Toiminimen lopettaminen – näin lopetat yritystoiminnan yksityisenä elinkeinonharjoittajana

Miten toiminimi lopetetaan?

Töiden loppuminen, palkkatöihin siirtyminen, yritysmuodon muuttaminen tai eläkkeelle jäänti ovat yleisiä syitä lopettaa toiminimi.

Tämän artikkelin lukemalla vältät yleisimmät karikot ja tiedät, miten homma käytännössä hoidetaan.

 

Yhteistyössä
Pohja

Laskuta satunnaiset työsuoritteet joustavasti ilman omaa y-tunnusta!

Kevytyrittäjyys on toiminimeä joustavampi tapa laskuttaa satunnaisia työsuoritteita. Ei kiinteitä kuluja tai kirjanpitovelvoitetta, vaan maksat palvelumaksun ainoastaan silloin, kun laskutat asiakkaitasi. FREE.fi soveltuu palveluiden ja oman osaamisen myyntiin.

 

Mitkä asiat pitää olla tehtynä ennen toiminimen lopettamista?

Ennen toiminimen lopettamista sinun tulisi huomioida seuraavat asiat:

  • Huolehdi, että olet maksanut kaikki mahdolliset velat pois. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi avoimia laskuja.
  • Kuoleta tai siirrä yrityskiinnitykset, jos toiminimelläsi sellaisia on.
  • Siirrä toiminimen nimissä oleva omaisuus – esimerkiksi koneet ja kalusto – yksityisomaisuudeksesi yksityisotolla tai myy kyseiset omaisuuserät. Jos toiminimelle on kertynyt paljon varallisuutta, siitä luopuminen voi muodostaa ison kertaluontoisen tulon, joka luonnollisesti vaikuttaa verotukseesi. Tarvittaessa voit kuitenkin hakea Verohallinnolta tulontasausta, jolloin tulo on mahdollista jakaa useammalle vuodelle. Kysy tarvittaessa apua kirjanpitäjältäsi.
  • Tarkista ennakkoveron määrä OmaVerosta ja hae siihen tarvittaessa muutosta.
  • Lopeta käytännön liiketoimet eli myynti, asiakastyö ja muu toiminta.
  • Irtisano toiminimen vakuutukset ja muut mahdolliset sopimukset.

 

Miten toiminimi lopetetaan käytännössä?

Voit lopettaa toiminimen tekemällä lopettamisilmoituksen YTJ.fi:n tai OmaVeron kautta. Tee ilmoitus YTJ:n kautta, jos kuulut kaupparekisteriin ja haluat poistua kyseisestä rekisteristä. Antamasi tiedot välittyvät samalla ilmoituksella myös Verohallinnolle, joka poistaa toiminimesi omista rekistereistään.

Jos kuulut vain Verohallinnon rekistereihin – eli useimmissa tapauksissa arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin – voit hoitaa lopettamisen myös OmaVerossa.

Omat rekisteröintimerkintäsi voit tarvittaessa tarkistaa YTJ.fi-palvelun etusivun yrityshaulla.

YTJ:lle voit antaa lopettamisilmoituksen sähköisesti tai Y6-paperilomakkeella. Paperilomakkeen voit täyttää ensin sähköisesti tietokoneellasi ja sen jälkeen tulostaa sen postitusta varten. YTJ.fi:ssä tehty täysin sähköinen lopettamisilmoitus kuitenkin nopeuttaa asiasi käsittelyä.

Lopettamisilmoituksen antaminen on tärkeää, koska muuten yritystoimintasi oletetaan jatkuvan, vaikka et mitään liiketoimia tekisikään.

Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi työttömyyskorvausten ja muiden etuuksien maksamiseen. Myös elinkeinotoiminnan veroilmoitus ja arvonlisäveroilmoitukset on jatkossakin annettava säännöllisesti, jos et ilmoita toiminnan lopettamisesta.

Muista, että kaupparekisteristä poistumalla menetät myös oikeutesi käyttämääsi yritysnimeen. Mikäli aiot lähitulevaisuudessa jatkaa yritystoimintaasi, voit lopettamisen sijaan ilmoittaa toiminnan keskeyttämisestä OmaVerossa.

 

Paljonko toiminimen lopettamisen hinta on?

Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen lopettamisilmoituksen hinta on 0 euroa. Yritystoiminnan alasajoon voi toki liittyä muita kuluja, jotka ovat kuitenkin pitkälti toimiala- ja tilannekohtaisia.

Esimerkiksi kirjanpitoon liittyvistä toimenpiteistä tai erilaisten sopimusten päättämisestä ennen määräaikaa voi syntyä kuluja. Sama pätee yrityskiinnitysten siirtämiseen, jos toiminimelläsi kiinnityksiä sattuisi olemaan. Valtaosalla ei ole.

Yrityskiinnitys tarkoittaa, että yritystoimintaan kuuluvaa omaisuutta – esimerkiksi koneita tai kalustoa – on kiinnitetty, jolloin kyseisiä omaisuuseriä on voitu hallintaa luovuttamatta pantata saamisten vakuudeksi.

Yrityskiinnitysten kuolettaminen on maksutonta, mutta ilmoitus kiinnityksen siirrosta maksaa 200 euroa. Siirto voi tulla kyseeseen, jos joku muu jatkaa elinkeinotoimintaasi. Ajantasaisen hinnaston löydät PRH:n verkkosivuilta.

 

Mitä asioita tulee huomioida toiminimen lopettamisen jälkeen?

Vielä lopettamisilmoituksen tekemisen jälkeenkin sinun tulee huolehtia tietyistä yrittämiseen liittyvistä velvoitteista. Muista siis nämä:

  • Säilytä kirjanpidon materiaaleja lain vaatima aika myös liiketoiminnan lopettamisen jälkeen. Aineistolajista riippuen toiminimen kirjanpidon säilytysaika on pääsääntöisesti 6-10 vuotta. Voit arkistoida materiaalit sähköisesti. Muista huolehtia varmuuskopioinnista. Jo lopettamisilmoituksessa joudut antamaan lyhyesti lisätietoa siitä, missä aineistoja säilytät ja kuka säilytyksestä vastaa.
  • Varmista vielä, että kaikki tarvittavat arvonlisä- ja ennakkoverot on maksettu ja tarvittavat ilmoitukset tehty. Lopettamisvuodelta pitää myös antaa elinkeinotoiminnan veroilmoitus viimeistään seuraavan vuoden puolella. Elinkeinonharjoittajilla veroilmoituksen viimeinen jättöpäivä on tyypillisesti 1. huhtikuuta.

 

Mitä, jos haluan ottaa toiminimen myöhemmin käyttöön uudelleen?

Toiminimesi y-tunnus on vähän kuin henkilötunnus. Se ei katoa mihinkään vaan säilyy samana, jos joskus myöhemmin päätät polkaista toiminimesi uudelleen pystyyn.

Jos haluat lopettamisen jälkeen aloittaa toiminimiyrittäjyyden uudestaan, tee muutosilmoitus YTJ.fi-palvelussa. Vanhalla y-tunnuksellasi voit ilmoittautua uudestaan kaupparekisteriin ja samalla tiedot kulkeutuvat myös Verohallinnon rekistereihin. Hintaa ilmoitukselle kertyy 70 euroa.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana sinun ei kuitenkaan ole pakko kuulua kaupparekisteriin, jos liittymisen ehdot eivät täyty. Tällöin voit ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ilmaiseksi OmaVeron kautta.

Et kuitenkaan tässä tapauksessa voi rekisteröidä yritystoimintaasi varten erillistä nimeä, ellet liity kaupparekisteriin.

 

Yhteistyössä
Pohja

Laskuta satunnaiset työsuoritteet joustavasti ilman omaa y-tunnusta!

Kevytyrittäjyys on toiminimeä joustavampi tapa laskuttaa satunnaisia työsuoritteita. Ei kiinteitä kuluja tai kirjanpitovelvoitetta, vaan maksat palvelumaksun ainoastaan silloin, kun laskutat asiakkaitasi. FREE.fi soveltuu palveluiden ja oman osaamisen myyntiin.