään yksilöllisesti, joten mistään kiveenhakatusta ohjenuorasta ei ole kyse.

Omasta tilanteestasi saat helpoiten tietoa ottamalla yhteyttä omaan TE-toimistoosi tai Yritys-Suomi-puhelinpalveluun.