Toiminimen kulut ja vähennykset lyhyesti – ota yksityisen elinkeinonharjoittajan verovähennykset haltuun

Toiminimiyrittäjän vähennyskelpoiset kulut pienentävät yritystoiminnan verotettavaa tulosta

Olipa liikeideasi millainen tahansa, toiminimiyrittäjäksi ryhtymisestä ja yritystoiminnan harjoittamisesta syntyy lähes väistämättä tiettyjä kuluja.

Mitä nämä toiminimen kulut ovat, ja mitä tarkoittaa, että ne voi vähentää verotuksessa?

Näihin sekä moniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Mitkä ovat toiminimen yleisimmät pakolliset kulut?

Toiminimen kulut voivat muodostua esimerkiksi:

 • perustamisilmoituksen käsittelymaksusta
 • toiminimen kirjanpidon ulkoistamisesta
 • yrittäjän eläkevakuutuksesta eli YEL-vakuutuksesta
 • pankin veloittamista kuluista
 • toimialakohtaisista menoista.

Kaikki yllä mainitut kulut eivät kuitenkaan ole niin sanottuja pakollisia kuluja. Käydään seuraavaksi asia hieman tarkemmin läpi.

 

Täsmennyksiä toiminimiyrittäjien yleisimpiin menoihin

Perustamiskulut

Jos teet toiminimen perustamisilmoituksen kaupparekisteriin, sähköisen ilmoituksen käsittelymaksu on 70 euroa.

Yleensä kaupparekisteriin liittyminen ei kuitenkaan ole pakollista. OmaVeron kautta voit tällöin ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta ilmaiseksi.

 

Kirjanpito

Toiminimen kirjanpidon voit halutessasi tehdä myös itse esimerkiksi Excelissä, mutta useimmiten kirjanpito ulkoistetaan kirjanpitäjälle.

Kirjanpidon hinta riippuu paljolti siitä, kuinka paljon sinulle kertyy liiketoiminnastasi tositteita, kuten kuitteja tai osto- ja myyntilaskuja.

Nykyään tarjolla on myös verkon kautta toimivia kirjanpitopalveluita, joissa maksat kirjanpidosta vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain asiakkailtasi.

Varsinkaan päätoimisten yrittäjien ei yleensä kannata tehdä kirjanpitoaan itse, jos myynti- ja ostotapahtumia kertyy vähänkään enemmän.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Vakuutukset

Toiminimiyrittäjänä tarvitset YEL-vakuutuksen, jos vuosittainen YEL-työtulosi on 9010,28 euroa tai enemmän (2024).

YEL-työtulo ei tarkoita tienestejäsi tai laskutuksesi määrää, vaan se on arvio oman työpanoksesi arvosta.

Sen tulisi vastata sellaista summaa, jonka voisit maksaa palkkana samaan työhön pestatulle ja saman ammattitaidon omaavalle työntekijälle.

YEL-vakuutus maksaa uudelle yrittäjälle minimissään noin 1700 euroa kokonaiselta vuodelta.

Uuden yrittäjän alennus on voimassa neljän vuoden ajan.

Pienessä ja sivutoimisessa liiketoiminnassa YEL-vakuutusvelvoite ei kuitenkaan välttämättä täyty. Tällöin et tarvitse YEL-vakuutusta.

Tietyillä toimialoilla yrittäjältä vaaditaan myös muita pakollisia vakuutuksia.

 

Pankkiasiat

Mikään laki ei velvoita sinua avaamaan toiminimellesi erillistä pankkitiliä, mutta jo pelkästään kirjanpidon selkeyden kannalta toisen tilin avaaminen kannattaa.

Toiminimen pankkitili voi olla toinen henkilökohtainen tili tai varsinainen yritystili. Yritystilien kulut vaihtelevat pankeittain.

Huomioi, että pankki saattaa kuitenkin tiliehdoissaan mainita, että niin sanottuja yksityistilejä ei voi käyttää yritystoiminnan harjoittamiseen.

Myös tilitoimistosi saattaa vaatia sinulta yritystiliä, jos käytössä on sähköinen taloushallinto. Tällöin sähköinen tiliote saadaan noudettua suoraan kirjanpito-ohjelmaan.

Yritystilien kulut vaihtelevat suuresti, mutta pääsääntöisesti toiminimiyrittäjän kannattaa varautua maksamaan pankkipalveluista ainakin muutamia kymppejä kuukaudessa.

Yritystileihin voi liittyä palvelu- ja tapahtumakohtaisia lisämaksuja sekä avausmaksuja.

 

Toimialakohtaiset kulut

Toimialakohtaiset kulut riippuvat tietysti täysin siitä, millaista liiketoimintaa harjoitat. Kotoaan käsin tietokoneella töitä tekevä toiminimiyrittäjä voi selvitä lähes nollakuluilla.

Tilanne on tietysti täysin toinen sellaisella yrittäjällä, joka joutuu hankkimaan auton, liiketilan tai runsaasti erilaisia tarvikkeita yritystoimintaa harjoittaakseen.

Edellä mainittujen toiminimen kulujen lisäksi maksettavaa voi kertyä esimerkiksi:

 • markkinointimenoista
 • työssä tarvittavista vaatteista ja varusteista
 • koulutustapahtumista
 • ammattikirjallisuudesta
 • erilaisten liittojen tai järjestöjen jäsenmaksuista.

Nämäkin kulut ja niiden määrä ovat kuitenkin hyvin pitkälti riippuvaisia siitä, millaista liiketoimintaa harjoitat.

 

Paljonko ovat toiminimen kulut kuukaudessa?

Toiminimen kulut kuukaudessa voivat käytännössä olla kaikkea nollan ja useiden tuhansien eurojen väliltä.

Kaikkein halvimmalla voi selvitä sellainen sivutoiminen toiminimiyrittäjä, joka:

 • tekee kirjanpitonsa itse
 • ei tarvitse YEL-vakuutusta, koska työtuloraja ei ylity
 • työskentelee ilman erillistä liiketilaa
 • omistaa jo kaikki tarvitsemansa työvälineet
 • käyttää toiminimen pankkitilinä toista henkilökohtaista tiliä.

Vaikka kaikki edellä mainitut kriteerit täyttyisivät, usein kuluja syntyy vähintäänkin puhelimen ja netin käytöstä tai erilaisista tietokoneohjelmistoista.

Toiminimiyrittäjänä voit vähentää puhelin- ja nettikulut yritystoiminnan osalta. Käytännössä työ- ja yksityiskäyttö pitää siis pystyä erottelemaan. Tässäkin asiassa hyvästä kirjanpitäjästä on paljon apua.

Toiminimen kulut kannattaa huomioida omaa hinnoittelua ja laskutusta miettiessäsi. Tähtäämällä kulujen minimointiin et välttämättä säästä mitään.

Ammattimainen kirjanpitäjä osaa huolehtia esimerkiksi siitä, että saat kaikki mahdolliset verovähennykset talteen ja säästät näin rahaa.

Myös uuden tilinumeron ilmoittaminen asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille voi olla yllättävän työlästä, jos ensin avaat toiminimellesi niin sanotun yksityistilin, mutta pankki pakottaa sinut myöhemmin ottamaan käyttöön yritystilin.

 

Mitä toiminimen kulujen verovähennyskelpoisuus tarkoittaa?

Edellä kävimme läpi toiminimen yleisimpiä kuluja. Nämä kulut ovat toiminimellesi verovähennyskelpoisia eli voit laittaa ne niin sanotusti firman piikkiin.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki kulut pienentävät toiminimesi verotettavaa tulosta. Kun tulos on pienempi, maksat veroja pienemmän summan perusteella. Tällöin myös maksettavan veron määrä tietysti pienenee.

Huomioimalla kaikki mahdolliset toiminimen verovähennykset päädyt siis maksamaan vähemmän veroja ja säästät rahaa.

Kuvitteellinen ja yksinkertaistettu esimerkki: 

Olet toiminimiyrittäjä ja toimialasi on hieronta. Laskutat vuodessa asiakkailtasi 25 000 euroa.

Sinua ei kuitenkaan veroteta 25 000 eurosta, koska yritystoimintaasi varten olet joutunut tekemään erilaisia hankintoja.

Olet esimerkiksi maksanut hierontapöydästä 500 euroa, muista hierontatarvikkeista 1000 euroa, kirjanpidosta 500 euroa ja tarvittavista vakuutuksista 2500 euroa.

Nämä vähennyskelpoiset kulut (yhteensä 4500€) pienentävät toiminimesi tuloksen 20 500 euroon.

Lopuksi saat vielä viiden prosentin yrittäjävähennyksen. Kyseessä on pienyrittäjille suunnattu verohelpotus, jonka Verohallinto laskee automaattisesti.

Vähennysten myötä toiminimesi verotettava tulos putoaa 19 475 euroon. Tästä tuloksesta maksettavan veron määrä on luonnollisesti pienempi verrattuna 25 000 euroon.

Muista kuitenkin, että toiminimen tulos verotetaan yhdessä muiden mahdollisten tulojesi, kuten esimerkiksi päätyöstä saamasi palkan kanssa.

Toiminimen verovähennys tarkoittaa siis käytännössä sellaista kulua tai vähennystä, jolla pystyt laskemaan verotettavan tulosi määrää.

Isommat hankinnat saatat joutua vähentämään poistoina. Tämä tarkoittaa, että kulua ei vähennetä kerralla vaan se jaksotetaan useammalle vuodelle.

Edellä mainittujen kulujen ja vähennysten lisäksi voit hyötyä myös työhuonevähennyksestä ja matkakuluvähennyksistä, jos työskentelet kotoa käsin tai teet työmatkoja asiakkaidesi luokse.

 

Miten toiminimen kulut käytännössä vähennetään?

Jotta voit vähentää toiminimesi kulut, sinun tulee merkitä ne kirjanpitoon. Käytännössä kirjanpitäjäsi hoitaa asian, kun toimitat hänelle kuitin tai ostolaskun tekemästäsi hankinnasta.

Kirjanpidon pohjalta tieto vähennyksistä kulkeutuu elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen, joka täytyy antaa vuosittain. Yleensä myös veroilmoituksen täyttäminen on ulkoistettu kirjanpitäjälle.

Muista siis ottaa tosite talteen kaikista ostoista, joita yritystoimintaasi varten teet.

Kirjanpitäjäsi ei voi merkitä kirjanpitoon sellaista kulua, jota et pysty hänelle asianmukaisesti todentamaan.

Huomioi, että verovähennyksiin liittyy myös toiminimiyrittäjien kohdalla erinäisiä poikkeustilanteita.

Esimerkiksi YEL-vakuutusmaksut voit vähentää joko elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, henkilökohtaisella veroilmoituksella tai puolisosi veroilmoituksella.

Myös autokulujen vähentäminen riippuu siitä, onko alle vai yli puolet vuoden aikana tehdyistä ajoista yritystoimintaan liittyviä.

Tietyt toiminimen vähennykset huomioidaan siis käytännössä vasta veroilmoitusta tehtäessä.

Yrittäjävähennys puolestaan on esimerkki verovähennyksestä, jonka Verohallinto laskee automaattisesti.

 

Mitä kuluja et voi vähentää toiminimen verotuksessa?

Aivan kaikkia yritystoiminnasta aiheutuvia kuluja et voi vähentää verotuksessa. Otetaan muutama esimerkki vähennyskelvottomista menoista:

 • Parkkisakko, jonka saat pysäköidessäsi auton asiakaskäynnin ajaksi.
 • Myöhästymismaksu, jonka saat antaessasi arvonlisäveroilmoituksen myöhässä.
 • Muut rangaistusluonteiset maksut.
 • Sellaiset menot, jotka eivät suoranaisesti liity yritystoimintaasi.

Esimerkiksi tavalliset vaatteet eivät ole vähennyskelpoisia, vaikka niitä työssä käyttäisitkin.

Pääsäännön mukaan voit vähentää vain sellaiset työvaatteet ja -varusteet, joita ei voida olettaa käytettävän muutoin kuin työtehtävissä.

Rakennusalan yrittäjälle esimerkiksi haalarit, kypärä ja turvakengät ovat totta kai vähennyskelpoisia kuluja.

Myöskään käynnit parturi-kampaamossa tai kosmetologilla eivät ole yritystoimintasi verovähennyskelpoisia kuluja, vaikka uusi hehkeä ulkomuotosi vauhdittaisikin kaupantekoa.

Edustuskuluista voit tuloverotuksessa vähentää puolet. Edustuskuluja voi syntyä esimerkiksi silloin, jos kestität asiakkaitasi ravintolassa ja yrität tällä tavalla edistää liiketoimiasi. Yksilöidyt liikelahjat ovat myös edustuskuluja.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.