Toiminimen tilikausi – mitä se tarkoittaa ja kauanko se kestää?

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ensimmäisen tilikauden pituus on yleensä normaalista poikkeava

Tilikausi on yksi niistä termeistä, joihin törmäät toiminimen perustamislomaketta täyttäessäsi.

Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin yksityisten elinkeinonharjoittajien tilikautta koskeviin kysymyksiin.

 

Mitä tilikausi tarkoittaa?

Tilikausi tarkoittaa ajanjaksoa, jolta yritystoiminnan tulos selvitetään. Tilikauden aikaisesta kirjanpidosta muodostetaan tilinpäätös, mutta muista yritysmuodoista poiketen se ei yleensä ole pakollinen toiminimiyrittäjille.

Tilikauden pituus on normaalisti 12 kuukautta, mutta esimerkiksi yritystoiminnan alussa tai lopussa se voi olla tätä lyhyempi tai pidempi ajanjakso.

Kirjanpitolain mukaan tilikauden maksimipituus on kuitenkin 18 kuukautta.

Poikkeuksena ovat yhdenkertaista kirjanpitoa tekevät toiminimiyrittäjät, joilla tilikauden enimmäiskesto on 12 kuukautta.

Varsin monilla yrityksillä tilikausi ajoittuu kalenterivuodelle eli 1.1.-31.12. väliselle ajanjaksolle. Tilikausi voi kuitenkin olla muukin 12 kuukauden pituinen jakso.

Poikkeuksena ovat jälleen sellaiset toiminimiyrittäjät, jotka pitävät yhdenkertaista kirjanpitoa. Heillä tilikausi on aina kalenterivuosi.

Jos siis olet aloittava toiminimiyrittäjä ja kirjanpitosi tehdään yhdenkertaisena, ensimmäinen tilikautesi päättyy perustamisvuoden viimeisenä päivänä. Tämän jälkeen tilikausi on aina kalenterivuosi.

Tilinpäätös on aina pakollinen sellaisille toiminimiyrittäjille, joiden tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta.

 

Mitkä asiat vaikuttavat tilikauden valintaan?

Yhdenkertaista kirjanpitoa tekevien toiminimiyrittäjien on pakko valita tilikaudeksi kalenterivuosi.

Kahdenkertaista kirjanpitoa tehtäessä tilikaudeksi voi valita muunkin 12 kuukauden pituisen ajanjakson. Tässäkin tapauksessa tilikausi on kuitenkin valtaosalla toiminimiyrittäjistä kalenterivuosi, jolloin tilikausi mukailee henkilöverotusta. Kaikki toiminimellä tahkotut tulot ovat yrittäjän henkilökohtaisia tuloja, jotka verotetaan yhdessä yrittäjän muiden mahdollisten tulojen (esim. päätyön palkka, jos kyseessä on sivutoiminen yrittäjä) kanssa.

Jos ulkoistat toiminimen kirjanpidon tilitoimistolle, kirjanpitosi tehdään lähtökohtaisesti kahdenkertaisena.

Jotkut verkossa toimivat kirjanpitopalvelut kuitenkin tekevät toiminimiyrittäjille yhdenkertaista kirjanpitoa.

Asia kannattaa aina varmistaa suoraan kirjanpitäjältä, jos et ole varma omasta tilanteestasi.

Kalenterivuodesta poikkeavan tilikauden valinta – eli niin sanottu murrettu tilikausi – voi tulla kyseeseen esimerkiksi sellaisissa poikkeustilanteissa, joissa tilikausi muutoin päättyisi kesken yritystoiminnan kiireisintä sesonkia.

Sesonkiluontoisen yritystoiminnan lisäksi kalenterivuodesta poikkeavaa tilikautta voidaan joissakin tapauksissa perustella myös verosuunnitteluun ja verotuksen jaksottamiseen liittyvillä syillä.

Yleensä nämä edut kuitenkin korostuvat muissa yritysmuodoissa kuin toiminimissä, joiden liiketoiminta on usein varsin pienimuotoista ja mahdollisuudet verosuunnitteluun ovat rajoitetummat esimerkiksi osakeyhtiöihin verrattuna.

Jos kirjanpitosi tehdään kahdenkertaisena ja syystä tai toisesta harkitset toiminimellesi kalenterivuodesta poikkeavaa tilikautta, hyödyistä ja haitoista kannattaa aina keskustella ensin kirjanpitäjän kanssa.

Useimmiten kalenterivuosi on loogisin ja helpoin valinta toiminimen tilikaudeksi.

 

Miten toiminimen ensimmäinen ja viimeinen tilikausi ajoittuvat?

Toiminimen ensimmäinen tilikausi alkaa käytännössä perustamispäivästä, jolloin ensimmäinen liiketapahtuma tehdään.

Jos et liittynyt kaupparekisteriin, etkä näin ollen joutunut maksamaan kaupparekisterin rekisteröintimaksua, voit kirjata perustamispäivälle kuluiksi sellaisia toiminimen kuluja, jotka olet maksanut ennen perustamisilmoituksen tekemistä.

Nämä kulut voivat liittyä esimerkiksi tarvikehankintoihin, yrityksen suunnitteluvaiheeseen tai yritysneuvontaan.

Jos kirjanpitosi tehdään kahdenkertaisena, ensimmäinen tilikautesi voi kestää enintään 18 kuukautta.

Jos esimerkiksi perustat toiminimen heinäkuussa, ensimmäinen tilikausi voi kestää aina seuraavan vuoden loppuun asti.

Tällöin saatat säästää hieman kirjanpidon kustannuksissa, koska tilitoimiston ei tarvitse tehdä sinulle tilinpäätöstä heti puolen vuoden jälkeen. Yleensä tilinpäätös ei kuitenkaan ole toiminimiyrittäjille pakollinen.

Sen sijaan yhdenkertaista kirjanpitoa tekevien toiminimiyrittäjien ensimmäinen tilikausi päättyy aina perustamisvuoden viimeisenä päivänä.

Myös yritystoiminnan loppuessa viimeinen tilikausi voi olla lyhyempi tai pidempi kuin 12 kuukautta.

Tilikauden maksimipituus on kuitenkin 18 kuukautta paitsi yhdenkertaista kirjanpitoa pitävillä toiminimiyrittäjillä, joiden tilikauden enimmäispituus on 12 kuukautta.

 

Miten tilikausi ja arvonlisäverovelvollisuus liittyivät aiemmin toisiinsa?

Ennen vuodenvaihdetta 2025 arvonlisäverovelvollisuuden alaraja Suomessa oli 15 000 euroa, joka laskettiin 12 kuukauden mittaisen tilikauden liikevaihdon mukaan. Jos ensimmäinen tilikausi kesti kuitenkin esimerkiksi vain puoli vuotta, liikevaihto suhteutettiin vastaamaan 12 kuukauden pituisen tilikauden liikevaihtoa.

Sittemmin tilanne on kuitenkin muuttunut. 1.1.2025 alkaen alv-raja on 20 000 euroa, ja rajan ylittymistä tarkastellaan paitsi kuluvan, myös edellisen kalenterivuoden liikevaihdon mukaan. Ei siis enää tilikauden liikevaihdon (mikäli tilikausi olisi muu kuin kalenterivuosi).

Jos kuluva vuosi on 2025, ja yrittäjän liikevaihto vuonna 2024 on ollut yli 20 000 euroa, hän ei voi poistua alv-rekisteristä vuonna 2025. Jos taas liikevaihto vuonna 2025 jää alle 20 000 euron, yrittäjä voi poistua rekisteristä vuonna 2026.

Velvollisuus liittyä alv-rekisteriin ja maksaa arvonlisäveroa alkaa 20 000 euron rajan ylittyessä. Enää arvonlisäveroja ei tarvitse maksaa takautuvasti aiemmasta myynnistä, jos raja ylittyy.

Arvonlisäverovelvollisuuden poikkeustoimialoista voit lukea lyhyesti Verohallinnon verkkosivuilta.

 

Mitä eroa on tilikaudella ja verokaudella?

Tilikausi ja verokausi ovat eri asioita. Verokaudella viitataan yritystoiminnasta puhuttaessa siihen, kuinka usein arvonlisäverovelvollinen yritys raportoi ja maksaa arvonlisäverot.

Yritysten alv-verokausi on normaalisti yksi kuukausi, mutta pientä liiketoimintaa harjoittavat yritykset ja yrittäjät voivat halutessaan hyödyntää pidempää verokautta.

  • Alle 30 000 euron liikevaihdolla verokausi voi olla neljännesvuosi tai yksi vuosi. Tällöin tilität arvonlisäverot valintasi mukaan joko neljännesvuosittain tai vain kerran vuodessa.
  • 30 000-100 000 euron liikevaihdolla voit valita verokaudeksesi neljännesvuoden, mutta et yhtä vuotta.

Valitset verokauden toiminimeä perustaessasi, mutta tarvittaessa voit hakea alv-verokauteen myöhemmin muutosta OmaVerossa. Pidempää verokautta pitää muistaa hakea, jotta arvonlisäveroja ei tarvitse ilmoittaa ja tilittää joka kuukausi.

Verokaudesta ja sen muuttamisesta löydät lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta.