Kevytyrittäjä ja kotitalousvähennys – 5 olennaisinta kysymystä ja vastausta

1. Voiko asiakas saada kevytyrittäjältä tilatusta työstä kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennys tarkoittaa, että esimerkiksi remontti-, kodinhoito- tai siivouspalveluita kotiinsa tilaava asiakas voi vähentää osan työn hinnasta verotuksessaan. Näin asiakas päätyy maksamaan vähemmän veroja, eli hän säästää rahaa.

Jos myyt palveluita kevytyrittäjänä, asiakkaasi saattavat kysyä sinulta jo ennen työn tilaamista kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta.

Tällöin voit vastata, että kevytyrittäjältä tilatusta työstä voi saada kotitalousvähennyksen aivan normaaliin tapaan.

Edellytys kotitalousvähennykselle on se, että palvelua myyvä yritys on merkattu ennakkoperintärekisteriin.

Kaikki Suomessa toimivat tunnetut laskutuspalveluyritykset löytyvät ennakkoperintärekisteristä, joten asiakas voi saada kotitalousvähennyksen niiden kautta laskuttamistasi töistä.

Sinun ei siis tarvitse kevytyrittäjänä itse liittyä ennakkoperintärekisteriin, vaan käyttämäsi laskutuspalvelu on hoitanut asian puolestasi.

 

Yhteistyössä
Yleinen kevytyrittajaksi

Hyödynnä alennus FREE.fi-laskutuspalveluun!

Valitse laskutuspalvelu, josta saat henkilökohtaista apua, arkea helpottavia etuja ja kattavat vakuutukset. Ensimmäiset kolme kuukautta laskutat alennetulla hinnalla.

 

2. Miksi kotitalousvähennyksestä on hyvä muistuttaa asiakasta?

Kotitalousvähennys on asiakkaallesi iso rahanarvoinen etu, joten voit hyödyntää sitä myös markkinoinnissasi. Kaikki kuluttajat eivät nimittäin välttämättä ole tietoisia, että myös kevytyrittäjältä tilatusta työstä voi saada kotitalousvähennystä.

Monet yritykset muistuttavat kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta verkkosivuillaan, koska vähennys madaltaa palvelun todellista hintaa asiakkaalle ja voi näin ollen edesauttaa häntä ostopäätöksen tekemisessä.

Harva kuluttaja haluaa tilata esimerkiksi siivous- tai remonttipalveluita sellaiselta taholta, jonka tekemästä työstä ei voi saada kotitalousvähennystä. Se olisi kuin rahan heittämistä hukkaan.

 

3. Millaisista töistä kotitalousvähennystä voi saada?

Asiakkaasi voi saada kotitalousvähennystä seuraavista töistä, kun hän tilaa niitä omaan kotiinsa, vapaa-ajan asunnolleen tai vanhempiensa tai isovanhempiensa kotiin:

  • remonttityöt (kunnossapito ja perusparannus)
  • hoito- ja hoivatyöt
  • muut kotitaloustyöt.

Remonttityö voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kylpyhuone- tai keittiöremonttia, rakennuksen maalaustöitä tai turvalukon asentamista.

Myös nurmikonleikkuun, ruoanlaiton tai pyykinpesun kaltaiset kodinhoidontyöt ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavia. Sama pätee lastenhoitoon.

Asunto, jossa työ tehdään, voi olla niin omistus- kuin vuokra-asuntokin.

Etkö ole varma, kuuluuko oma palvelusi kotitalousvähennyksen piiriin?

Voit tarkistaa asian Verohallinnon verkkosivuilta löytyvästä yksityiskohtaisesta listasta, jossa on lueteltu vähennykseen oikeuttavat työt.

Esimerkiksi akvaarioiden puhdistustöistä, pianon virityksestä tai likakaivon tyhjennyksestä ei voi saada vähennystä. Uusien huonekalujen kokoaminen tai rikkaruohojen kitkentä sen sijaan oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

 

4. Paljonko kotitalousvähennys on ja miten vähennys käytännössä lasketaan?

Kotitalousvähennyksen maksimimäärä vuosina 2023 ja 2024 on 2250 euroa henkilöltä, kun puhutaan remontoinnista eli asunnon perusparannus- ja kunnostustyöstä.

Omavastuun osuus on 100 euroa. Poikkeuksista voit lukea seuraavan väliotsikon alta.

Vähennystä saa vain työn osuudesta, eikä esimerkiksi laskulta löytyvistä tarvike- tai materiaalihankinnoista. Tämän takia työn ja siinä mahdollisesti tarvittavien välineiden ja materiaalien osuus on hyvä erotella laskulla. Vähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta.

Työn osuudesta voi vähentää 40 prosenttia, eli käytännössä työn osuutta on löydyttävä laskulta 5875 euroa maksimivähennystä varten.

Esimerkki:

Aatu Asiakas maksaa yritykselle remonttityöstä 5875 euroa. 40 prosenttia 5875 eurosta on 2350 euroa, joka 100 euron omavastuu miinustettuna on kotitalousvähennyksen maksimimäärä eli 2250 euroa.

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys siis pienentää suoraan maksettavan veron määrää.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen etu, eli esimerkiksi puolison kanssa voitte saada remonttikuluista vähennystä yhteensä 4500 euroa.

 

Poikkeukset 2250 euron maksimimäärään

Vuonna 2022 kotitalousvähennys nousi tiettyjen työsuoritteiden osalta 3500 euroon henkilöltä. Vähennys on 60 prosenttia yritykseltä ostetun työn osuudesta.

Muutokset koskevat hoiva-, kotitalous- ja hoitotyötä sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyviä töitä.

Remonttipalveluista saatavien kotitalousvähennysten määrään ei tullut muutoksia öljylämmityksestä luopumista lukuun ottamatta.

Mainitut luvut edelleen ovat voimassa vuonna 2024.

Myös tässä tapauksessa kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli puolison kanssa vähennyksen määrä on yhteensä enintään 7000 euroa.

Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta.

 

5. Kuka ilmoittaa kotitalousvähennyksen ja minne?

Jos asiakkaasi ostaa sinulta kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn tai palvelun, hänen pitää itse muistaa ilmoittaa vähennys. Muista erotella laskulla työn osuus mahdollisista tarvike- ja materiaalikuluista. Asiakkaasi saa vähennyksen vain työn osuudelta.

Vähennys ilmoitetaan joko veroilmoituksella tai verokortilla. Verokortilla ilmoittaessa vähennysedun saa heti. Mikäli tiedot ilmoittaa veroilmoitukseen, vähennys huomioidaan veronpalautuksen tai mahdollisen jäännösveron määrässä.

Laskun maksamisvuosi ratkaisee sen, minkä vuoden verotuksessa kotitalousvähennys huomioidaan. Jos lasku on maksettu tammikuussa 2024, vähennys huomioidaan vasta vuoden 2024 verotuksessa, vaikka työ olisi tehty vuoden 2023 puolella.

Lisätietoa kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Huomioi, että vuonna 2023 yrityksille tuli mahdolliseksi ilmoittaa kotitalousvähennystä koskevat tiedot asiakkaan puolesta, jos yrityksellä on käytössä tätä varten käyttöönotettu uusi rajapinta. Omaa laskutuspalvelua koskeva käytäntö kannattaa siksi aina varmistaa suoraan laskutuspalveluyritykseltä.

Verohallinnon verkkosivujen mukaan ainakaan vielä vuoden 2024 alussa valtaosa yrityksistä ei ilmoita kotitalousvähennystä koskevia tietoja asiakkaan puolesta.

Yhteistyössä
Yleinen kevytyrittajaksi

Hyödynnä alennus FREE.fi-laskutuspalveluun!

Valitse laskutuspalvelu, josta saat henkilökohtaista apua, arkea helpottavia etuja ja kattavat vakuutukset. Ensimmäiset kolme kuukautta laskutat alennetulla hinnalla.