Toiminimen pankkitili – onko yritystilin avaaminen pakollista?

Yksityisen elinkeinonharjoittajan pankkipalvelut ja tilin avaaminen lyhyesti

Pankkitilin avaaminen kuuluu ensimmäisiin asioihin, joita joudut miettimään toiminimiyrittäjäksi ryhtyessäsi.

Tässä artikkelissa on vastattu lyhyesti aiheeseen liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.

Sisältö:

Jos et vielä ole lyönyt yritysmuotoasi lukkoon, löydät tarvittaessa myös osakeyhtiöiden pankkitiliasioista lisätietoa artikkelista pankkitilin avaaminen yritykselle.

 

Tarvitseeko toiminimiyrittäjä erillisen tilin?

Laki ei pakota toiminimiyrittäjyyttä harjoittavaa henkilöä avaamaan toista tiliä yritystoimintansa rahaliikennettä varten.

Erillisen tilin avaaminen on kuitenkin aina erittäin suositeltavaa, koska se helpottaa huomattavasti kirjanpidon tekemistä.

Erilliseltä tililtä näet yhdessä näkymässä kaikki yritystoimintaasi liittyvät tapahtumat ja voit nopeasti varmistaa, että sinulla on jokaisesta myynnistä ja ostosta tosite tallessa. Tosite tarkoittaa esimerkiksi kuittia tai osto- tai myyntilaskua.

Myyntien ja ostojen seuraaminen muuttuu nopeasti työlääksi, jos samalla tiliotteella on sekaisin yksityisiä menoja ja yritystoimintaan liittyviä tapahtumia.

Poikkeus voi kuitenkin olla esimerkiksi sellainen tilanne, jossa sivutoimisen toiminimiyrittäjän liiketoiminta on huomattavan pienimuotoista ja yritystoimintaan liittyviä tilitapahtumia on vain muutama vuodessa.

Tällöin toiminimen rahaliikenteen pyörittäminen oman yksityisen pankkitilin kautta ei vielä välttämättä aiheuta järin suurta lisävaivaa.

Käytännössä kuitenkin myös pankeilla ja mahdollisesti myös tilitoimistollasi on sanansa sanottavana siihen, millaisen tilin voit toiminimellesi avata.

Siitä lisää seuraavaksi.

 

Onko toiminimen pankkitilin pakko olla yritystili?

Varsinkin monet sivutoimiset toiminimiyrittäjät hoitavat yritystoimintansa rahaliikenteen toisen niin sanotun yksityistilin kautta.

Yksityisten tilien kulut ovat yleensä huomattavasti pienemmät verrattuna varsinaisiin yritystileihin.

Pankkien tilisopimusehdoista löytyy kuitenkin nykyään usein maininta siitä, ettei yksityishenkilöille tarkoitettuja tilejä saa käyttää yritystoiminnassa.

Alla suora lainaus erään suomalaisen pankin yleisistä tiliehdoista.

”Meillä on myös oikeus purkaa tilisopimus, jos asiakkaana käytät kuluttajalle tarkoitettua tiliä yritystoimintaan tai joudut kansainvälisten pakotteiden kohteeksi.”

Uutta tiliä avatessasi pankki saattaa kysyä sinulta, mihin aiot tiliä käyttää. Tässä vaiheessa pankki todennäköisesti ohjaakin sinut perustamaan toiminimellesi varsinaisen yritystilin.

Pankki saattaa tehdä näin myös myöhemmin, mikäli se havaitsee, että käytät henkilökohtaista tiliä yritystoiminnassasi.

Pankki ei tee tätä pelkästään periäkseen isompia palvelumaksuja, vaan lain mukaan pankeilla on velvollisuus valvoa ja olla perillä asiakkaidensa rahaliikenteestä.

Pankin vaatimus yritystilin avaamisesta liittyy siis käytännössä harmaan talouden ehkäisyyn ja rahanpesua koskevaan lainsäädäntöön.

Myös tilitoimisto saattaa vaatia toiminimiasiakkaaltaan varsinaista yritystiliä, jos kirjanpito tehdään sähköisen taloushallinnon ohjelmistoilla. Yritystili mahdollistaa esimerkiksi sähköisen tiliotteen hakemisen suoraan kirjanpito-ohjelmaan.

 

Miksi ja milloin tilin avaaminen toiminimelle ei välttämättä onnistu?

Pankeilla on oikeus käyttää harkintaa uusien yritysasiakkaiden valinnassa. Esimerkiksi yritystilin avaaminen ilman luottotietoja on yleensä helpommin sanottu kuin tehty.

Muita syitä yritystilin eväämiselle saattavat olla esimerkiksi yrittäjän leväperäinen maksukäyttäytyminen tai pankin epäilys siitä, että yritystoiminta ei ole kannattavaa tai siihen liittyy jonkinlaista epäilyttävää toimintaa.

Pankki ei välttämättä perustele sinulle mitenkään sitä, miksi yritystilin avaaminen ei onnistu.

Saatat vain saada esimerkiksi seuraavanlaisen viestin:

”Pankeilla on oikeus käyttää harkintaa yritys- ja yhteisöasiakkuuksien valinnassa, emmekä avaa yrityksellesi pankkipalveluita toimittamiesi tietojen perusteella.”

 

Millaisia kuluja pankkitilistä ja pankkipalveluista veloitetaan?

Vertailun perusteella yritystilien hinnat ja ehdot vaihtelevat suuresti pankeittain, mutta pääsääntöisesti uuden toiminimiyrittäjän kannattaa varautua maksamaan pankkipalveluista ainakin muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa.

Poikkeuksiakin on, ja tarkkaan hintaan vaikuttavat myös mahdolliset lisäpalvelut, avausmaksut sekä kuukausittaisten tilitapahtumien määrä.

Alla muutamia suuntaa antavia esimerkkejä pienyrittäjän pankkipalveluiden hinnoittelusta:

  • Nordea Digital -pankkipalvelun perusmaksu on 15,70 euroa kuukaudessa. Yksittäisten tapahtumien kulut eivät kuitenkaan sisälly kuukausihintaan. Lisäksi uuden yritysasiakkuuden avaamisesta peritään avausmaksu, joka on vähintään 200 euroa.
  • OP:lla yrityksen tili- ja digipalveluiden perusmaksu on 12,90 euroa kuukaudessa, jonka päälle veloitetaan tapahtumakohtaiset palvelumaksut. Kertaluontoinen avausmaksu yritystilin avaamisesta on 100 euroa.
  • Danske Business -palvelupaketin hinta on 26 euroa kuukaudessa. Yritysasiakkuuden avaaminen maksaa 130 eurosta ylöspäin. Hinta on kalliimpi, jos et ole Danske Bankin henkilöasiakas. Lähtevät ja saapuvat maksut veloitetaan erikseen.
  • Holvi-yritystilin hinta on 9 tai 15 euroa kuukaudessa riippuen palvelupaketin laajuudesta.

Yllä mainitut hinnat ovat voineet muuttua, joten tarkista ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajien omilta verkkosivustoilta.