Toiminimi työnantajana – voiko toiminimiyrittäjällä olla työntekijöitä?

Ainakin nämä asiat yksityisen elinkeinonharjoittajan on hyvä tietää ennen työntekijän palkkaamista

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla eli toiminimellä voi olla yksi tai useampi työntekijä. Valtaosa toiminimiyrittäjistä harjoittaa kuitenkin yritystoimintaa yksin.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitä asioita ennen työntekijän palkkaamista kannattaa huomioida ja miksi osakeyhtiö voi olla toiminimeä parempi yritysmuoto työnantajana toimivalle yrittäjälle.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle alkaen 49€/kk

Laskujen lähettäminen ja maksaminen, alv-ilmoitukset ja ammattikirjanpitäjän tekemä kirjanpito samassa paketissa. Helppokäyttöinen Talenom One -kirjanpitopalvelu on suunniteltu pienyrittäjien tarpeisiin. Kiinteä hinnoittelu ei pääse yllättämään.

 

Millaisia velvoitteita työnantajayrittäjällä on?

Toiminimiyrittäjänä sinua koskevat normaalit työnantajavelvoitteet, jos palkkaat työntekijöitä.

Näitä ovat muun muassa:

  • vakuutusten hankkiminen työntekijöille
  • työterveyshuollon järjestäminen
  • verojen sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen pidättäminen palkasta
  • maksettujen palkkojen ilmoittaminen tulorekisteriin.

Yleensä tilitoimisto huolehtii toiminimiyrittäjien työntekijöiden palkanmaksusta sekä tulorekisteri-ilmoituksista.

Palkkojen maksaminen onnistuu toki tarvittaessa myös itse esimerkiksi Palkkaus.fi:n tai vastaavien palveluiden kautta.

Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa palkkaa itsellesi, puolisollesi tai alle 14-vuotiaille lapsillesi.

Rahaa omaan käyttöösi voit napata yksityisottoina eli puhekielisesti toiminimen palkkana.

Palkan maksaminen muille työntekijöille on kuitenkin mahdollista.

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena molempien osapuolten oikeusturvan kannalta.

Muista tutustua sekä työsopimuslakiin että oman alasi työehtosopimukseen, jos toimialalta sellainen löytyy.

Monilla toimialoilla työehtosopimukset ovat yleissitovia, jolloin niitä on noudatettava, vaikka työnantaja ei liittoon kuuluisikaan.

Ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamiseen liittyy omia säännöksiään.

Myös nuorille työntekijöille on olemassa oma lakinsa, johon on syytä tutustua, jos palkkaat alaikäisiä kesätyöntekijöitä tai kiireapulaisia.

Lisäksi laki velvoittaa sinut huolehtimaan työntekijöiden työturvallisuudesta ja tasapuolisesta kohtelusta.

 

Paljonko työntekijän palkkaaminen maksaa toiminimiyrittäjälle?

Hyvä nyrkkisääntö on, että todellisten kokonaiskustannusten selvittämiseksi yrittäjän olisi hyvä kertoa työntekijälle maksettava bruttopalkka vähintäänkin luvulla 1,5. Tämä johtuu muun muassa palkanmaksun sivukuluista ja vuosilomakustannuksista.

Tällöin 2500 euron bruttokuukausipalkkaa nauttiva työntekijä maksaisi yrittäjälle karkeasti arvioiden noin 3750 euroa kuukaudessa.

Kuluja voi syntyä myös siitä, että joudut hankkimaan työntekijälle työvälineitä ja erilaisia tarvikkeita. Aikaa ja rahaa uppoaa usein myös rekrytointi-ilmoituksen tekemiseen ja työsopimusasioiden hoitamiseen.

Saatat alkuvaiheessa joutua käyttämään aikaasi uuden työntekijän kouluttautumiseen, mikä puolestaan voi olla pois omasta laskutettavasta työstäsi.

Siksi varsinkin ensimmäisinä kuukausina työntekijästä aiheutuvat kustannukset työantajalle voivat todellisuudessa olla suuremmat kuin 1,5 kertaa bruttopalkka.

Kerroinluku 1,5 on suuntaa antava, ja se voi vaihdella esimerkiksi työn luonteesta ja toimialasta riippuen. Tarkempia laskelmia voit tehdä esimerkiksi verkosta löytyvillä työnantajalaskureilla.

 

Työnantajarekisteriin liittyminen

Jos täytät säännöllisesti palkkaa maksavan työnantajan ehdon, sinun tulee ilmoittautua työnantajarekisteriin.

Ehto täyttyy, jos:

  • maksat vakituisesti palkkaa kahdelle tai useammalle työntekijälle
  • maksat vakituisesti palkkaa yhdelle työntekijälle ja lisäksi yhdelle tai useammalle työntekijälle, joiden työsuhde on tilapäinen tai tarkoitettu lyhytaikaiseksi.
  • maksat palkkaa samanaikaisesti vähintään kuudelle työntekijälle, vaikka heidän työsuhteensa olisivat tilapäisiä ja tarkoitettu lyhytaikaisiksi.

Olet satunnaisesti palkkoja maksava työnantaja, jos sinulla on palveluksessasi vain yksi vakituinen työntekijä tai palveluksessasi on 1-5 työntekijää, joiden työsuhde ei kestä koko kalenterivuotta. Tällöin työnantajarekisteriin ilmoittautumista ei vaadita.

Voit ilmoittautua työnantajarekisteriin toiminimen perustamisen yhteydessä tai myöhemmin OmaVerossa tai muutosilmoituksella YTJ.fi-palvelun kautta.

 

Miksi osakeyhtiö voi olla työnantajayrittäjälle toiminimeä parempi yritysmuoto?

Toiminimi on yritystoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö – eli sinä itse. Siksi vastaat aina henkilökohtaisesti kaikista yritystoimintasi veloista, velvoitteista ja sitoumuksista.

Vakituisten työntekijöiden palkkaaminen on usein merkki siitä, että yritystoiminnan koko saattaa olla kasvamassa ulos toiminimiyrittäjyyden raameista.

Jos sinulla on varaa palkata kokoaikainen työntekijä, toiminimesi liikevaihto on jo todennäköisesti varsin iso eli liiketoiminnassa liikkuu ainakin jonkin verran rahaa.

Tällöin myös riskit kasvavat, jos jokin menee pieleen. Työnantajana toimiminen sisältää aina myös taloudellisia ja sopimuksellisia riskejä.

Sopimusriitojen, velkojen tai vahingonkorvausvastuiden kanssa painiminen on pääsääntöisesti hieman turvallisempaa osakeyhtiön kanssa kuin toiminimiyrittäjänä.

Osakeyhtiö on omistajayrittäjästä erillinen, itsenäinen oikeushenkilö.

Yrittäjät.fi kertoo aiheesta käytännönläheisen esimerkin avulla.

Jutussa on haastateltu LVI-alan toiminimiyrittäjää, joka havahtui yritysmuodon muuttamiseen liikevaihdon ylitettyä 300 000 euroa.

Jo selvästi pienempikin liikevaihto voi olla hyvä syy muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi. Jokainen tilanne on kuitenkin tapauskohtainen.

Pääsääntöisesti toiminimi sopii yritysmuotona parhaiten yksinyrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan ja joiden liiketoiminta ei vaadi suuria rahallisia investointeja.

Riskienhallinnan näkökulmasta osakeyhtiö on turvallisempi yritysmuoto, kun liikevaihto alkaa nousta korkeaksi.

Osakeyhtiön etuihin kuuluu myös mahdollisuus yrittäjän verotuksen optimointiin ja jaksottamiseen, jos yritys tahkoaa hyvää tulosta.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle tai pienelle osakeyhtiölle

Pienyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Mitä vaihtoehtoja työntekijän palkkaamiselle on olemassa?

Jos työllistämisen riskit tuntuvat liian suurilta, voit myös vuokrata työntekijän henkilöstövuokrausyritysten kautta tai ostaa työn alihankintana toiselta yrittäjältä tai yritykseltä.

Tämä voi helpottaa kulujen ennakointia. Voit ostaa työtä ainoastaan silloin, kun tarvetta on. Työntekijän palkkaaminen voi tulla kalliiksi, jos yllättävien muutosten takia töitä ei riitäkään.

Moni yksinyrittäjä ei työnantajavelvoitteiden ja paperitöiden takia halua ryhtyä työllistäjäksi, jos vaihtoehtona on vain vastaanottaa ja maksaa lasku ostetusta työstä.

Ostaessasi työtä laskulla voit sopia vapaasti hinnasta toisen yrittäjän kanssa.

Työnantajaksi ryhtyminen pakottaa sinut myös tutustumaan työsopimuksia, palkkoja ja työaikoja koskevaan lainsäädäntöön. Tähän saattaa upota varsin paljon omaa aikaasi.

Epäluotettavasta tai huonosta työntekijästä voi myös olla vaikea päästä eroon, jos työsuhteen koeaika on jo ehtinyt loppua.