Oletko perustamassa toiminimeä tai osakeyhtiötä ja kuulit puhuttavan ennakkoperintärekisteristä? Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitä ennakkoperintärekisteri tarkoittaa ja millaisissa tilanteissa siihen kuuluminen on yrittäjälle käytännössä pakollista. Alkajaisiksi hyvät uutiset: ennakkoperintärekisteriin liittyminen ei maksa mitään.
Mikä on ennakkoperintärekisteri?
Ennakkoperintärekisterin merkitys on helpoin selittää pienen kiertoreitin kautta. Jos olet ollut joskus ihan tavallisissa palkkatöissä, olet tottunut siihen, että toimitat työnantajalle verokorttisi, jotta työnantaja osaa napata sinulle maksettavasta palkasta oikean määrän tuloveroa pois. Tällöin kyseessä on ennakonpidätys eli palkastasi pidätetään ennakkoon tuloveroa veroprosenttisi mukaisesti. Maksat siis tienesteistäsi veroa ennakkoon, mutta työnantajasi huolehtii asiasta.
Yrittäjänä maksat yritystoiminnan tuloksesta veroa ennakkoon itse, ja tämän osoitat liittymällä ennakkoperintärekisteriin. Käytännössä ennakkoperintärekisteri siis tarkoittaa Verohallinnon ylläpitämää rekisteriä, johon on koottu tiedot yrittäjistä ja yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet hoitamaan ennakkoverojen maksamisen itse.
Jos näin ei toimittaisi, laskun maksajan eli asiakkaan kontolle jäisi tehdä maksetusta työkorvauksesta ennakonpidätys ja tulorekisteri-ilmoitus. Katsotaan esimerkki.
Käytännön esimerkki ennakkoperintärekisteriin kuulumisen merkityksestä
Olet asiakas ja tilaat kotiisi yrittäjän tekemään laminaattilattian asennusta. Kun lattia on asennettu, odotat tietysti saavasi yrittäjältä laskun.
Kun yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin, voit vain maksaa laskun, eikä sinun tarvitse tehdä mitään muuta. Yrittäjä sai sinulta rahaa ja hän huolehtii itse, että maksaa saamastaan tulosta veroa.
Jos yrittäjä ei kuuluisi ennakkoperintärekisteriin, sinun vastuulle jäisi ilmoittaa maksettu työkorvaus Verohallinnon tulorekisteriin ja toimittaa ennakonpidätys Verohallinnon määrittämien ehtojen mukaisesti.
Asiakkaalle on paljon helpompaa, että hän voi vain maksaa laskun. Näin voidaan toimia, kun palvelun myyvä yrittäjä tai yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Palveluiden ja työsuoritusten myynti ilman ennakkoperintärekisterimerkintää voikin osoittautua hankalaksi.
Ennakkoperintärekisterimerkintä on edellytys myös sille, että asiakas voi saada työstä kotitalousvähennystä, mikäli kyseessä on kotitalousvähennykseen oikeuttava työ.
Velvollisuus ennakonpidätykseen ei koske tavaran kauppaa eikä esimerkiksi vuokraustoimintaa. Jos myyt pelkästään tavaraa, etkä koskaan laskuta asiakkaitasi työsuorituksista tai palveluista, ennakkoperintärekisteriin ei ole pakko liittyä.
Ennakkoperintärekisteristä on säädetty ennakkoperintälaissa (kuva alla). Lakiin on myös kirjattu ennakkoperintärekisterin tarkoitus eli verojen kertymisen tehostamisen ja suorituksen maksajan oikeusturvan parantaminen.
Mitä ennakkoperintärekisteriin liittyminen ja rekisteriin kuuluminen maksaa?
Ennakkoperintärekisteröinnin hinta on 0 euroa. Rekisteriin liittyminen tai siihen kuuluminen ei maksa mitään.
Kauanko ennakkoperintärekisterimerkinnän saaminen kestää?
Ajankohdasta riippuen rekisteröintipäätöksen saamisessa voi ruuhkaisimpina aikoina mennä kaksi tai kolmekin viikkoa. Pystyt seuraamaan rekisteröinnin tilaa YTJ-palvelussa.
Kaikissa tilanteissa ennakkoperintärekisteriin merkitseminen ei välttämättä onnistu. Esimerkiksi olennaiset kirjanpitoon tai verotukseen liittyvät aiemmat laiminlyönnit voivat torpata merkinnän saamisen.
Mistä ennakkoperintärekisteröinnin voi tarkistaa?
Jos haluat tarkistaa tiedon oman tai jonkun muun yrityksen ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta, voit tehdä sen YTJ.fin yrityshaun avulla. Voit hakea tiedon joko yrityksen Y-tunnuksella tai nimellä etsimällä.
Alla esimerkkikuva satunnaisesti valitun yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimiyrittäjän rekisteröinneistä. Kyseinen yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mutta ei kaupparekisteriin.
Miten ja milloin ennakkoperintärekisteriin liitytään?
Yleensä ennakkoperintärekisteriin hakeudutaan OmaVerossa samalla, kun yritystoiminta aloitetaan. Kun sinulla on Y-tunnus, voit kuitenkin hakeutua rekisteriin myös myöhemmin OmaVeron kautta. OmaVerossa löydät tiedot rekisteröinneistä kohdasta Asiakastiedot → Voimassa olevat rekisteröinnit.
Mikäli teet toiminimen perustamisilmoituksen paperilomakkeella, voit ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin samalla lomakkeella. Alla kuvaruutukaappaus Y3-lomakkeesta. Sähköinen perustaminen on toki nopeampi ja helpompi tapa.
Myös osakeyhtiöt voivat hakeutua ennakkoperintärekisteriin perustamisilmoituksella tai myöhemmin OmaVerossa.
Miten maksan yrittäjänä tuloveroa etukäteen, kun olen liittynyt ennakkoperintärekisteriin?
Ennakkoveron maksaminen onnistuu sähköisesti OmaVeron kautta. Ennakkoveron määrä perustuu siihen, millaiseksi toiminimesi tuloksen arvioit. Voit koska tahansa muuttaa tulosarviota, jos se näyttää menevän pahasti ylä- tai alakanttiin. Maksettavat summat ja eräpäivät näkyvät OmaVerossa.
Pienimuotoisessa yritystoiminnassa toiminimellä tienattavat tulot voidaan huomioida myös verokortilla. Jos olet palkkatöissä, voit tällöin arvioida toiminimellä tienattavien ”lisätulojen” määrän ja lisätä summan verokortillesi palkkatyöstä saadun palkan päälle. Tällöin ”ylimääräiset” tulosi ja toiminimen tuloksesta napattava vero huomioidaan suoraan palkanmaksussa.
- Lue seikkaperäisempi artikkeli toiminimen ennakkoverosta.
Osakeyhtiöiden kohdalla ennakkovero puolestaan tarkoittaa etukäteen maksettavaa yhteisöveroa, jota osakeyhtiö maksaa tuloksestaan. Yhteisövero on 20 prosenttia. Jos osakeyhtiön perustamisen yhteydessä tulokseksi arvioidaan esimerkiksi 50 000 euroa, maksettavan yhteisöveron määrä on 10 000 euroa, jonka osakeyhtiö maksaa tilikauden aikana ennakkoon pitkin vuotta.
Osakeyhtiön yrittäjän itselleen maksama palkka on osakeyhtiölle kulu, joka laskee osakeyhtiön tulosta. Tällöin yhteisövero lasketaan pienemmän tuloksen perusteella. Maksettu palkka verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena ansiotulona, josta yrittäjä maksaa veroa veroprosenttinsa mukaisesti.
Toimin kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, pitääkö minun kuulua ennakkoperintärekisteriin?
Ei pidä, etkä voi edes liittyä ennakkoperintärekisteriin ilman y-tunnusta. Kun laskutat kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, lähetät laskut valitsemasi laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksella. Kyseinen laskutuspalveluyritys toki kuuluu ennakkoperintärekisteriin eli asiakkaasi voi vain maksaa laskun laskutuspalveluyritykselle.
Sen jälkeen laskutuspalveluyritys maksaa sinulle palkan, toimittaa ennakonpidätyksen ja lisäksi vähentää sinulle maksettavasta summasta oman palvelumaksunsa. Sinun ei tarvitse huolehtia ennakkoperintärekisteriin liittyvistä asioista.
Kevytyrittäjät omalla y-tunnuksella puolestaan ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli puhekielisesti toiminimiyrittäjiä. Jos ryhdyt toiminimiyrittäjäksi jonkin laskutus- ja kirjanpitopalvelun kautta (asiaan voidaan viitata termillä kevytyrittäjyys y-tunnuksella) sinut ilmoitetaan yleensä tällöin automaattisesti ennakkoperintärekisteriin y-tunnuksen hankkimisen yhteydessä.
Ennakkoperintärekisteriin ja ennakkoveroon liittyvät käytännöt voivat kuitenkin vaihdella palveluntarjoajasta riippuen, joten ne kannattaa aina varmistaa valitsemasi laskutus- ja kirjanpitopalvelun verkkosivustolta.
Suosittelemme:
Kevytyrittäjyys omalla y-tunnuksella on matalan kynnyksen tapa aloittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä. Tällöin voit saman palvelun kautta hankkia y-tunnuksen, lähettää laskut asiakkaillesi ja lisätä palveluun sähköisesti kuitit ja laskut yritystoimintaa varten tekemistäsi ostoista.
Palvelu muodostaa lähetettyjen laskujen (tulot) ja palveluun lisättyjen ostokuittien (menot) pohjalta toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon ja huolehtii tarvittavista ilmoituksista verottajalle.
Maksat palvelumaksua ainoastaan silloin, kun saat maksuja asiakkailtasi.
Tutustu tarkemmin:
- UKKO Kevytyrittäjä omalla y-tunnuksella (prosenttiperusteinen palvelumaksu, ei kiinteitä kuluja)
- tai säännöllisempiin laskutustarpeisiin UKKO Yrittäjä toiminimellä (kiinteä kuukausimaksu, mutta kattavammat toiminnallisuudet)