1. Voiko asiakas saada kevytyrittäjältä tilatusta työstä kotitalousvähennyksen?
Kotitalousvähennys tarkoittaa, että esimerkiksi remontti-, kodinhoito- tai siivouspalveluita kotiinsa tilaava asiakas voi vähentää osan työn hinnasta verotuksessaan. Näin asiakas päätyy maksamaan vähemmän veroja, eli hän säästää rahaa.
Jos myyt palveluita kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, asiakkaasi saattavat kysyä sinulta jo ennen työn tilaamista kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta.
Tällöin voit vastata, että kevytyrittäjältä tilatusta työstä voi saada kotitalousvähennyksen aivan normaaliin tapaan.
Edellytys kotitalousvähennykselle on se, että palvelua myyvä yritys on merkattu ennakkoperintärekisteriin.
Kaikki Suomessa toimivat tunnetut laskutuspalveluyritykset löytyvät ennakkoperintärekisteristä, joten asiakas voi saada kotitalousvähennyksen niiden kautta laskuttamistasi töistä.
Sinun ei siis tarvitse kevytyrittäjänä itse liittyä ennakkoperintärekisteriin, vaan käyttämäsi laskutuspalvelu on hoitanut asian puolestasi.
2. Miksi kotitalousvähennyksestä on hyvä muistuttaa asiakasta?
Kotitalousvähennys on asiakkaallesi iso rahanarvoinen etu, joten voit hyödyntää sitä myös markkinoinnissasi. Kaikki kuluttajat eivät nimittäin välttämättä ole tietoisia, että myös kevytyrittäjältä tilatusta työstä voi saada kotitalousvähennystä.
Monet yritykset muistuttavat kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta verkkosivuillaan, koska vähennys madaltaa palvelun todellista hintaa asiakkaalle ja voi näin ollen edesauttaa häntä ostopäätöksen tekemisessä.
Harva kuluttaja haluaa tilata esimerkiksi siivous- tai remonttipalveluita sellaiselta taholta, jonka tekemästä työstä ei voi saada kotitalousvähennystä. Se olisi kuin rahan heittämistä hukkaan.
3. Millaisista töistä kotitalousvähennystä voi saada?
Asiakkaasi voi saada kotitalousvähennystä seuraavista töistä, kun hän tilaa niitä omaan kotiinsa, vapaa-ajan asunnolleen tai vanhempiensa tai isovanhempiensa kotiin:
- remonttityöt (kunnossapito ja perusparannus)
- hoito- ja hoivatyöt ja fysioterapia
- muut kotitaloustyöt
- öljylämmityksestä luopuminen.
Remonttityö voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kylpyhuone- tai keittiöremonttia, rakennuksen maalaustöitä tai turvalukon asentamista.
Myös nurmikonleikkuun, ruoanlaiton tai pyykinpesun kaltaiset kodinhoidontyöt ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavia. Sama pätee lastenhoitoon.
Asunto, jossa työ tehdään, voi olla niin omistus- kuin vuokra-asuntokin.
Etkö ole varma, kuuluuko oma palvelusi kotitalousvähennyksen piiriin?
Voit tarkistaa asian Verohallinnon verkkosivuilta löytyvästä yksityiskohtaisesta listasta, jossa on lueteltu vähennykseen oikeuttavat työt.
Esimerkiksi akvaarioiden puhdistustöistä, pianon virityksestä tai likakaivon tyhjennyksestä ei voi saada vähennystä. Uusien huonekalujen kokoaminen tai rikkaruohojen kitkentä sen sijaan oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
4. Paljonko kotitalousvähennys on vuonna 2025?
Kotitalousvähennyksen maksimimäärä vuonna 2025 on enintään 1600 euroa per henkilö. Puolisot voivat näin ollen saada vähennystä 3200 euroa vuodessa. Omavastuu on 150 euroa.
Vielä vuonna 2024 kotitalousvähennyksen maksimimäärä oli 2250 euroa remonttitöistä per henkilö (40 % työn osuudesta) ja 3500 euroa kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä ja fysioterapiasta (60 % työn osuudesta). Palkoille oli omat prosenttilukemansa, jos kyseessä oli työntekijän palkkaaminen, joka on eri asia kuin työn tilaaminen yritykseltä ja laskun maksaminen.
Vuodenvaihteesta 2025 lähtien edellä mainituista töistä saa vähennystä enintään 1600 euroa henkilöä kohti. Aiemmin myös omavastuu oli 100 euroa.
Myös vähennysprosentit muuttuvat vuodenvaihteessa 2025:
- Vähennys on jatkossa 35 prosenttia työn osuudesta, jos työ ostetaan yritykseltä.
- Jos työhön palkataan työntekijä, vähennys on 13 prosenttia hänelle maksetusta palkasta. Tämän lisäksi saa vähentää palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys siis pienentää suoraan maksettavan veron määrää toisin kuin valtaosa verovähennyksistä, jotka pienentävät verotettavan tulon ja sitä kautta maksettavan veron määrää.
Huomaa, että jos teet keväällä 2025 veroilmoitusta vuonna 2024 teetetyistä töistä, saat vähennyksiä aiempien maksimimäärien mukaisesti, jos lasku on maksettu vuoden 2024 puolella. Edellä käsitellyt muutokset koskevat vuonna 2025 ja sen jälkeen maksettuja töitä.
Poikkeukset edellä mainittuihin lukuihin
Öljylämmityksestä luopumiseen liittyvistä töistä kotitalousvähennykset saa edelleen samoin kuin aiemminkin, eli enimmäismäärä ja prosenttiosuudet säilyvät korotettuina. Vähennys on 60 prosenttia työn osuudesta ja enintään 3500 euroa vuodessa. Korotetut vähennykset ovat voimassa vuoden 2027 loppuun asti.
Lue lisää muutoksista Verohallinnon verkkosivuilta.
5. Kuka ilmoittaa kotitalousvähennyksen ja minne?
Jos asiakkaasi ostaa sinulta kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn tai palvelun, hänen pitää lähtökohtaisesti itse muistaa ilmoittaa vähennys. Muista erotella laskulla työn osuus mahdollisista tarvike- ja materiaalikuluista. Asiakkaasi saa vähennyksen työn osuudesta, ei materiaaleista ja työvälineistä.
Huomioi, että vuodesta 2023 alkaen yrityksille on ollut mahdollista ilmoittaa kotitalousvähennystä koskevat tiedot asiakkaan puolesta, jos yrityksellä on käytössä tätä varten käyttöönotettu uusi rajapinta. Jos olet kevytyrittäjä, omaa laskutuspalvelua koskeva käytäntö kannattaa siksi aina varmistaa suoraan laskutuspalveluyritykseltä.
Lähtökohta on, että asiakas huolehtii itse kotitalousvähennyksistään. Verohallinnon verkkosivujen mukaan ainakaan vielä vuoden 2024 alussa valtaosa yrityksistä ei ilmoittanut kotitalousvähennystä koskevia tietoja asiakkaan puolesta.
Vähennys ilmoitetaan joko veroilmoituksella tai verokortilla. Verokortilla ilmoittaessa vähennysedun saa heti. Mikäli tiedot ilmoittaa veroilmoitukseen, vähennys huomioidaan veronpalautuksen tai mahdollisen jäännösveron määrässä.
Laskun maksamisvuosi ratkaisee sen, minkä vuoden verotuksessa kotitalousvähennys huomioidaan. Jos lasku on maksettu tammikuussa 2025, vähennys huomioidaan vuoden 2025 verotuksessa, vaikka työ olisi tehty vuoden 2024 puolella.
Lisätietoa kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta löydät Verohallinnon verkkosivuilta.