Starttiraha kevytyrittäjälle – mahdollista vai ei?

Voiko kevytyrittäjä saada starttirahaa?

Starttiraha on aloittaville yrittäjille tarkoitettu tuki, jonka tarkoitus on turvata yrittäjän toimeentuloa liiketoiminnan alkutaipaleella.

Kevytyrittäjänä et voi saada starttirahaa, koska laskutat valitsemasi laskutuspalvelun y-tunnuksella ilman omaa yritystä.

Starttirahaa saadaksesi sinulla tulisi siis olla oma y-tunnus. Alkuperäisessä ja yleisimmässä merkityksessään kevytyrittäjä tarkoittaa yrittäjämäisesti työskentelevää henkilöä, jolla ei kuitenkaan ole omaa y-tunnusta.

Huomioi tämä:

Jotkut palvelut saattavat markkinoida ”kevytyrittäjyyttä y-tunnuksella”, mutta tällöin kyse on nimestään huolimatta yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisesta eli puhekielisesti toiminimiyrittäjyydestä.

Esimerkiksi OP Kevytyrittäjä -palvelussa käyttäjä saa oman y-tunnuksen, eli hän on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tällöin on mahdollista saada starttirahaa, jos kaikki tuen saamisen kriteerit muutoin täyttyvät.

Nykyään myös monet perinteiset laskutuspalvelut tarjoavat palveluita yksityisille elinkeinonharjoittajille. Esimerkiksi FREE.fi on eritellyt palvelut FREE Kevytyrittäjäksi ja FREE Toiminimeksi. Nimestään huolimatta FREE.fi Toiminimi on vastaavanlainen palvelu kuin OP Kevytyrittäjä. FREE Kevytyrittäjä sen sijaan toimii ilman omaa y-tunnusta.

 

Yhteistyössä
Yleinen kevytyrittajaksi

Hyödynnä alennus FREE.fi-laskutuspalveluun!

Valitse laskutuspalvelu, josta saat henkilökohtaista apua, arkea helpottavia etuja ja kattavat vakuutukset. Ensimmäiset kolme kuukautta laskutat alennetulla hinnalla.

 

Starttirahan määrä ja ehdot lyhyesti

Starttirahan suuruus vuonna 2024 on 37,21 euroa per päivä, ja tukea voi saada enintään viideltä päivältä viikossa. Tuen määrä on näin ollen sama kuin edellisvuonna.

Oma y-tunnus ei automaattisesti oikeuta yrittäjää starttirahaan, vaan kaikkien muidenkin tukiehtojen tulee täyttyä.

  • Yrittäjyytesi tulee olla päätoimista.
  • Tuen pitää tulla tarpeeseen.
  • Liiketoiminnallasi tulee olla edellytykset kannattavuuteen pitkällä aikavälillä.
  • Yritystoimintaa et myöskään saa aloittaa ennen kuin starttirahahakemuksesi on hyväksytty.

Starttiraha ei myöskään saa vääristää kilpailua, minkä takia sitä voi olla vaikea saada kaikkein kilpailuimmille toimialoille. Tyypillisimpinä esimerkkeinä mainittakoon parturi-kampaajat, kosmetologit ja ravintola-alan yrittäjät. Paikkakuntakohtaisia eroja voi esiintyä.

Starttirahaa voit hakea TE-toimistolta sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta. Hakemusta varten sinun tulee tehdä liiketoimintasuunnitelma.

Tarkemman selonteon starttirahan hakuprosessista löydät artikkelista starttirahan hakeminen.

 

Voinko saada myöhemmin starttirahaa, jos testaan ensin liikeideaani kevytyrittäjänä?

Kyllä voit.

Kevytyrittäjyydestä voi olla starttirahan saamisen kannalta jopa etua, jos perustat myöhemmin toiminimen tai osakeyhtiön.

Yksi starttirahan saamisen edellytyksistä on, että sinulla on oltava riittävät valmiudet kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen.

Mikäpä olisikaan tästä parempi osoitus kuin se, että olet jo testannut liikeideaasi hyvällä menestyksellä kevytyrittäjäpalvelun kautta?

Älä kuitenkaan aloita liiketoimintaa omalla y-tunnuksella ennen kuin starttirahahakemuksesi on hyväksytty. Yksi tuen saamisen ehto nimittäin on, että päätoimista yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen hakemuksen hyväksymistä.

Ps. Sivustomme kautta saat FREE.fi:n kevytyrittäjyyspalveluun hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.