Toiminimen liikevaihto – 5 olennaisinta kysymystä ja vastausta

Ota liikevaihdon määritelmä haltuun

Aiot siis ryhtyä toiminimiyrittäjäksi? Hieno juttu. Tällöin sinun täytyy tietää, mitä toiminimen liikevaihto tarkoittaa ja mihin asioihin se vaikuttaa.

Tästä artikkelista löydät vastaukset olennaisimpiin kysymyksiisi.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Mitä toiminimen liikevaihto tarkoittaa?

Toiminimen liikevaihto tarkoittaa sitä rahasummaa, jolla myyt tuotteita tai palveluita asiakkaillesi tilikauden aikana. Arvonlisäveroa ei kuitenkaan lasketa osaksi liikevaihtoa.

Tilikausi kestää yleensä 12 kuukautta, mutta esimerkiksi yritystoiminnan alussa tai lopussa se voi olla muukin ajanjakso.

Esimerkki liikevaihdosta

Aloitat yritystoiminnan 1.1. ja ensimmäinen tilikausi päättyy 31.12. Kuulut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Myyt vuoden aikana asiakkaille palveluita yhteensä 37 200 eurolla (30 000€ + alv 24%).

Liikevaihtosi on tällöin 30 000 euroa.

Alle 15 000 euron liikevaihdolla operoivien yrittäjien ja yritysten ei tarvitse liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Tällöin ne eivät myöskään sisällytä arvonlisäveroa hintoihinsa, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse miinustaa myynnistä liikevaihdon selvittämiseksi. Liikevaihto on tällöin suoraan myyntitulojen yhteissumma.

Arvonlisäverotusta käsittelevästä artikkelista voit lukea, miksi alv-rekisteriin liittymistä kannattaa kuitenkin harkita, vaikka 15 000 euron alv-raja ei ylittyisi.

 

Miltä ajanjaksolta liikevaihto lasketaan?

Yleensä liikevaihdosta puhuttaessa viitataan vuosittaiseen liikevaihtoon. Joissain yhteyksissä saatetaan kuitenkin puhua myös muun ajanjakson liikevaihdosta. Esimerkiksi rahoitushakemuksessa uudelta yritykseltä saatetaan tiedustella sen kuukausittaista liikevaihtoa.

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin liittymistä harkitessasi sinun kannattaa huomioida, että liikevaihtosi suhteutetaan vastaamaan 12 kuukauden mittaista tilikautta. Tämä on tärkeää, jos ensimmäinen tilikautesi on muu kuin vuoden pituinen ajanjakso.

Esimerkki suhteutetusta liikevaihdosta

Perustat toiminimen ja ensimmäinen tilikautesi on 1.7.-31.12. eli puoli vuotta. Kyseisen ajanjakson liikevaihtosi on 10 000 euroa.

Koska liikevaihto kuitenkin suhteutetaan vastaamaan 12 kuukauden mittaista tilikautta, suhteutettu liikevaihtosi on 20 000 euroa.

Tällöin oletkin arvonlisäverovelvollinen, koska liikevaihtosi on yli 15 000 euroa.

 

Mihin asioihin toiminimen liikevaihto vaikuttaa?

Toiminimen liikevaihto vaikuttaa esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Alv-rekisteriin liittyminen. Toiminimiyrittäjänä sinun täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos liikevaihtosi on 12 kuukauden mittaiselle tilikaudelle suhteutettuna yli 15 000 euroa. Jos et kuulu rekisteriin ja raja ylittyy, joudut maksamaan takautuvasti arvonlisäverot kaikesta myynnistäsi. Voit ilmoittautua alv-rekisteriin toiminimen perustamisen yhteydessä tai jälkikäteen OmaVeron kautta.
  • Arvonlisäveromaksujen jaksotus. Normaalisti yritykset ilmoittavat ja maksavat arvonlisäverot joka kuukausi. Alle 30 000 euron liikevaihdolla voit kuitenkin ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot vain kerran vuodessa. 30 000-100 000 euron liikevaihdolla puolestaan voit ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot neljännesvuosittain.
  • Arvonlisäveron alarajahuojennuksen hyödyntäminen. Jos kuulut alv-rekisteriin ja liikevaihtosi jää alle 15 000 euron, saat haettua takaisin kaikki Verohallinnolle maksamasi arvonlisäverot. 15 000-30 000 euron liikevaihdolla saat takaisin osan maksamistasi alveista. Lue lisää arvonlisäveron alarajahuojennuksesta. Alarajahuojennus on viimeistä kertaa käytössä vuonna 2024.
  • Tilinpäätöksen laatiminen. Jos olet toiminimiyrittäjä ja tilikautesi on kalenterivuosi, sinulta ei pääsääntöisesti vaadita tilinpäätöksen tekemistä. Sinun on kuitenkin laadittava tilinpäätös niissä hyvin harvinaisissa tilanteissa, joissa vähintään kaksi seuraavista kolmesta edellytyksestä täyttyy kahdella peräkkäisellä tilikaudella: 1) liikevaihtosi on yli 700 000 euroa, 2) taseesi loppusumma on yli 350 000 euroa, 3) sinulla on tilikauden aikana palveluksessasi keskimäärin vähintään 10 henkilöä.

 

Mitä eroa on liikevaihdolla ja tuloksella?

Liikevaihto kertoo liiketoimintasi laajuudesta. Se osoittaa, millaisella summalla olet saanut tuotteita tai palveluita kaupaksi tilikauden aikana. Liikevaihto ei kuitenkaan kerro, onko yritystoimintasi kannattavaa vai tappiollista.

Voiton tai tappion osoittava tulos saadaan selville, kun vähennät liikevaihdostasi yritystoiminnan kulut.

Esimerkki toiminimen tuloksesta ja sen muodostumisesta

Myyt kalenterivuoden pituisen tilikauden aikana palveluita asiakkaillesi 37 200 eurolla (30 000€ + alv 24 %). Liikevaihtosi on 30 000 euroa.

Tilikauden aikana olet ostanut tarvikkeita ja palveluita yritystoimintaasi varten yhteensä 12 400 eurolla (10 000€ + alv 24 %).

Toiminimesi tulos on 20 000 euroa (30 000€–10 000€). Arvonlisäveroa tilität Verohallinnolle 4800 euroa (7200€–2400€).

20 000 euron tuloksestasi saat vielä automaattisesti 5 prosentin verohelpotuksen, jota myös yrittäjävähennykseksi kutsutaan. Tällöin verotettava tulosi on 19 000 euroa.

Toiminimellä tekemäsi tulos verotetaan yhdessä muiden mahdollisten tulojesi, esimerkiksi päätyöstä saamiesi palkkatulojen kanssa.

*Ennen yrittäjävähennyksen tekemistä positiivisesta tuloksesta voidaan vielä vähentää edellisten vuosien vahvistetut tappiot, mikäli sellaisia sattuisi olemaan.

 

Yhteistyössä
product title

Edullinen kirjanpito toiminimelle!

Toiminimiyrittäjille suunniteltu Talenom One -kirjanpitopalvelu sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston ja ammattikirjanpitäjän tekemän kirjanpidon. Lähetä laskut asiakkaille ja lisää kuitit kirjanpitoon vaikka puhelimella. Kirjanpitäjä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, alv-ilmoituksista, veroilmoituksesta ja tilinpäätöksestä. Hinta alkaen 49€/kk.

 

Miksi iso liikevaihto voi olla syy vaihtaa osakeyhtiömuotoon?

Toiminimi olet sinä itse, joten vastaat henkilökohtaisesti kaikista yritystoimintasi veloista, sitoumuksista ja velvoitteista. Osakeyhtiö sen sijaan on yrittäjästä erillinen oikeushenkilö.

Asialla ei välttämättä ole mitään merkitystä, jos myyt toiminimellä pääasiassa omaa asiantuntemustasi, eikä sinun tarvitse tehdä suuria investointeja yritystoimintaa pyörittääksesi. Taloudelliset riskit pysyvät tällöin hyvin pieninä.

Tilanne voi kuitenkin olla täysin erilainen, jos esimerkiksi olet rakennusalan toiminimiyrittäjä, joka tekee kalliita hankintoja, palkkaa työntekijöitä ja solmii kymmenientuhansien eurojen arvoisia sopimuksia. Tällöin osakeyhtiömuoto antaa parempaa turvaa, jos jokin menee pieleen.

Esimerkki

Olet rakennusalan moniosaaja ja ryhdyt yrittäjäksi. Perustat aluksi toiminimen, koska tarkoituksenasi on vain työllistää itse itsesi ja uskot tuloksesi jäävän maltilliseksi.

Toiminta lähtee kuitenkin kasvamaan. Vuosittainen liikevaihtosi nousee 300 000 euroon ja tulos on 50 000 euroa.

Vaikka tulos ei ole älyttömän suuri, liiketoiminnassa pyörivät rahamäärät ovat kuitenkin yhdelle ihmiselle verrattain isoja. Riskit kasvavat sitä mukaan, kun sopimussummien perään lisätään nollia.

Erilaisten velkojen, sopimusriitojen tai vahingonkorvausvastuiden kanssa on mukavampi painia osakeyhtiön kanssa kuin toiminimiyrittäjänä.

Siksi iso liikevaihto on hyvä syy toimia osakeyhtiömuodossa, vaikka liiketoimintasi tulos ei vielä kovin suureksi nousisikaan.