Miten alv-vähennys käytännössä toimii?

Arvonlisäveron vähennysoikeus tutuksi

Kun olet omalla y-tunnuksella varustettu yrittäjä ja liityt arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, lisäät hintoihisi arvonlisäveron eli alv:n. Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 prosenttia.

Asiakas maksaa sinulle arvonlisäveron osana tuotteesi tai palvelusi hintaa, ja sinä tai kirjanpitäjäsi tilitätte arvonlisäveron eteenpäin Verohallinnolle.

Voit kuitenkin vähentää omien ostojesi sisältämän arvonlisäveron myyntiesi sisältämistä arvonlisäveroista. Tällöin on kyse arvonlisäveron vähennysoikeudesta eli alv-vähennyksen tekemisestä.

Katso alta, miten alv-vähennys käytännössä toimii.

 

Arvonlisäveron vähentäminen käytännössä – yksinkertainen esimerkki

Olet toiminimiyrittäjä ja lähetät vuoden aikana laskuja asiakkaillesi  24 800 euron (20 000 € + alv 24 %) edestä. Asiakkaat maksavat tilillesi 24 800 euroa.

Kyseisestä summasta 4800 euroa on arvonlisäveroa, joka sinun tai kirjanpitäjäsi tulisi tilittää Verohallinnolle.

Olet kuitenkin vuoden aikana ostanut yritystoimintaasi varten tarvikkeita 6200 eurolla (5000 € + alv 24 %). Voit vähentää näihin ostoihin sisältyneet arvonlisäverot (1200 €) omien myyntiesi arvonlisäveroista.

Verohallinnolle tilitettävän arvonlisäveron määrä onkin näin ollen vain 4800–1200 = 3600 euroa.

Ostoihin sisältynyt arvonlisävero ei siis jää sinun kuluksesi.

Tästä syystä yritysten välisessä kaupankäynnissä hinnat ilmoitetaan tavanomaisesti ilman arvonlisäveroa: esimerkiksi 100 € + alv 24 % tai vain muodossa 100 € + alv.

Vaikka saat 124 euron laskun, voit vähentää 24 euron arvonlisäveron omien myyntiesi alveista.

Eikä siinä kaikki: Jos liikevaihtosi – eli myyntituottojesi summa ilman hintoihin lisättävän arvonlisäveron osuutta – jää tilikauden aikana alle 30 000 euron, saat osan maksamistasi arvonlisäveroista myöhemmin takaisin.

Tällöin on kyse arvonlisäveron alarajahuojennuksesta eli pienyrittäjille tarkoitetusta verohelpotuksesta, josta voit lukea kattavamman artikkelin linkin takaa.

Yllä olevassa esimerkissä toiminimiyrittäjän liikevaihto oli 20 000 euroa, joten hän saisi Verohallinnolta takaisin osan maksamastaan 3600 euron arvonlisäverosta.

Alarajahuojennus kuitenkin poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen.

 

Yhteistyössä
product title

Ulkoista kirjanpito ja alv-ilmoitukset 

Toiminimille ja pienille osakeyhtiöille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta pienyritykselle alkaen 49€/kk.

 

Ehdot arvonlisäveron vähentämiselle

Seuraavien kriteerien tulee täyttyä, jotta voit hyötyä arvonlisäveron vähennysoikeudesta:

  • Olet ostanut tuotteen tai palvelun sellaiselta toimijalta, joka kuuluu arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Jos myyjä ei kuulu alv-rekisteriin, se ei lisää arvonlisäveron osuutta hintoihinsa. Tällöin hinnassa ei ole mitään arvonlisäveroa, jota voisit vähentää. Muutamia poikkeustoimialoja lukuun ottamatta kaikki yli 15 000 euron liikevaihdolla toimivat yritykset ja yrittäjät ovat Suomessa arvonlisäverovelvollisia, jolloin ne lisäävät hintoihinsa toimialansa mukaisen arvonlisäveron.
  • Ostamasi tuote tai palvelu on sellainen, joka liittyy arvonlisäverovelvolliseen liiketoimintaasi. Yksityiskäyttöösi tulevien hankintojen arvonlisäveroja et voi vähentää. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen hintaan kuuluva arvonlisävero on kuitenkin vähennyskelpoinen, vaikka käyttäisit tietokonetta silloin tällöin myös muussa kuin työtarkoituksessa. Olennaista on, että tietokone on pääasiallisesti liiketoimintakäytössä.

Lisäksi ostajan pitää saada arvonlisäverovelvolliselta myyjältä lasku tai kuitti, josta tavaran tai palvelun ostohintaan sisältyvä arvonlisäveron osuus ilmenee. Myyjän alv-velvollisuuden voit tarkistaa YTJ.fi-yrityshausta.

Yrittäjänä voit hakeutua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, vaikka liikevaihtosi ei 15 000 euron alarajaa (2024) ylittäisikään. Tällöin lisäät hintoihisi arvonlisäveron normaaliin tapaan, mutta voit samalla hyötyä alv-vähennyksistä.

Alarajahuojennuksen ansiosta saat myöhemmin haettua takaisin Verohallinnolle maksamiasi arvonlisäveroja, jos liikevaihtosi jää riittävän pieneksi.

Huomioi nämä:

 

Miksi arvonlisäveron vähennysoikeus on olemassa?

Arvonlisäveron vähennysoikeus estää veron kertaantumisen, sillä se poistaa palvelun tai tavaran myyntihinnasta aikaisemman myyntiportaan maksaman veron. Näin ollen lopullisiin kuluttajahintoihin kohdistuu vain yhdenkertainen vero.

Tavalliset kuluttajat eivät voi vähentää arvonlisäveroa yritysten tavoin, joten he ovat viime kädessä arvonlisäveron loppumaksajia.

Esimerkki:

Myyjä ostaa tukusta tarvikkeita ja materiaaleja valmistaakseen niistä tuotteen kuluttaja-asiakkaalle.

Jos myyjä ei voisi vähentää tukkuostojen arvonlisäveroa, lopullisiin kuluttajahintoihin kohdistuisi sekä materiaaliostojen arvonlisävero että lopputuotteen hintaan kuuluva arvonlisävero.

Vähennyksen ansiosta kuluttajan maksamaan hintaan kohdistuu kuitenkin vain yhdenkertainen vero.

 

Miksi kevytyrittäjät ilman omaa y-tunnusta eivät voi vähentää hankintojensa arvonlisäveroja?

Kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta et ole verotuksen näkökulmasta arvonlisäverovelvollinen yrittäjä, koska laskutat käyttämäsi laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksella.

Lähettämiisi laskuihin kuitenkin lisätään toimialasi mukainen arvonlisävero, koska laskutuspalveluyritys on toki arvonlisäverovelvollinen ja käytät heidän y-tunnustaan.

Laskutuspalveluyritys huolehtii arvonlisäverojen tilittämisestä Verohallinnolle.

Oman y-tunnuksen hankkimalla voisit itse liittyä alv-rekisteriin ja hyötyä arvonlisäveron vähennysoikeudesta.

 

Mitä jos vähennettävää arvonlisäveroa on enemmän kuin myynteihin sisältyvää?

Näin voi helposti käydä yritystoiminnan alkuvaiheessa, jos sinun pitää tehdä paljon hankintoja, mutta myyntiä ei vielä ole.

Tällaisessa tilanteessa saat Verohallinnolta ”negatiivisen arvonlisäveron” tilillesi niin sanottuna alv-palautuksena.

 

Kuinka usein arvonlisävero pitää tilittää Verohallinnolle?

Normaalisti yritykset laskevat ja tilittävät arvonlisäverot Verohallinnolle joka kuukausi.

Pienimuotoisessa yritystoiminnassa voit kuitenkin itse valita, tilitätkö arvonlisäverot kerran kuukaudessa, neljännesvuosittain vai kerran vuodessa.

Alle 30 000 euron liikevaihdolla voit tilittää arvonlisäverot kerran vuodessa. Tällöin ilmoitus- ja maksupäivä on seuraavan vuoden helmikuun viimeinen päivä.

Kun sinulla on käytössäsi kirjapitäjä tai jokin netissä toimiva kirjanpitopalvelu, he hoitavat ilmoittamisen puolestasi.

 

Yhteistyössä
product title

Ulkoista kirjanpito ja alv-ilmoitukset 

Toiminimille ja pienille osakeyhtiöille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta pienyritykselle alkaen 49€/kk.

 

Lisää syventävää tietoa aiheesta: