Toiminimen rahoitus – millaisia tukia ja rahoitusmuotoja on tarjolla?

Aloittavan yrittäjän rahoitus-, laina- ja tukimuodot esittelyssä

Yritystoiminnan käynnistäminen toiminimiyrittäjänä ei läheskään aina vaadi suuria alkuinvestointeja.

Toiminimen rahoitus-, laina- ja tukivaihtoehdot kannattaa silti käydä läpi hyvissä ajoin.

Jos päätät hakea esimerkiksi starttirahaa, sinun tulisi tehdä se jo ennen toiminnan aloittamista.

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan yleisimpiin yksityisiä elinkeinonharjoittajia koskeviin tukiin ja rahoitusmuotoihin.

 

Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen tuet

Starttiraha toiminimelle

Toiminimiyrittäjille soveltuvista tuista kenties tunnetuin on starttiraha. Kyseessä on yrittäjän henkilökohtainen tukimuoto, jonka tarkoitus on turvata toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Voit käyttää starttirahaa vapaasti omiin henkilökohtaisiin menoihisi – esimerkiksi ruokaostoksiin tai vuokranmaksuun. Starttirahaa ei tarvitse maksaa takaisin.

Starttirahan määrä oli 37,21 euroa päivässä vuonna 2023, ja lukema tulee olemaan suurin piirtein samaa tasoa myös vuonna 2024. Tarkka luku kannattaa tarkistaa TE-palveluiden verkkosivuilta.

Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, joten kuukaudessa starttiraha on noin 700-800 euroa bruttona.

Starttiraha on sinulle henkilökohtaista verotettavaa tuloa. Mitä enemmän kokonaisuudessaan tienaat, sitä suuremmaksi myös veroprosenttisi nousee ja sitä isompi osuus starttirahasta uppoaa verojen maksuun.

Starttirahaa voit saada, jos aloitat päätoimisen yritystoiminnan tai olet siirtymässä sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi. Päätös starttirahasta pitää hakea ennen päätoimisen yritystoiminnan aloittamista.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Yrityspalvelusetelit

Osa Suomen kunnista ja kaupungeista tarjoaa paikallisille yrityksille haettavaksi yrityspalveluseteleitä.

Yleensä kyse on muutaman tuhannen euron suuruisesta tuesta, jota yritys voi käyttää tiettyyn kehitystoimenpiteeseen, kuten esimerkiksi strategian kehittämiseen, markkinointiin tai kansainvälistymiseen.

Setelien ehdot vaihtelevat kunnittain. Monesti seteleissä on 10-20 prosentin omavastuuosuus.

Myös myöntöehdoissa voi olla eroavaisuuksia kuntien välillä, mutta yleensä tuki on myös toiminimiyrittäjien haettavissa.

Viime vuosien (2021-2023) aikana yrityspalveluseteleitä on ollut tarjolla muun muassa:

  • Lahdessa
  • Jyväskylässä
  • Rovaniemellä
  • Laukaalla
  • Kajaanissa
  • Kuhmossa
  • Liperissä
  • Sotkamossa
  • Uuraisilla
  • Kotkassa
  • Kontiolahdella
  • Konnevedellä
  • Pudasjärvellä.

Kaupunkilistaus ei ole kaiken kattava. Ajantasaiset tiedot vuoden 2024 tilanteesta löydät helpoiten, kun kirjoitat Googleen hakusanaksi yrityspalveluseteli ja lisäät kyseisen sanan perään oman kotikuntasi nimen.

Joissakin kunnissa yrityspalveluseteliä voidaan kutsua myös muulla markkinointihenkisemmällä nimellä. Esimerkiksi Kontiolahdella yrityspalveluseteli tunnetaan Loikka-setelinä.

 

Maaseudun yritystuet

Maaseutualueella sijaitsevat yritykset voivat hakea Ely-keskukselta tukea yritystoiminnan aloittamiseen, kehittämiseen sekä investointeihin.

Maaseututukien tarkoituksena on ylläpitää maaseudun elinvoimaa sekä lisätä ja kehittää yritystoimintaa vähemmän asutuilla alueilla.

Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta voit tarkistaa, sijaitseeko yrityksesi vihreällä tukialueella.

Ruokavirasto on Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto, joka muiden tehtäviensä ohessa tukee ja kehittää maaseudun elinvoimaisuutta.

 

Pienyrittäjän apuraha

Pienyrittäjän apuraha on Tukilinja-säätiön myöntämä tuki fyysisesti tai psyykkisesti toimintarajoitteiselle ammatinharjoittajalle.

Tukilinja-säätiö tukee vammaisten ja pitkäaikaisesti toimintarajoitteisten henkilöiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisia toimintamahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Tukea voidaan myöntää esimerkiksi työvälineisiin, markkinointiin, messukuluihin tai lisäkoulutuksen hankkimiseen.

 

Mistä toiminimi voi hakea lainaa?

Yrityslaina toiminimelle pankista

Toiminimi olet sinä itse. Varsinaisten yrityslainojen lisäksi voit hakea lainaa omissa nimissäsi ja käyttää rahan yritystoimintaan.

Oli tilanne kumpi tahansa, toiminimiyrittäjänä olet aina henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yritystoimintasi veloista ja velvoitteista.

Kaikki pankit eivät välttämättä myönnä kovinkaan isoja lainoja toiminimiyrittäjille. Varsinkin uuden toiminimen voi olla vaikea saada rahoitusta, jos yritystoiminnan menestyskelpoisuudesta ei vielä ole näyttöjä lukujen muodossa.

Myös henkilökohtaisen taloutesi tulee olla kunnossa saadaksesi lainaa toiminimelle. Maksuhäiriömerkinnät estävät käytännössä aina lainan saamisen.

Yleensä pankki vaatii varsinkin isommalle lainalle reaalivakuuksia eli jotakin rahanarvoista omaisuutta.

Jos sinulla ei ole pankin vaatimia vakuuksia lainalle, voit kuitenkin ehtojen täyttyessä saada takauksen esimerkiksi Finnveralta.

Rahoitusta saadaksesi pankki haluaa todennäköisesti nähtäväkseen muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja kassavirtalaskelman.

Yrityslainan korkoon ja kuluihin voivat vaikuttaa niin lainan määrä, laina-aika, lainan käyttötarkoitus kuin takaisinmaksukykysi.

Pienempiä lainoja voit hakea myös ilman vakuuksia. Vakuudeton laina on kuitenkin aina kalliimpi vaihtoehto vakuudelliseen pankkilainaan verrattuna.

Pientä vakuudetonta lainaa hakiessasi pankkia kiinnostaa eniten takaisinmaksukykysi, ei niinkään lainan käyttötarkoitus.

Pienet vakuudettomat lainat voivat olla varsin kalliita, vaikka hakisit niitä omasta pankistasi yksityishenkilönä. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainoja vertailevan sivuston mukaan esimerkiksi OP:lla ja Nordealla vakuudettoman luoton korko on matalimmillaankin noin 3kk euribor + marginaali 3,00 % + muut kulut.

Pienen lainan todellinen vuosikorko voi helposti nousta 15 prosenttiin tai sen yli. Lisäksi matalin korko voi olla tarjolla vain isompiin lainasummiin tai tietyn asiakkuustason omaaville henkilöille, kuten pankin omille premium- tai asuntolaina-asiakkaille.

Osakeyhtiö on lähtökohtaisesti toiminimeä turvallisempi yritysmuoto, jos liiketoiminnan käynnistämiseen tarvitaan rahoitusta. Linkin takaa voit lukea miksi.

Yritystoimintaan kohdistuvien hankintojen rahoituskulut ovat verovähennyskelpoisia.

 

Rahoitusyhtiöiden yrityslainat toiminimille

Pankkien lisäksi myös monet rahoitusyhtiöt tarjoavat yrityslainoja toiminimille. Rahoitusyhtiöiden yrityslainat on pääasiassa tarkoitettu vain lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin.

Lainat myönnetään yleensä ilman vakuuksia, joten niiden todellinen vuosikorko voi nousta hyvin korkeaksi.

Kuluttajille myönnettävien lainojen nimelliskorkoja sääntelevä korkokatto ei koske yrityslainoja. Jo muutaman tuhannen euron lainasta puhuttaessa yrityslainan kulut voivat olla satoja euroja suuremmat verrattuna yksityishenkilönä haettavaan lainaan.

Nimelliskorko tarkoittaa lainan korkoa. Kyseessä on eri asia kuin todellinen vuosikorko, joka huomioi koron lisäksi myös kaikki muut lainasta aiheutuvat kustannukset, kuten mahdollisen avausmaksun ja kuukausittaiset laskutuslisät.

Vertailun perusteella pankkien ja rahoitusyhtiöiden vakuudettomien kuluttajalainojen nimelliskorot vaihtelevat tyypillisesti noin 9-15 prosentin välillä.

Tietyn pankin premium- tai asuntolaina-asiakas voi kuitenkin saada lainan muita pienemmällä korolla.

Koron lisäksi kuluttajalainasta voidaan periä muita kuluja enintään 150 euroa vuodessa.

Vuoden 2023 lokakuussa kuluttajaluottojen korkokatto laski 15 prosenttiin lisättynä korkolain mukaisella viitekorolla. Aiemmin korkokatto oli 20 prosenttia.

 

Laskurahoitus toiminimelle

Toiminimiyrittäjänä voit saada rahoitusta myös erääntymättömiä myyntilaskujasi vastaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos lähetät asiakkaalle laskun pitkällä maksuajalla, voit saada rahoitusyhtiöltä laskuun sitoutuneet rahat heti käyttöösi.

Rahoitusyhtiö nappaa totta kai välistä pienen prosenttiosuuden laskun loppusummasta. Tällöin puhutaan laskurahoituksesta.

Markkinoilta löytyy yhtiöitä, jotka ostavat myös yksittäisiä laskuja. Myös jatkuvat factoring-sopimukset ovat mahdollisia, eli voit halutessasi rahoittaa vaikka kaikki toiminimesi myyntilaskut.

Luottoriskin siirtäminen rahoitusyhtiölle nostaa palvelun hintaa.

Laskurahoituspalveluja tarjoavien yhtiöiden välillä on eroja sen suhteen, mitä tapahtuu, jos loppuasiakas ei maksa laskua.

Laskurahoitusta ja jatkuvia factoring-sopimuksia hyödynnetään paljon toimialoilla, joilla laskutetaan isoja summia ja joissa maksuajat ovat pitkiä. Yleensä tällaista liiketoimintaa harjoitetaan osakeyhtiömuodossa.

Mikään ei kuitenkaan estä sitä, etteikö myös toiminimiyrittäjä voisi halutessaan hyödyntää laskurahoitusta. Usein laskun myynti on mahdollista suoraan laskutusohjelmasta.

Yleensä laskurahoitus on mahdollista vain yrityksille lähetettävien laskujen kohdalla. Jotkut yhtiöt voivat kuitenkin tietyin ehdoin rahoittaa myös yksityishenkilöille lähetettyjä isompia laskuja.

 

Luottokortti toiminimelle

Lyhytaikaisissa rahoitustarpeissa yritysluottokortti voi olla laskurahoitusta edullisempi vaihtoehto. Moniin yrityskortteihin sisältyy 30-45 päivän koroton maksuaika.

Luottokortin käyttäminen voi kuitenkin tulla kalliiksi, jos korollista velkaa on avoinna kuukaudesta toiseen.

Toiminimiyrittäjänä voit toki maksaa liiketoiminnan kuluja myös omalla henkilökohtaisella luottokortillasi.

Kirjanpitäjäsi saattaa kuitenkin arvostaa, että sinulla on yritystoimintaa varten oma erillinen korttinsa.

Muutoin joudut joka kuukausi erittelemään, mitkä korttilaskulla näkyvät ostot liittyvät yritystoimintaasi ja mitkä eivät.

Vain yritystoimintaan liittyvien hankintojen rahoitus- ja korkokulut ovat verovähennyskelpoisia toiminimesi verotuksessa.

 

Rahoitus- ja korkokulujen verovähennyskelpoisuus

Voit vähentää toiminimesi verotuksessa rahoitus- ja korkokulut, jos otat lainaa yritystoimintaasi varten tai maksat liiketoimintaasi liittyviä hankintoja luottokortilla tai osamaksulla.

Verovähennyskelpoisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että rahoitus- ja korkokulut pienentävät toiminimesi tulosta. Kun tulos on pienempi, maksat vähemmän veroja.

Muista toimittaa kirjanpitäjällesi kaikki rahoitus- ja korkokuluja koskevat tositteet, jotta saat vähennykset talteen.

 

Miten yritysmuoto vaikuttaa rahoituksen hakemiseen?

Toiminimen rahoituksesta puhuttaessa huomiota kannattaa kiinnittää yrittäjän vastuuseen sekä siihen, mitkä rahoitusmuodot ovat ylipäätään mahdollisia yksityisille elinkeinonharjoittajille.

Aloitetaan ensimmäisestä kohdasta.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana vastaat henkilökohtaisesti kaikista yritystoimintasi veloista

Toiminimiyrittäjänä olet yritystoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Toisin sanoen olet henkilökohtaisessa vastuussa kaikista toiminimesi sitoumuksista, veloista ja velvoitteista.

Taloudelliset riskit voivat nousta suuriksi, jos joudut hakemaan lainaa tai tekemään suuria rahallisia investointeja yritystoiminnan aloittamiseksi tai kehittämiseksi.

Sen sijaan osakeyhtiössä yrittäjän vastuu rajautuu lähtökohtaisesti vain hänen yritykseensä sijoittamansa pääoman määrään. Osakeyhtiömuodossa yhtiö on yrittäjästä erillinen, itsenäinen oikeushenkilö.

Toisaalta on hyvin tavanomaista, että pankki tai muu rahoittaja vaatii myös osakeyhtiömuodossa toimivalta pienyrittäjältä henkilötakauksen lainaan.

Varsinkaan uusilla yrityksillä ei läheskään aina ole tarjota reaalivakuuksia – esimerkiksi yrityksen omistamaa kiinteistöä – pankkilainan saamiseksi.

Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi Finnvera voi kuitenkin auttaa yritystä antamalla maksullisen takauksen pankkilainaan.

 

Toiminimiyrittäjänä jäät tiettyjen rahoitusmuotojen ulkopuolelle

Toinen huomionarvoinen asia on, että läheskään kaikki yritysrahoitusmuodot eivät ole toiminimiyrittäjien haettavissa.

Tällaisia rahoitus-, laina- ja tukimuotoja ovat esimerkiksi:

  • Innovaatioseteli ja monet muut Business Finland -tuet
  • Finnveran yrittäjälaina
  • monien säätiöiden myöntämät yritystuet.

Toiminimiyrittäjyys näyttää ulospäin osakeyhtiötä pienimuotoisemmalta liiketoiminnalta. Tämä voi vaikuttaa yritystoiminnan uskottavuuteen ja rahoituksen saantiin – ainakin, jos puhutaan vähänkään isommista summista.

Jos tarvitset paljon rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen ja tavoittelet kasvua, osakeyhtiö on käytännössä aina toiminimeä parempi valinta yritysmuodoksi.

Osakeyhtiö mahdollistaa sen, että voit yritystoiminnan kehittyessä ottaa halutessasi toimintaan mukaan uusia osakkaita tai sijoittajia.

Esimerkiksi erilaiset enkelisijoittajat ja muut yksityiset pääomasijoittajat rahoittavat käytännössä aina osakeyhtiömuotoisia yrityksiä.

Myös liiketoiminnan myyminen sujuu yksinkertaisemmin ja verotehokkaammin, kun yritysmuotona on osakeyhtiö.

 

Varmista ajantasaiset tukiehdot aina palveluntarjoajien omilta sivustoilta

Tällä sivulla mainittujen yritystukien ja yritysrahoitusvaihtoehtojen ehdoissa tapahtuu muutoksia säännöllisin väliajoin. Tarkista ajantasaiset hakuehdot aina viime kädessä tukea ja rahoitusta myöntävien tahojen omilta verkkosivustoilta ennen kuin haet tukea tai rahoitusta toiminimelle.