Kevytyrittäjyys opiskelijana – 5 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta

Jos et opiskelijana onnistu löytämään osa-aika- tai kesätöitä, kevytyrittäjyys voi parhaimmillaan olla joustava tapa työllistää itse itsensä.

Millaisesta työnteon tavasta on kyse, ja mitä opiskelijan on hyvä tietää esimerkiksi kevytyrittäjyyden ja opiskelijan tukien yhdistämisestä?

Alta löydät vastauksia yleisimpiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

 

Yhteistyössä
Opiskelija

Opiskelija, hyödynnä hintaetu FREE.fi-laskutuspalveluun!

Rekisteröityminen laskutuspalveluun on ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Ensimmäisen kolmen kuukauden palvelumaksut saat kauttamme 25 prosentin alennuksella.


1. Mitä kevytyrittäjänä toimiminen edellyttää opiskelijalta?

Kevytyrittäjänä työllistät itse itsesi, sovit omat työkeikkasi, mutta hoidat laskutuksen verkossa toimivan laskutuspalvelun kautta. Näin ollen pystyt työskentelemään yrittäjämäisesti kuitenkaan perustamatta omaa yritystä.

Edellytys on, että pystyt tarjoamaan ihmisille tai yrityksille jonkinlaista palvelua, josta he ovat valmiita sinulle maksamaan. Kun olet hoitanut hommat sovitusti, kirjaudut verkossa laskutuspalvelun verkkosivuille ja lähetät asiakkaallesi laskun.

Asiakas maksaa laskun laskutuspalvelulle, joka sen jälkeen maksaa rahat sinun tilillesi. Valtaosa laskutuspalveluyrityksistä maksaa käyttäjilleen rahat palkkana. Joillakin palveluilla kyse voi kuitenkin olla työkorvauksen maksamisesta, mikä saattaa tarpeeksi suurilla laskutusmäärillä (+15 000€) vaikuttaa arvonlisäverovelvollisuuteen.

 

2. Millaisia hyötyjä ja haittoja kevytyrittäjyyteen liittyy opiskelijan näkökulmasta?

Kevytyrittäjyys on joustava tapa työskennellä, sillä voit sopia itse omista työkeikoistasi, niiden aikatauluista sekä työsi hinnoittelusta.

Aloittaminenkin sujuu nopeasti, sillä laskutuspalveluun rekisteröityminen onnistuu noin viidessä minuutissa.

Rekisteröityminen ei maksa mitään, eikä se sido sinua mihinkään. Maksat laskutuspalvelulle ainoastaan silloin, kun oikeasti laskutat jotain asiakkailtasi. Kumppanimme FREE.fi:n kautta saat ensimmäisen kolmen kuukauden palvelumaksut 25 prosentin alennuksella.

Tavallisille yrittäjille kuuluvien paperihommien määrä jää minimaaliseksi, koska kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta et ole kirjanpitovelvollinen. Myöskään elinkeinotoiminnan veroilmoitusta ei tarvitse täyttää.

Riittää, kun ennen laskutuksen aloittamista toimitat laskutuspalveluyritykselle verokorttisi. Operaatio kestää muutaman minuutin.

Tämän jälkeen tehtäväksesi jää vain laskuttaa. Laskutuspalveluyritys huolehtii siitä, että sinulle maksettavasta palkasta napataan verokorttisi osoittama määrä veroja. Toki maksat laskutuspalvelulle myös heidän veloittamansa palvelumaksun.

Kevytyrittäjyyden olennaisimmat heikkoudet liittyvät erilaisiin verohelpotuksiin, joihin laskutuspalveluiden asiakkaat eivät ole oikeutettuja y-tunnuksella varustettujen yksityisten elinkeinonharjoittajien eli toiminimiyrittäjien tapaan.

Jos toisaalta kuitenkin tiedät työskenteleväsi kevytyrittäjänä vain osa-aikaisesti opintojen ohessa, yrittäjäksi ryhtyminen erinäisine velvoitteineen ei välttämättä tunnu mielekkäältä.

Ajankäytön näkökulmasta katsottuna kevytyrittäjyys onkin toiminimeä joustavampi tapa harjoittaa yrittämistä. Laskutusmäärien kasvaessa ja toiminnan vakiintuessa toiminimiyrittämisen edut näkyvät kuitenkin nopeasti rahapussissasi.

Kevytyrittäjyyden eduista ja yllä mainituista heikkouksista voit lukea tarkemmin erillisestä artikkelista.

 

3. Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa opintotukeen?

Kevytyrittäjänä ansaitsemasi tulot vaikuttavat tukiin aivan samalla tavoin kuin muutkin veronalaiset tulosi.

Laskutuspalvelun kautta ansaitsemasi raha huomioidaan opintotuen vuositulorajoissa. Tulorajojen kanssa kannattaa olla tarkkana varsinkin loppuvuotta kohti mentäessä.

Joulukuussa ei välttämättä ole kannattavaa laskuttaa tilille muutamaa ylimääräistä satalappusta, jos se tarkoittaa, että joudut sen takia myöhemmin palauttamaan opintotuen yhdeltä kuukaudelta.

Tuki on palautettava, jos ylität oman tukikuukausimääräsi vuositulorajan yli 348 eurolla. Lukema on vuodelta 2024. Löydät ajantasaiset luvut ja vuositulorajat Kelan verkkosivuilta.

 

4. Vaikuttaako kevytyrittäjyys opiskelijan asumistukeen?

Opiskelijana sinulle voidaan myöntää yleistä asumistukea samoilla ehdoilla kuin muillekin tuen saajille.

Asumistuen määrää arvioitaessa kevytyrittäjänä tekemäsi tienestit huomioidaan yhdessä muiden tulojesi kanssa.

Jos laskutusta on kertynyt niin paljon, että olet joutunut hankkimaan YEL-vakuutuksen, tällöin laskutuspalvelutulojen osalta katsotaan todellisten tienestiesi sijaan YEL-työtuloasi.

Usein opiskelujen ohessa harjoitettava kevytyrittäjyys on kuitenkin sen verran pienimuotoista, että YEL-vakuuttamisvelvoite ei täyty.

 

5. Voiko kevytyrittäjänä työskentelevä opiskelija saada starttirahaa?

Starttiraha on aloittavien yrittäjien toimeentuloa turvaava tuki, jonka määrä vuonna 2024 on 37,21 euroa päivässä. Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta työskentelevänä kevytyrittäjänä et voi saada starttirahaa.

Starttirahan saaminen on kuitenkin käytännössä kiven alla myös silloin, vaikka opiskelijana hankkisit oman y-tunnuksen ja ryhtyisit yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi.

Tämä johtuu siitä, että starttirahalla harjoitettavan yritystoiminnan tulee olla luonteeltaan päätoimista. Opiskelijana harjoitettava yritystoiminta on käytännössä aina sivutoimista yrittäjyyttä.

Starttirahan pitää myös tulla tarpeeseen, eikä tuen saaja voi nauttia samaan aikaan muista merkittävistä tuloista tai tuista.

Starttirahan hakemuslomakkeessa on mainittu starttirahan maksamisen estävät tuet, korvaukset ja etuudet, joihin myös opintotuki lukeutuu.

 

Yhteistyössä
Opiskelija

Opiskelija, hyödynnä hintaetu FREE.fi-laskutuspalveluun!

Rekisteröityminen laskutuspalveluun on ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Ensimmäisen kolmen kuukauden palvelumaksut saat kauttamme 25 prosentin alennuksella.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraava artikkeli: