Mitä kevytyrittäjyys maksaa? Näistä asioista laskutuspalvelun hinta muodostuu!

Palvelumaksut sekä tarvike- ja välinehankinnat ovat kevytyrittäjän yleisimpiä kuluja

Kevytyrittäjänä aloittaminen itsessään ei maksa mitään. Rekisteröityminen laskutuspalveluihin on ilmaista, ja maksat vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain asiakkailtasi.

Työhön vaaditut tarvikkeet, laitteet ja työkalut joudut toki ostamaan, ellei sinulta löydy niitä jo omasta takaa.

Usein kevytyrittäjyys kuitenkin aloitetaan sellaisilla toimialoilla, joilla kovinkaan mittavia hankintoja ei vaadita.

Jos esimerkiksi päätät myydä valokuvausosaamistasi laskutuspalvelun kautta, sinulla on todennäköisesti ollut kamera jo jonkin aikaa?

 

 

Paljonko laskutuspalvelun hinta tyypillisesti on?

Kevytyrittäjäpalveluiden veloittamissa palvelumaksuissa on eroja, mutta useimmiten hinta vaihtelee noin 3-7 prosentin välillä. Tämä osuus napataan lähettämäsi laskun arvonlisäverottomasta summasta.

Esimerkki:

Lähetät laskutuspalvelun kautta asiakkaallesi 1240 euron laskun (1000 € + alv 24 %). Laskutuspalvelun veloittama palvelumaksu on 5 % eli tässä tapauksessa 50 euroa.

Arvonlisäveron osuus on 240 euroa, jonka laskutuspalvelu tilittää eteenpäin verokarhun pussiin – se ei ole sinun osuuttasi.

Jäljelle jääneestä summasta silpaistaan palvelumaksun ja mahdollisten vakuutusmaksujen jälkeen pois myös verokorttisi osoittama määrä veroja.

 

Huomioi, että monilla laskutuspalveluilla vakuutukset – eli yleisimmin tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus – kuuluvat palvelumaksuun, mutta joissakin tapauksissa niistä veloitetaan erikseen palvelumaksun päälle. Muista siis tarkistaa oman laskutuspalvelusi hinnoittelukäytäntö.

Pieneltä näyttävä palvelumaksu voi myös tarkoittaa sitä, että laskutuspalvelun tarjoama vakuutusturva on heikompi kuin kilpailevissa palveluissa.

Tähän kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin silloin, jos työskentelet normaalia riskialttiimmalla toimialalla.

 

Tarvitseeko kevytyrittäjän maksaa yrittäjän eläkevakuutuksesta?

Useimmiten kevytyrittäjänä työskennellään sivutoimisesti, jolloin YEL-kriteerit eivät välttämättä täyty. Jos YEL-ehdot kuitenkin toteutuvat, YEL-vakuutus on hankittava.

Useimmiten kevytyrittäjyys tuleekin suhteellisesti kaikkein kalleimmaksi silloin, kun toimintasi on pienimuotoista, mutta ylittää silti juuri ja juuri yrittäjän eläkevakuutuksen hankintavelvollisuuden.

 

Miksi kevytyrittäjyys on kalliimpaa verrattuna siihen, että laskuttaisit samasta työstä yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä?

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli puhekielisesti toiminimiyrittäjänä saat oman y-tunnuksen, jonka ansiosta pääset käsiksi moniin pienyrittäjille tarkoitettuihin veroetuisuuksiin.

Näitä ovat:

Y-tunnuksen ansiosta hyödyt myös yritystoimintasi kulujen vähentämisestä hieman verotehokkaammin verrattuna siihen, että laskutat laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksella.

Okei, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kaikki edellä mainitut hyödyt on pureskeltu seikkaperäisesti läpi y-tunnuksen merkitystä käsittelevässä laajemmassa artikkelissa.

Y-tunnus kuitenkin tekee sinusta aina kirjanpitovelvollisen, eli joudut hoitamaan kirjanpidon itse tai ulkoistamaan sen yksityiselle kirjanpitäjälle tai tilitoimistolle.

Huomioi, että jotkut laskutuspalvelut tarjoavat käyttäjilleen y-tunnusta, ja tällöin kyse on aina yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisesta. Markkinointinimi ”kevytyrittäjyys y-tunnuksella” tarkoittaa nimestään huolimatta samaa asiaa.

Tällöin voit hyötyä yllä mainituista veroetuisuuksista, ja kyseinen laskutuspalvelu huolehtii kirjanpidon muodostamisesta eli käytännössä hoitaa tilitoimiston roolia.

Monet perinteiset laskutuspalvelut ovat viime vuosien aikana alkaneet tarjota palveluja myös sellaisille asiakkaille, jotka haluavat laskuttaa työstään yksityisinä elinkeinonharjoittajina omalla y-tunnuksellaan.

Esimerkiksi FREE.fi-laskutuspalvelulta löytyy kevytyrittäjyyden rinnalle FREE.fi Toiminimi.

Palvelu on nimestään huolimatta vastaavankaltainen kuin OP Kevytyrittäjä.

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan perinteisesti yrittäjämäisen toiminnan harjoittamista ilman omaa y-tunnusta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen termi, joten palvelusta riippuen yhdellä ja samalla termillä saatetaan viitata eri asioihin.

OP Kevytyrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja aivan kuten FREE.fi Toiminimeä käyttävä asiakas.

PS. Tarjoamme kumppanipalveluumme FREE.fi Kevytyrittäjään hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi. Palvelussa laskutat ilman omaa y-tunnusta. FREE.fi:n kautta voit kuitenkin halutessasi hankkia myöhemmin oman y-tunnuksen ja siirtyä laskuttamaan toiminimiyrittäjänä.