Toiminimen puhelin-, tietokone- ja liittymäkulujen vähentäminen

Usein kysyttyjä kysymyksiä yksityisen elinkeinonharjoittajan puhelin-, tietokone- ja nettikuluista

Moni toiminimiyrittäjä käyttää niin yritystoiminnan kuin henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen yhtä ja samaa puhelinta, puhelinliittymää, tietokonetta sekä nettiyhteyttä.

Voiko puhelimen tai tietokoneen ostohinnan sekä liittymä- ja nettikulut tällöin vähentää ja millaisilla ehdoilla?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista.

 

Mitä puhelin- ja tietokonekulujen verovähennys käytännössä tarkoittaa?

Kun olet yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä, voit vähentää yritystoimintaasi liittyvät puhelin- ja nettikulut verotuksessasi. Tämä tarkoittaa, että nämä kulut pienentävät toiminimesi verotettavaa tulosta.

Kun tulos on pienempi, veroja maksetaan pienemmästä summasta, jolloin myös veron määrä luonnollisesti pienenee. Kaikki mahdolliset verovähennykset huomioimalla säästät siis rahaa.

Yksinkertaistettu esimerkki:

Toiminimesi liikevaihto eli myynnin määrä ilman arvonlisäveron osuutta on vuodessa 50 000 euroa. Yritystoiminnan kaikki kulut ja vähennykset ovat 20 000 euroa.

Verotettava tulos olisi tällöin 30 000 euroa. Toiminimen veroilmoitusta täyttäessäsi kuitenkin muistat, että voisit vähentää yritystoimintaasi liittyviä puhelin- ja nettikuluja 200 euron verran.

Näin ollen toiminimesi verotettava tulos putoaa 29 800 euroon. Tästä summasta maksat hieman vähemmän tuloveroa verrattuna 30 000 euron tulokseen.

 

Puhelimen ostohinnan vähentäminen

Käytännössä puhelin on välttämätön työväline lähes kaikille toiminimiyrittäjille, joten ostohinnan voi vähentää toiminimen verotuksessa työkäytön osalta.

  • Voit vähentää ostohinnan kokonaan, jos puhelimen käytöstä yli 50 prosenttia kohdistuu yritystoimintaan eli se on pääasiallisesti työkäytössä.
  • Jos tarvitset puhelinta yritystoimintaasi, mutta yrityskäytön osuus on alle puolet, voit vähentää 50 prosenttia hinnasta.

Vähennys kohdistuu puhelimen arvonlisäverottomaan ostohintaan. Arvonlisäveron osuuden voit vähentää normaaliin tapaan myyntiesi sisältämistä arvonlisäveroista. Prosenttiosuudet ovat sama kuin yllä. Jos et kuitenkaan kuulu alv-rekisteriin, voit vähentää puhelimen arvonlisäverollisen ostohinnan.

Voit vähentää ostohinnan yhdellä kertaa, jos kyseessä on pienhankinta. Pienhankinta tarkoittaa käyttöomaisuutta (kuten esimerkiksi puhelinta tai tietokonetta), jonka hankintahinta on enintään 1200 euroa. Voit tehdä vähennyksen kerralla myös siinä tapauksessa, että hinnasta riippumatta hankinnan arvioitu käyttöikä on enintään kolme vuotta.

Muissa tapauksissa vähennys tehdään poistoina eli ostohinta vähennetään useamman vuoden aikana pienemmissä osissa.

Pienhankintoja voi vähentää vuodessa yhteensä 3600 euroa. Lue lisää pienhankinnoista Verohallinnon verkkosivuilta.

Jos et käytä puhelinta lainkaan yritystoiminnassasi, et voi vähentää sen ostohintaa edes osittain. Tämä on kuitenkin melko teoreettinen tilanne, sillä on hyvin vaikea keksiä sellaista yritystoimintaa, jonka hoitamiseen et koskaan tarvitsisi omaa puhelintasi.

Muista toimittaa kuitti puhelimen hankinnasta kirjanpitäjällesi, jotta hän voi merkitä puhelimen kuluksi kirjanpitoosi. Tai vaihtoehtoisesti pidä kuitti itse tallessa, jos teet toiminimen kirjanpidon itse.

 

Puhelinliittymän kulujen vähentäminen

Puhelinliittymän kuukausimaksut eli käyttökulut voit vähentää todellisen käytön mukaan. Jos esimerkiksi puolet liittymän käytöstä kohdistuu yritystoimintaan, vähennys on tällöin 50 prosenttia.

Jos kuulut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, vähennys kohdistuu arvonlisäverottomaan hintaan. Arvonlisäveron osuuden vähennät samoilla prosenttiosuuksilla alv-ilmoituksella.

Mikäli et ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, voit vähentää puhelinkulut arvonlisäveron sisältävinä toiminimen veroilmoituksessa.

Muista, että puhelinoperaattorin kuukausittaisella laskulla voi olla paljon muitakin kustannuksia kuin varsinaisia puhelinkuluja. Samalta laskulta löytyvät suoratoistopalveluiden kuukausimaksut tai jälkikasvusi liittymäkulut eivät ole yritystoimintasi kuluja, eikä niitä voi vähentää verotuksessa miltään osin.

Arvioi prosenttiosuus siitä puhelinlaskusi osuudesta, joka koskee omaa puhelimen käyttöäsi.

Puhelinliittymän ei tarvitse olla y-tunnuksen nimissä, jotta voit vähentää yrityskäyttöön liittyvät puhelinkulut. On hyvin yleistä, että toiminimiyrittäjällä on vain yksi puhelinliittymä, jolla hoidetaan niin yksityiselämään kuin yritystoimintaan liittyvät asiat.

Puhelinliittymien hintojen vertailu kannattaa, sillä kuluttajaliittymien ja yritysliittymien hinnoissa voi olla isojakin eroja operaattorista riippuen.

 

Tietokoneen ostohinnan ja nettiyhteyskulujen vähentäminen toiminimen verotuksessa

Myös tietokoneen ostohinnan voi vähentää samoilla periaatteilla kuin puhelimen, jos konetta käytetään yritystoiminnassa.

  • Vähennys on Verohallinnon ohjeen mukaan 50 prosenttia, jos on näyttöä tietokoneen työkäytöstä.
  • Jos kone on pääasiallisesti yritystoiminnan käytössä, vähennys on 100-prosenttinen samoin kuin puhelimella.

Pienhankintoja koskevat edellä mainitut säännökset koskevat myös tietokoneen vähentämistä.

Tietoliikennekulut eli internet-liittymän kulut voit vähentää samoilla prosenttiosuuksilla eli vähennys on 100-prosenttinen, jos nettiyhteys on pääasiallisesti työkäyttöön tarkoitettu.

Tämä on tilanne esimerkiksi sellaisella toiminimiyrittäjällä, joka tarvitsee päivittäin nettiyhteyttä yritystoimintaan liittyvien asioiden hoitamiseen.

 

Miten yrityskäytön osuus arvioidaan?

Harvalta pienyrittäjältä tosiasiassa löytyy aukotonta minuuttikohtaista kirjanpitoa siitä, miten puheluiden tai nettiyhteyden käyttö on jakautunut henkilökohtaisen käytön ja työkäytön välille. Eikä sellaista myöskään vaadita.

Mitä enemmän kuluja vähennät, sitä tarkemmin sinun täytyisi kuitenkin pystyä tarvittaessa osoittamaan työkäytön osuus.

Kuvitellaan esimerkiksi tilanne, jossa sinulla on vain yksi puhelinliittymä ja vähennät silti kaikki liittymäsi kulut. Ei ole kovin uskottavaa, ettetkö käyttäisi ainoaa liittymääsi myös henkilökohtaisten asioidesi hoitamiseen. Tällöin et voi vähentää puhelinliittymän kuluja kokonaisuudessaan.

Puhelinkulujen 100-prosenttinen vähentäminen vaatii siis käytännössä sitä, että käytät puhelintasi ainoastaan yritystoimintaasi liittyviin asioihin. Tämä voi olla tilanne esimerkiksi parturi-kampaajalla, jolla on erilliset liittymät yritystoiminnalle ja henkilökohtaiselle käytölle.

Toinen esimerkki on tilanne, jossa työskentelet pääasiassa kotisi ulkopuolella, mutta tarvitset usein myös kodin nettiyhteyttä yritystoimintaasi liittyvien asioiden hoitamiseen. Samaan aikaan kodin nettiyhteys on kuitenkin pääasiassa muiden perheenjäsentesi yksityiskäytössä. Tällaisessa tilanteessa nettiliittymäkulujen vähentäminen kokonaan voi näyttää kyseenalaiselta.

Jos yksityis- ja työkäytön osuuksia päädyttäisiin syynäämään tarkemmin verotarkastuksessa, huomiota saatetaan kiinnittää esimerkiksi siihen, millä toimialalla toimit, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista, onko käytössäsi yksi vai useampi liittymä ja ketkä muut voivat käyttää samoja yhteyksiä.

Työkäytön arviointi voi mennä monimutkaiseksi, jos toiminimiyrittäjällä ei ole käytössään erillistä nettiyhteyttä, vaan hän esimerkiksi kotona jakaa puhelimen netin tietokoneelleen ja samaan aikaan myös muut perheenjäsenet käyttävät yhteyttä omiin henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa.

Tällaisiin tilanteisiin kannattaa kysyä apua omalta kirjanpitäjältä tai Verohallinnon asiakaspalvelusta.

Muista myös se, että jos operaattorin toimittamalta laskulta löytyy puhelin- tai nettiyhteyskulujen lisäksi myös muiden perheenjäsenten liittymäkuluja tai esimerkiksi suoratoistopalveluihin liittyviä maksuja, nämä kulut eivät ole millään muotoa vähennyskelpoisia.

 

Muista pitää tositteet tallessa

Puhelimen tai tietokoneen hankinnasta ja käyttökuluista saatavat kuitit tai laskut ovat osa kirjanpitoaineistoasi, jos vähennät kuluja toiminimen verotuksessa.

Tällaisten tositteiden säilytysaika on kuusi vuotta.

Jos maksat puhelimen tai tietokoneen pienemmissä erissä, myös osamaksusopimusta ja osamaksueriä koskevat tositteet on napattava talteen.

Mikäli osamaksusta veloitetaan korkoa tai muita kuluja, myös nämä kulut ovat toiminimen verotuksessa vähennyskelpoisia. Korko- ja rahoituskuluille löytyy veroilmoituksesta oma kohtansa.

Helpoimmalla pääset, kun sinulla on kirjanpitäjä, jolle toimitat puhelimen tai tietokoneen käyttöä koskevat tositteet ja arvioit yritystoiminnan osuuden.

 

Mihin kulut ilmoitetaan?

Puhelimen ja tietokoneen kulut voit Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti ilmoittaa toiminimen veroilmoituksen kohtaan ”Muut vähennyskelpoiset kulut”.

Mahdollisille rahoituskuluille (esim. osamaksun korko ja muut kulut) löytyy veroilmoituksesta oma erillinen kohtansa.

Jos olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, alv-vähennykset tehdään alv-ilmoituksella kerran vuodessa, neljännesvuosittain tai kerran kuukaudessa verokaudestasi riippuen.

 

Jos myyt puhelimen tai tietokoneen myöhemmin eteenpäin

Mikäli olet ostanut puhelimen tai tietokoneen toiminimesi yritystoiminnassa käytettäväksi ja vähentänyt ostokulut, vastaavasti myös laitteen myyminen on toiminimellesi tuloa, joka on merkittävä kirjanpitoon.

 

Tiivistelmä

  • Voit vähentää puhelimen tai tietokoneen ostohinnan kokonaan, jos laitteen käytöstä yli 50 prosenttia on yritystoimintaan liittyvää käyttöä.
  • Vähennysoikeus on 50 prosenttia, jos käytät tietokonetta tai puhelinta yritystoiminnassasi, mutta yrityskäytön osuus on alle puolet.
  • Tietoliikenneyhteyden kulut voit vähentää kokonaan, jos nettiyhteyden käytöstä yli puolet on yrityskäyttöä.
  • Puhelimen käytön kulut jaetaan käytön mukaisesti ja voit vähentää yrityskäytön osuuden. 50/50 on varsin yleinen jaottelu, jos puhelinliittymää käytetään sekä yritystoimintaan että yksityisiin menoihin.
  • Vähennykset laskevat toiminimesi verotettavaa tulosta, jolloin päädyt maksamaan veroa pienemmän tuloksen perusteella. Tällöin maksettavien verojen määrä vähenee eli säästät rahaa.
  • Helpoimmalla pääset, kun nappaat puhelin- ja tietokonekuluja koskevat tositteet talteen ja toimitat ne kirjanpitäjällesi.
  • Kysy tarvittaessa apua yksityis- ja yrityskäytön erotteluun kirjanpitäjältäsi tai Verohallinnosta.