Toiminimen palkka eli yksityisotto – tätä se tarkoittaa ja näin vältät veroansan

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää toiminimen palkanmaksusta

Toiminimen palkka on käsitteenä harhaanjohtava, sillä toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa.

Voit kuitenkin aina halutessasi tehdä yksityisottoja toiminimesi tililtä. Näitä yksityisottoja nimitetään usein puhekielisesti toiminimen palkaksi. Myös yksityisnosto on usein käytetty termi samasta asiasta.

Mistä yksityisotoissa oikein on kyse, ja mihin asioihin sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota niitä tehdessäsi?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastaukset tältä sivulta.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Mitä yksityisotto eli ”toiminimen palkka” tarkoittaa?

Yksityisnosto tai yksityisotto tarkoittaa, että otat toiminimellä tienaamiasi rahoja omaan henkilökohtaiseen käyttöösi. Jos siirrät esimerkiksi 1500 euroa toiminimesi tililtä omalle käyttötilillesi, kyseessä on 1500 euron yksityisotto.

Voit tehdä yksityisottoja vapaasti koska tahansa niin usein kuin haluat. Monet toiminimiyrittäjät siirtävät esimerkiksi kerran kuukaudessa rahaa toiminimen tililtä omalle käyttötilille.

Tällöin siirretty raha voidaan ajatella puhekielisesti ”toiminimen palkkana”, vaikka palkasta tai sen maksamisesta ei todellisuudessa olekaan kyse.

Yksityisotot eivät ole yritystoimintasi kuluja eikä niitä myöskään veroteta erikseen. Yksityisotot eivät pienennä toiminimesi tulosta, jonka perusteella maksat tuloveroa.

Tämä tarkoittaa, että sinun kannattaa aina muistaa jättää tilille riittävästi rahaa sivuun myös verojen maksamista varten, kun teet yksityisnostoja.

Hieman alempaa tästä artikkelista löydät esimerkin siitä, miten voi käydä, jos et näin tee.

Yksityisotot ovat mahdollisia, koska kaikki toiminimellä tienaamasi rahat ovat samalla omia henkilökohtaisia varojasi. Voit siis käyttää niitä mielesi mukaan.

Sen sijaan osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen verovelvollinen ja oikeushenkilö. Näin ollen osakeyhtiö voi maksaa omistajayrittäjälleen palkkaa.

Toiminimiyrittäjien kohdalla näin ei ole, joten palkkaa ei voi maksaa, mutta voit napata rahaa vapaasti käyttöösi yksityisottoina.

 

Miten yksityisnostoja tehdään?

Helpoiten teet yksityisnoston kirjautumalla verkkopankkiin ja siirtämällä rahaa toiminimesi tililtä omalle käyttötilillesi.

Halutessasi voit merkitä tilisiirron viestiksi sanan yksityisotto. Tämä selkeyttää kirjanpidon tekemistä, kun kirjanpitäjäsi näkee tiliotteelta, että kyseessä oli yksityisnosto.

Koska yksityisnostot eivät ole yritystoimintasi kuluja, niitä ei tarvitse merkitä erikseen toiminimen kirjanpitoon, jos teet yhdenkertaista kirjanpitoa itse.

Usein kirjanpitäjä kuitenkin tekee yksityisnostoista omat merkintänsä, koska se selkeyttää kirjanpidon tekemistä*. Yksityisotot eivät silti vaikuta toiminimesi tulokseen, joka muodostuu kirjanpidon tulojen ja menojen sekä erilaisten verovähennysten pohjalta.

Yritystoiminnan kulu syntyy vasta siinä vaiheessa, kun ostat jotain, mikä liittyy toiminimesi tulon hankkimiseen tai sen säilyttämiseen.

Jos esimerkiksi maksat toiminimesi kuluja käyttötililtäsi yksityisoton tekemisen jälkeen, tällaiset kulut voit tietysti viedä toiminimesi kirjanpitoon.

Jos sinulla on kirjanpitäjä, hän huolehtii tarvittavista merkinnöistä, kun toimitat hänelle kuitin tai laskun tekemästäsi ostoksesta.

* Muista yritysmuodoista poiketen toiminimiyrittäjien kirjanpito voidaan tiettyjen ehtojen puitteissa tehdä yhdenkertaisena. Yleensä kirjanpitäjät ja tilitoimistot kuitenkin tekevät myös toiminimiyrittäjien kirjanpidot kahdenkertaisina omilla ohjelmistoillaan.

 

Mikä on tärkein huomioitava asia, kun teet yksityisnostoja toiminimesi tililtä?

Normaaleissa palkkatöissä olet tottunut siihen, että työnantajasi pidättää sinulle maksettavasta palkasta verojen osuuden.

Tämä tarkoittaa, että jos olet arvioinut verokortille veroprosenttisi edes jotakuinkin oikein, et joudu makselemaan jälkikäteen suuria mätkyjä eli jäännösveroja.

Näin ollen olet voinut käyttää tilille saamaasi palkkaa vapaasti omiin menoihisi, eikä sinun ole tarvinnut säästää osaa rahoista verojen maksuun myöhempää ajankohtaa varten.

Toiminimiyrittäjänä sinun tulee kuitenkin muistaa, että kaikki toiminimesi tilille saapuva raha ei varsinaisesti ole sinun rahaasi.

Älä siis hullaannu liikaa, jos sinusta tuntuu, että uutena toiminimiyrittäjänä sinulla onkin yhtäkkiä käytössäsi enemmän rahaa kuin palkkatöissä ollessasi.

  • Jos kuulut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, laskutat asiakkailtasi arvonlisäveron osana kokonaishintaa. Tällöin osa tilillesi tulevasta rahasta on arvonlisäveroa, joka tulee tilittää Verohallinnolle.
  • Asiakkaiden sinulle maksamasta rahasta ei myöskään pidätetä tuloveroa välissä. Yksityisnostoja tehdessäsi sinun tulee itse huolehtia siitä, että jätät riittävästi rahaa talteen tuloverojen maksua varten.

Jos olet sivutoiminen toiminimiyrittäjä ja käyt palkkatöissä, voit toki huomioida yritystoiminnasta kertyvät ”ylimääräiset tulot” verokortillasi.

Tällöin yritystoimintasi verot pidätetään siinä vaiheessa, kun työnantajasi maksaa sinulle palkkaa päätyöstäsi. Verokorttitietojen muuttaminen onnistuu sähköisesti OmaVerossa.

Muista, että toiminimiyrittäjänä tahkoamasi tienestit verotetaan yhdessä muiden mahdollisten tulojesi, kuten esimerkiksi päätyöstä saamasi palkan kanssa.

Jos siis tienaat päätöissäsi esimerkiksi 60 000 euroa ja toiminimellä 5000 euroa, iso osuus toiminimellä tekemistäsi lisätienesteistä uppoaa verojen maksuun.

Verokortin sijaan voit kuitenkin hakea myös ennakkoveroa.

Tällöin ilmoitat Verohallinnolle etukäteen arvion yritystoimintasi verotettavasta tuloksesta ja maksat vuoden aikana veroja tämän arvion perusteella.

Mahdollinen kompastuskivi liittyy siihen, että maksamasi ennakkoveron määrä jää vuoden aikana liian pieneksi. Tällöin voit toiminimesi tuloksesta riippuen saada maksettavaksesi varsin isotkin mätkyt.

Katsotaan esimerkki.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Esimerkki aloittavan toiminimen veroansasta

Pentti ryhtyy toiminimiyrittäjäksi pakerrettuaan ensin pitkän uran työntekijänä.

Toiminimeä perustaessaan Pentti arvioi Verohallinnolle, että hänen ensimmäisen tilikautensa (12kk) tulos on 30 000 euroa.

Tulos tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä summaa, joka jää jäljelle, kun Pentin yritystoiminnan tuloista on miinustettu yritystoiminnan kulut ja muut mahdolliset vähennykset.

Pentti maksaa vuoden aikana tuloveroa Verohallinnolle 30 000 euron tuloarvioon perustuen.

Pentin yritystoiminta lähtee kuitenkin käyntiin arvioitua paremmin ja liiketoiminnan tulos ensimmäisellä tilikaudella nousee 60 000 euroon.

Tämä tarkoittaa, että vuoden aikana Pentti tulee maksaneeksi liian vähän veroja.

Mitään ongelmaa ei ole, jos Pentti on muistanut jättää tililleen riittävästi rahaa säästöön puuttuvien verojen maksamiseksi.

Pentti voi koska tahansa hakea OmaVerossa muutosta ennakkoveroihin ja maksaa puuttuvat verot esimerkiksi vuoden lopulla, kun hän tietää tarkemmin, millaiseksi yritystoiminnan tulos on muodostumassa.

Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos Pentti nappaa kaikki toiminimensä tilille tulevat rahat yksityisottoina omiin menoihinsa, eikä havahdu siihen, että maksettujen ennakkoverojen määrä jää vuoden aikana liian pieneksi.

Tällöin Pentti joutuu myöhemmin kaivamaan jostain rahaa puuttuvien verojen maksamiseksi. Se on vaikeaa, jos Pentti on tuhlannut kaiken, eikä hänellä ole säästöjä.

Olennaista on siis hahmottaa, että kun saat toiminimesi tilille rahaa, jätät siitä aina riittävän osuuden talteen arvonlisäveron (jos kuulut alv-rekisteriin) ja tuloverojen maksamista varten.

Toiminimen tulo verotetaan yleensä pääosin ansiotulona, mutta myös pääomatulona verottaminen on mahdollista, jos toiminimelle on kertynyt nettovarallisuutta.

Tarkempaa tietoa toiminimen verotuksesta ja ennakkoverojen maksamisesta löydät napauttamalla alla näkyvää painiketta.

 

Kenelle toiminimiyrittäjä voi maksaa palkkaa?

Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa palkkaa itsellesi, puolisollesi tai alle 14-vuotiaille lapsillesi. Palkan maksaminen muille työntekijöille on kuitenkin mahdollista, mikäli sellaisia olet palkannut. Valtaosa toiminimiyrittäjistä työskentelee kuitenkin yksin.

Osakeyhtiöiden kohdalla yrittäjä voi maksaa itselleen yhtiöstä palkkaa, koska osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen oikeushenkilö ja verovelvollinen.

Toiminimiyrittäjien kohdalla näin ei ole, vaan käytännössä yrittäjä ja hänen liiketoimintansa ovat verotuksen näkökulmasta yhtä ja samaa yksikköä. Kaikki toiminimellä tahkoamasi tulot ovat samalla omia henkilökohtaisia tulojasi.

Jos perustat toiminimen ja palkkaat työntekijöitä, sinua koskevat normaalit työnantajavelvoitteet. Näitä ovat muun muassa:

  • vakuutusten hankkiminen työntekijöille
  • työterveyshuollon järjestäminen
  • verojen sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen pidättäminen palkasta
  • maksettujen palkkojen ilmoittaminen tulorekisteriin.

Käytännössä tilitoimisto huolehtii yleensä toiminimen työntekijöiden palkanmaksusta sekä tulorekisteri-ilmoituksista. Toki palkkojen maksaminen onnistuu tarvittaessa myös itse esimerkiksi palkkaus.fi:n kautta.

 

Miksi tarve työntekijöiden palkkaamiseen voi olla syy siirtyä osakeyhtiömuotoon?

Koska toiminimi olet sinä itse, vastaat aina henkilökohtaisesti kaikista yritystoimintasi veloista ja velvoitteista. Vakituisten työntekijöiden palkkaaminen on usein merkki siitä, että yritystoiminnan koko saattaa olla kasvamassa ulos toiminimiyrittäjyyden raameista.

Jos sinulla on varaa pestata vakituinen työntekijä, toiminimesi liikevaihto on jo todennäköisesti varsin iso eli liiketoiminnassa liikkuu ainakin jonkin verran rahaa.

Ja kun rahaa liikkuu, myös riskit kasvavat, jos jokin menee pieleen.

Esimerkiksi erilaisten sopimusriitojen, velkojen tai vahingonkorvausvastuiden kanssa painiminen on pääsääntöisesti hieman turvallisempaa osakeyhtiön kanssa kuin toiminimiyrittäjänä. Osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen, itsenäinen oikeushenkilö.

Yrittäjät.fi on uutisoinut aiheesta käytännönläheisen esimerkin avulla. Artikkeli käsittelee LVI-alan toiminimiyrittäjää, joka havahtui yritysmuodon muuttamiseen liikevaihdon ylitettyä 300 000 euroa.

Jo selvästi pienempikin liikevaihto voi olla hyvä syy siirtyä toiminimestä osakeyhtiöksi. Jokainen tilanne on kuitenkin tapauskohtainen.

Pääsääntöisesti toiminimi sopii yritysmuotona parhaiten yksinyrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan ja joiden liiketoiminta ei vaadi suuria rahallisia investointeja.

Riskienhallinnan näkökulmasta osakeyhtiö on turvallisempi yritysmuoto, kun liikevaihto alkaa nousta korkeaksi. Osakeyhtiön etuihin kuuluu myös mahdollisuus verotuksen optimointiin ja jaksottamiseen, jos yritys tahkoaa hyvää tulosta.