Kevytyrittäjän tuloraja on epävirallinen termi, jolla puhujasta riippuen viitataan yleensä johonkin seuraavista asioista:
- Kevytyrittäjän YEL-raja
- Työttömyysetuuden suojaosan tuloraja
- Arvonlisäverovelvollisuuden raja työkorvauksia maksettaessa
- Tuloraja, jonka ylityttyä toiminimen perustamista kannattaa harkita
Paljonko kevytyrittäjä voi ansaita ilman YEL-velvoitetta?
Vuonna 2024 YEL-työtulon vuotuinen minimiraja on 9010,28 euroa, kun se edeltävänä vuonna oli 8575,45 euroa.
Joudut kevytyrittäjänä ottamaan YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen, jos:
- ylität kyseisen työtulorajan
- olet 18–67-vuotias
- toimintasi jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljän kuukauden ajan.
Ehtojen täyttyessä YEL-velvoite pätee, vaikka harjoittaisit kevytyrittäjyyttä sivutoimisesti palkkatöidesi ohessa.
Vakuutusvelvoitteen yläikäraja riippuu syntymävuodestasi. 68 vuoden yläikäraja koskee vuonna 1957 ja sitä aikaisemmin syntyneitä. Vuonna 1958-1961 syntyneillä ikäraja nousee 69 vuoteen ja sitä nuoremmilla 70 vuoteen.
Vakuuttamisvelvollisuus on voimassa yläikärajan täyttämiskuukauden loppuun.
Mitä työtuloraja tarkoittaa?
YEL-työtulo tarkoittaa arviota oman työpanoksesi rahallisesta arvosta. Työtulon tulisi vastata sellaista rahasummaa, jonka maksaisit vuodessa palkkana samaan työhön pestatulle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle.
Kevytyrittäjänä ansaitsemaasi bruttopalkkaa käytetään apuna YEL-velvollisuuden täyttymistä arvioitaessa.
Huomaa, että kevytyrittäjänä tekemäsi laskutus ei ole sama asia kuin bruttopalkkasi. Esimerkiksi lähettämiesi laskujen sisältämä arvonlisävero ei ole palkkaa – se ei jää sinulle verotettavaksi tuloksi.
Huomioi, että vuotuisella työtulolla ei tarkoiteta kalenterivuoden (1.1.-31.12.) aikaisia tulojasi, vaan kyse on työpanoksesi arvosta yrittäjätoimintasi aloitusajankohdasta 12 kuukautta eteenpäin.
- Mietityttääkö YEL-velvoite? Tutustu tapauskohtaisiin esimerkkeihin eläkevakuutusyhtiö Varman verkkosivuilla.
Jos tarvitset YEL-vakuutuksen, voit yleensä hankkia sellaisen suoraan valitsemasi laskutuspalvelun kautta. Tunnetuimmat laskutuspalvelut tekevät yhteistyötä eläkevakuutusyhtiöiden kanssa.
Varsin suurella osalla kevytyrittäjistä toiminta on niin pienimuotoista, että YEL-raja ei ylity.
Sovitellun työttömyysetuuden suojaosan tuloraja
(Tätä kappaletta lukiessasi huomioi, että työttömyysturvan suojaosa on poistumassa keväällä 2024. Lue muutoksista lisää Kelan verkkosivuilta.)
Vaikka saisit kevytyrittäjyystoiminnastasi tuloja, voit silti olla oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen.
Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka voit ansaita ilman että sillä on vaikutusta saamiisi työttömyysetuuksiin. Käytännössä työttömyysetuuksiesi määrään siis vaikuttavat kaikki suojaosan ylittävät ansiotulot.
Tällä hetkellä suojaosa on 279 euroa, mikäli etuus maksetaan neljän viikon välein. Jos maksu tapahtuu kuukauden välein, suojaosa on 300 euroa.
Tarkista aina ajantasaiset luvut Kelan verkkosivuilta linkin takaa.
Saamasi palkka sovitellaan yhteen työttömyyskorvauksesi kanssa siinä etuuden maksujaksossa, jonka aikana se maksetaan.
Jos esimerkiksi työsuorite on tehty helmikuussa, mutta saat rahat vasta maaliskuussa, palkka sovitellaan maaliskuun työttömyyskorvauksen kanssa.
Nyrkkisääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro tiputtaa työttömyyskorvauksiasi 50 sentillä.
Arvonlisäverovelvollisuuden raja työkorvauksia maksettaessa
Valtaosa laskutuspalveluista maksaa kevytyrittäjille rahat palkkana.
Jos kyse kuitenkin on työkorvauksen maksamisesta, sinun tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos 15 000 euron liikevaihto (12 kk) ylittyy.
Käytännössä sinusta tulee tällöin omalla y-tunnuksella varustettu yrittäjä.
Suurin osa kevytyrittäjistä saa rahansa laskutuspalvelulta palkkana. Tällöin asia ei koske heitä.
Lue lisää asiasta Verohallinnon verkkosivuilta tai tutustu tarkemmin kevytyrittäjien alv-asioita käsittelevään artikkeliin.
Raja, jonka ylityttyä toiminimen perustamista kannattaa harkita
Yleensä perinteinen laskutuspalvelu ilman omaa y-tunnusta on kelpo valinta, jos yrittäjämäinen toimintasi on kohtalaisen epäsäännöllistä tai jos laskutat vuoden aikana lähinnä muutamia yksittäisiä työkeikkoja.
Tällöin yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtyminen ja kirjanpitovelvoite eivät välttämättä tunnu mielekkäiltä. Kevytyrittäjyys soveltuukin mainiosti esimerkiksi sivutoimiseen itsensä työllistämiseen tai oman liikeidean kokeiluun.
Laskutussummien kasvaessa ja toiminnan vakiintuessa kevytyrittäjyys tulee kuitenkin nopeasti hintavaksi verrattuna siihen, että voisit hyötyä y-tunnuksen mukanaan tuomista veroetuisuuksista.
Näistä kenties olennaisimpia ovat arvonlisäveron alarajahuojennus (poistuu vuonna 2025), arvonlisäveron vähennysoikeus sekä viiden prosentin yrittäjävähennys.
Niiden ansiosta sinulle jää työstäsi enemmän rahaa käteen. Kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät asiat voit ulkoistaa kirjanpitäjällesi.
Kumppanipalvelumme FREE.fi:n kautta voit myöhemmin ryhtyä myös toiminimiyrittäjäksi, jos myynti lähtee vetämään. FREE:n kevytyrittäjyyspalveluun tarjoamme hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.