Kevytyrittäjän tuloraja on epävirallinen termi, jolla puhujasta riippuen viitataan yleensä johonkin seuraavista asioista:
- Kevytyrittäjän YEL-raja
- Arvonlisäverovelvollisuuden raja työkorvauksia maksettaessa
- Tuloraja, jonka ylityttyä toiminimen perustamista kannattaa harkita
- Ei enää käytössä: Työttömyysetuuden suojaosan tuloraja
Paljonko kevytyrittäjä voi ansaita ilman YEL-velvoitetta?
Vuonna 2025 YEL-työtulon vuotuinen minimiraja on 9208,43 euroa, kun se edeltävänä vuonna oli 9010,28 euroa.
Joudut kevytyrittäjänä ottamaan YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen, jos:
- ylität kyseisen työtulorajan
- olet 18–67-vuotias
- toimintasi jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljän kuukauden ajan.
Ehtojen täyttyessä YEL-velvoite pätee, vaikka harjoittaisit kevytyrittäjyyttä sivutoimisesti palkkatöidesi ohessa.
Vakuutusvelvoitteen yläikäraja riippuu syntymävuodestasi. 68 vuoden yläikäraja koskee vuonna 1957 ja sitä aikaisemmin syntyneitä. Vuonna 1958-1961 syntyneillä ikäraja nousee 69 vuoteen ja sitä nuoremmilla 70 vuoteen.
Vakuuttamisvelvollisuus on voimassa yläikärajan täyttämiskuukauden loppuun.
Mitä työtuloraja tarkoittaa?
YEL-työtulo tarkoittaa arviota oman työpanoksesi rahallisesta arvosta. Työtulon tulisi vastata sellaista rahasummaa, jonka maksaisit vuodessa palkkana samaan työhön pestatulle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle.
Kevytyrittäjänä ansaitsemaasi bruttopalkkaa käytetään apuna YEL-velvollisuuden täyttymistä arvioitaessa. Bruttopalkka tarkoittaa palkan määrää ennen tuloveroa ja lakisääteisiä maksuja.
Huomaa, että kevytyrittäjänä tekemäsi laskutus ei ole sama asia kuin bruttopalkkasi. Esimerkiksi lähettämiesi laskujen sisältämä arvonlisävero ei ole palkkaa – se ei jää sinulle verotettavaksi tuloksi.
Huomioi, että vuotuisella työtulolla ei tarkoiteta kalenterivuoden (1.1.-31.12.) aikaisia tulojasi, vaan kyse on työpanoksesi arvosta yrittäjätoimintasi aloitusajankohdasta 12 kuukautta eteenpäin.
- Mietityttääkö YEL-velvoite? Tutustu tapauskohtaisiin esimerkkeihin eläkevakuutusyhtiö Varman verkkosivuilla.
Jos tarvitset YEL-vakuutuksen, voit yleensä hankkia sellaisen suoraan valitsemasi laskutuspalvelun kautta. Tunnetuimmat laskutuspalvelut tekevät yhteistyötä eläkevakuutusyhtiöiden kanssa.
Varsin suurella osalla kevytyrittäjistä toiminta on niin pienimuotoista, että YEL-raja ei välttämättä ylity. Tällöin vakuutusta ei tarvitse ottaa. YEL-vakuutusta ei kannata rynnätä ottamaan heti, jos et tiedä, tuleeko YEL-työtuloraja ylittymään.
YEL-vakuutuksen ottamista valvoo Eläketurvakeskus eli ETK. Laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien valvonta perustuu tulorekisteriin ilmoitettuihin tietoihin. Laskutuspalveluyritykset ilmoittavat tulorekisteriin tiedot asiakkailleen eli kevytyrittäjille maksetuista palkoista.
Suomen suosituin ja luotetuin palvelu kevytyrittäjälle
UKKO Kevytyrittäjä on Suomen suosituin palvelu sinulle, joka haluat laskuttaa työstäsi ilman ylimääräisiä paperitöitä.
Palveluun rekisteröityminen on ilmaista, ja maksat palvelumaksua ainoastaan silloin, kun saat maksuja asiakkailtasi. Valitse itse, haluatko laskuttaa ilman y-tunnusta vai omalla y-tunnuksella.
Juoksevia kuluja palvelussa ei ole lainkaan, ja rekisteröityminen ei sido sinua mihinkään. UKKO Kevytyrittäjään luottaa Suomessa jo yli 140 000 asiakasta sadoilta eri aloilta.
Arvonlisäverovelvollisuuden raja työkorvauksia maksettaessa
Valtaosa laskutuspalveluista maksaa kevytyrittäjille (ilman omaa y-tunnusta) rahat palkkana.
Jos kyse kuitenkin on työkorvauksen maksamisesta, sinun tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos 20 000 euron liikevaihto ylittyy kalenterivuoden aikana. Raja on voimassa vuodenvaihteesta 2025 alkaen. Aiemmin alv-raja oli 15 000 euroa koskien tilikauden liikevaihtoa.
Käytännössä sinusta tulee tällöin omalla y-tunnuksella varustettu yrittäjä.
Suurin osa kevytyrittäjistä saa rahansa laskutuspalvelulta palkkana. Tällöin asia ei koske heitä.
Lue lisää asiasta Verohallinnon verkkosivuilta tai tutustu tarkemmin kevytyrittäjien alv-asioita käsittelevään artikkeliin.
Raja, jonka ylityttyä toiminimen perustamista kannattaa harkita
Yleensä perinteinen laskutuspalvelu ilman omaa y-tunnusta on kelpo valinta, jos yrittäjämäinen toimintasi on hyvin epäsäännöllistä tai jos laskutat vuoden aikana lähinnä muutamia yksittäisiä työkeikkoja.
Tällöin yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtyminen ja kirjanpitovelvoite eivät välttämättä tunnu mielekkäiltä. Kevytyrittäjyys soveltuukin mainiosti esimerkiksi sivutoimiseen itsensä työllistämiseen tai oman liikeidean kokeiluun.
Laskutussummien kasvaessa ja toiminnan vakiintuessa kevytyrittäjyys tulee kuitenkin nopeasti hintavaksi verrattuna siihen, että voisit hyötyä y-tunnuksen mukanaan tuomista veroetuisuuksista.
Termit toiminimiyrittäjä ja kevytyrittäjä omalla y-tunnuksella tarkoittavat yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli omalla y-tunnuksella toimivaa yrittäjää.
Mitä hyötyä y-tunnuksesta on?
Y-tunnuksellisena yrittäjänä voit hyötyä viiden prosentin yrittäjävähennyksestä, eli saat viisi prosenttia yritystulosta verovapaana.
Jos sinulla on y-tunnus ja kalenterivuoden liikevaihtosi jää alle 20 000 euron (2025), voit myös olla liittymättä alv-rekisteriin ja laskuttaa työsi ilman arvonlisäveroa.
Asiaa kannattaa pohtia varsinkin silloin, jos asiakkaasi ovat yksityishenkilöitä. Yksityishenkilöt eivät voi yritysten tapaan vähentää arvonlisäveroa, joten heille ei ole väliä maksaako tuote esimerkiksi 125,50 euroa (sis. alv 25,5 % eli 100€ + alv) vai 125,50 euroa siten, että hinta ei sisällä lainkaan arvonlisäveroa, koska myyjä ei kuulu alv-rekisteriin.
Asiakkaalle hinta on sama, mutta jälkimmäisessä tilanteessa sinulle jää työstäsi enemmän rahaa käteen, koska hinta ei sisällä arvonlisäveroa.
Jos sinulla ei ole omaa y-tunnusta, lähettämillesi laskuille lisätään arvonlisävero, koska laskutat laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksella ja laskutuspalveluyritysten liikevaihto on aina yli 20 000 euroa, jolloin niiden on kuuluttava alv-rekisteriin. Laskutuspalveluyritys tilittää arvonlisäveron eteenpäin verottajalle.
Jos kuitenkin y-tunnuksellisena yrittäjänä kuulut alv-rekisteriin, voit vähentää omien ostojesi arvonlisäverot omien myyntiesi arvonlisäveroista. Alv-rekisteriin kuuluminen voi siksi olla kannattavaa, jos sinulla ei vielä ensimmäisenä toimintavuonna ole juuri myyntiä, mutta arvonlisäveroa sisältäviä ostoja sen sijaan kertyy runsaasti.
Myös yritystoiminnan kulujen vähentäminen tuloverotuksessa on suoraviivaisempaa omalla y-tunnuksella verrattuna perinteisen kevytyrittäjän vähennyksiin.
Y-tunnus tarkoittaa toki sitä, että olet kirjanpitovelvollinen. Nykyään monet perinteiset laskutuspalvelut tarjoavat kuitenkin palveluita myös y-tunnuksellisille yrittäjille.
Esimerkkinä UKKO.fi, jonka avulla voit laskuttaa omalla y-tunnuksellasi myös siten, että maksat palvelumaksua ainoastaan silloin, kun saat rahaa asiakkailtasi. UKKO.fi hoitaa kirjanpitoon ja veroilmoituksiin liittyvät velvoitteet.
Lue lisää: Toiminimi vai kevytyrittäjyys – kumpi on parempi?
Suomen suosituin ja luotetuin palvelu kevytyrittäjälle
UKKO Kevytyrittäjä on Suomen suosituin palvelu sinulle, joka haluat laskuttaa työstäsi ilman ylimääräisiä paperitöitä.
Palveluun rekisteröityminen on ilmaista, ja maksat palvelumaksua ainoastaan silloin, kun saat maksuja asiakkailtasi. Valitse itse, haluatko laskuttaa ilman y-tunnusta vai omalla y-tunnuksella.
Juoksevia kuluja palvelussa ei ole lainkaan, ja rekisteröityminen ei sido sinua mihinkään. UKKO Kevytyrittäjään luottaa Suomessa jo yli 140 000 asiakasta sadoilta eri aloilta.
Ei enää käytössä: Sovitellun työttömyysetuuden suojaosan tuloraja
Aiemmin kevytyrittäjän tulorajalla saatettiin viitata myös sovitellun työttömyysturvan suojaosaan, joka kuitenkin poistui käytöstä keväällä 2024.
Tästä oli kyse: Suojaosa tarkoitti sitä rahamäärää, jonka pystyit ansaitsemaan ilman että sillä oli vaikutusta saamiisi työttömyysetuuksiin. Käytännössä työttömyysetuuksiesi määrään siis vaikuttivat kaikki suojaosan ylittävät ansiotulot.
Suojaosa oli 279 euroa, mikäli etuus maksettiin neljän viikon välein. Jos maksu tapahtui kuukauden välein, suojaosa oli 300 euroa.
Nyrkkisääntö oli, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro tiputti työttömyyskorvauksiasi 50 sentillä. Enää sovitellun työttömyysturvan suojaosa ei ole käytössä.
Kelan verkkosivuilta voit lukea, miten palkkana saatu raha nykyään vaikuttaa soviteltuun työttömyystukeen, kun suojaosaa ei enää sovelleta.