Kevytyrittäjän kirjanpito – ota perustiedot haltuun

Tarvitseeko kevytyrittäjän huolehtia kirjanpidosta?

Kun toimit kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, et ole kirjanpitovelvollinen. Tämä johtuu siitä, että laskutat valitsemasi kevytyrittäjyyspalvelun y-tunnusta käyttäen, jolloin kaikki laskutuksesi on osa heidän kirjanpitoaan.

Kevyrittäjyyspalvelu ilmoittaa sinulle maksetut palkat Verohallinnon tulorekisteriin, josta voit halutessasi tarkastella tietoja koska tahansa.

Samoihin tietoihin törmäät joka tapauksessa viimeistään keväällä, jolloin saat postitse esitäytetyn veroilmoituksesi.

Ilmoituksen löydät toki myös sähköisessä muodossa OmaVero-palvelusta.

Sinun ei siis tarvitse itse ilmoittaa tienestejäsi Verohallinnolle. Riittää, kun tarkistat tietojen paikkansapitävyyden veroilmoitukseltasi.

Veroilmoituksella voit samalla vähentää mahdolliset tulonhankintamenosi, joita sinulle on kevytyrittäjyystoiminnastasi saattanut syntyä.

Valtaosa laskutuspalveluyrityksistä maksaa asiakkailleen eli kevytyrittäjille rahat palkkana. Jos kyse on kuitenkin työkorvauksesta, tutustu Verohallinnon ohjeistukseen.

 

Yhteistyössä
Kirjanpito2

Testaa liikeideaasi kevytyrittäjänä ilman kirjanpitovelvollisuutta!

Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta. Rekisteröidy kevytyrittäjäksi FREE.fi:ssä ja aloita laskuttaminen jo tänään!

 

Onko kevytyrittäjä y-tunnuksella kirjanpitovelvollinen?

Kaikki Suomessa toimivat yritykset sekä y-tunnuksella varustetut yrittäjät ovat velvollisia pitämään kirjanpitoa. Kirjanpidon voi tällöin hoitaa itse tai sen voi ulkoistaa tilitoimistolle tai yksityiselle kirjanpitäjälle.

Jotkut verkossa toimivat laskutuspalvelut kertovat tarjoavansa kevytyrittäjyyttä omalla y-tunnuksella. Tällöin kyse on nimestään huolimatta siitä, että toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli puhekielisesti toiminimiyrittäjänä.

Tässä tapauksessa olet kirjanpitovelvollinen, mutta kyseinen palvelu huolehtii kirjanpidostasi ja verottajalle tehtävistä ilmoituksista samaan tapaan kuin perinteinen tilitoimisto tekisi.

Ero normaaliin tilitoimistoon on se, että palvelu toimii täysin verkossa ja sen kautta voit lähettää myös laskut asiakkaillesi.

Samaan palveluun lisäät tositteet eli kuitit ja laskut sellaisista ostoista, joita olet yritystoimintaasi varten tehnyt.

Käytännössä kaikki yrittäjän niin sanotut paperityöt hoituvat tällöin digitaalisesti yhdessä ja samassa palvelussa, etkä tarvitse erillistä kirjanpitäjää tai tilitoimistoa.

 

Miksi kevytyrittäjyydellä voidaan viitata kahteen eri asiaan?

Kevytyrittäjyys ei ole laissa määritelty virallinen termi, vaan alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty nimitys ilman omaa y-tunnusta laskuttavista itsensätyöllistäjistä.

Koska virallista määritelmää ei ole, kevytyrittäjyys-termiä on alettu viime vuosien aikana käyttää myös sellaisten palveluiden yhteydessä, jotka eivät vastaa sanan alkuperäistä merkitystä.

Esimerkki:

OP Kevytyrittäjä ja FREE.fi Kevytyrittäjä ovat samankaltaisista nimistään huolimatta eri periaatteilla toimivia palveluita.

Ensin mainitussa palvelussa käyttäjä on y-tunnuksella varustettu yksityinen elinkeinonharjoittaja, toisessa puolestaan toimitaan perinteisenä kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta.

Nykyään myös FREE.fi:ltä kuitenkin löytyy vastaava y-tunnuksen mahdollistava palvelu kuin OP Kevytyrittäjä. Kyseisen palvelun nimi on kenties hieman kuvaavammin FREE.fi Toiminimi.

FREE.fi:n kautta voit siis myöhemmin hankkia myös y-tunnuksen ja kirjanpitopalvelut, jos haluat siirtyä kevytyrittäjyydestä toiminimiyrittäjyyteen.

Saat kauttamme FREE.fi:n kevytyrittäjyyspalveluun 25 prosentin alennuksen palvelumaksuista ensimmäiselle kolmelle kuukaudelle.

Eli vielä rautalangasta:

FREE.fi Toiminimi ja OP Kevytyrittäjä ovat eriävistä nimistään huolimatta samalla periaatteella toimivia palveluita yksityisille elinkeinonharjoittajille eli toiminimiyrittäjille.

Molemmissa palveluissa käyttäjä saa y-tunnuksen, jolloin kyse on yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisesta.

Tämän sivuston artikkeleissa kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan kuitenkin nimenomaan sitä, että harjoitat yrittäjämäistä toimintaa ilman omaa y-tunnusta. Olet siis kevytyrittäjä sanan alkuperäisessä merkityksessä.

 

Yhteistyössä
Kirjanpito2

Testaa liikeideaasi kevytyrittäjänä ilman kirjanpitovelvollisuutta!

Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta. Rekisteröidy kevytyrittäjäksi FREE.fi:ssä ja aloita laskuttaminen jo tänään!

 

Tarvitseeko kuitit pitää tallessa, jos toimin perinteisenä kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta?

Kaikki yritykset ja yrittäjät ovat velvollisia arkistoimaan kirjanpitonsa vähintään 6-10 vuoden ajaksi aineistolajista riippuen.

Tietyissä tilanteissa joudut kuitenkin huolehtimaan tositteista myös silloin, kun sinulla ei ole omaa y-tunnusta.

Mikäli lisäät esitäytettyyn henkilökohtaiseen veroilmoitukseesi tulonhankkimiskuluja, sinun tulee pitää niitä koskevat kuitit ja tositteet tallessa kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisestä lukien.

Jos esimerkiksi ostat kevytyrittäjyystoimintaasi varten porakoneen tai kannettavan tietokoneen, voit vähentää sen tulonhankkimiskuluna. Tällöin kuitti ostoksesta on pidettävä tallessa.

Voit ottaa laskusta tai kuitista kuvan ja säilöä sen sähköisessä muodossa.

Sama vaatimus koskee toki aivan kaikkia yksityishenkilöitä, jotka tekevät tulonhankkimismenoja koskevia lisäyksiä tai korjauksia esitäytettyyn veroilmoitukseensa.

Kuitteja ei tarvitse liittää veroilmoitukseen, mutta ne pitää säilyttää, jos verottaja niitä joskus sattuisi syystä tai toisesta kysymään.