Kevytyrittäjyys ja arvonlisävero – 5 usein kysyttyä alv-kysymystä

Mitä kevytyrittäjän kannattaa tietää arvonlisäverosta?

Laskutatko työsi kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta ja saat laskutuspalveluyritykseltä rahat palkkana?

Tällöin et itse ole arvonlisäverovelvollinen yrittäjä, mutta lähettämiisi laskuihin lisätään silti toimialasi mukainen arvonlisäverokanta.

Miksi näin on, ja mitä asioita kevytyrittäjän olisi hyvä tietää arvonlisäverosta? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista.

 

Yhteistyössä
Yleinen kevytyrittajaksi

Hyödynnä alennus FREE.fi-laskutuspalveluun!

Valitse laskutuspalvelu, josta saat henkilökohtaista apua, arkea helpottavia etuja ja kattavat vakuutukset. Ensimmäiset kolme kuukautta laskutat alennettuun hintaan.

 

1. Mitä arvonlisävero tarkoittaa?

Arvonlisävero eli alv tarkoittaa kulutusveroa, jota maksat itsekin lähes aina, kun ostat mitä tahansa tavaroita tai palveluita kaupoista, liikkeistä tai verkosta.

Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 prosenttia. Alennetut verokannat ovat 14 ja 10 prosenttia, ja jotkut palvelut ja tuotteet ovat kokonaan arvonlisäverottomia.

Yritys lisää arvonlisäveron myymänsä tuotteen hintaan ja tilittää myynnin jälkeen arvonlisäveron osuuden verottajalle.

Esimerkki: 

Ostat kaupasta tuotteen hintaan 124 euroa. Käytämme esimerkkinä kyseistä lukua, koska se muodostuu kätevästi 100 eurosta, johon on lisätty päälle 24 prosentin arvonlisävero.

Sinä maksat 124 euroa kauppiaalle, joka tilittää 24 euroa eteenpäin Verohallinnolle.

Yritys voi kuitenkin vähentää omien ostojensa sisältämät arvonlisäverot omien myyntiensä sisältämistä arvonlisäveroista.

Esimerkki:

Yritys myy kuukauden aikana tuotteita 12 400 eurolla (10 000€ + alv 24 %). Verottajalle tilitettävä alv olisi tässä tapauksessa 2400 euroa.

Yritys on kuitenkin ostanut kuukauden aikana liiketoimintaansa varten tarvikkeita 6200 eurolla (5000€ + alv 24 % eli 1200€).

Yritys voi nyt vähentää verottajalle tilitettävästä arvonlisäverosta ostojensa sisältämät arvonlisäverot.

Näin ollen verottajalle tilitettävä alv onkin vain 2400€–1200€ = 1200€.

Arvonlisäverovelvollisia Suomessa ovat lähtökohtaisesti kaikki yritykset*, joiden liikevaihto ylittää tilikauden aikana 15 000 euroa.

Kun yritys on arvonlisäverovelvollinen, sen pitää liittyä alv-rekisteriin ja sisällyttää tuotteidensa tai palveluidensa hintaan oman toimialansa mukainen arvonlisävero.

Tilikausi kestää normaalisti 12 kuukautta, mutta poikkeustapauksissa – esimerkiksi yritystoimintaa aloittaessa tai lopettaessa – se voi olla muunkin kuin vuoden mittainen ajanjakso.

Liikevaihto tarkoittaa sitä rahasummaa, jolla yritys on saanut tuotteitaan tai palveluitaan kaupaksi. Arvonlisäveron osuutta ei kuitenkaan lasketa mukaan liikevaihtoon, eikä liikevaihdosta myöskään miinusteta pois mitään yrityksen kuluja.

Liikevaihto siis kertoo, kuinka hyvin tai huonosti kauppa on vuoden aikana käynyt. Liikevaihto ei kuitenkaan kerro mitään siitä, onko yritystoiminta voitollista vai tappiollista.

Esimerkki:

Yrjö Yrittäjä aloittaa toimintansa tammikuussa ja laskuttaa vuoden aikana asiakkailtaan tililleen 19 840 euroa (16 000€ + alv 24%). Yrjön liikevaihto on 16 000 euroa.

Liikevaihto on eri asia kuin yrityksen tulos, joka saataisiin selville, jos liikevaihdosta miinustettaisiin Yrjön liiketoiminnan kulut.

Kulujen sisältämän arvonlisäveron osuuden Yrjö voisi vähentää siitä arvonlisäverosta (3840€), joka hänen pitäisi omista myynneistään tilittää verottajalle.

Kun toimit kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta ja saat heiltä rahat palkkana, et ole itse arvonlisäverovelvollinen. Laskuttamaasi summaan kuitenkin sisällytetään aina toimialasi mukainen arvonlisävero.

Seuraavan kappaleen luettuasi tiedät miksi.

*Arvonlisäverovelvollisuuden poikkeustoimialoista voit lukea lyhyesti Verohallinnon verkkosivuilta.

 

2. Miksi kevytyrittäjän laskuttamaan hintaan sisältyy arvonlisävero?

Kun laskutat valitsemasi kevytyrittäjäpalvelun kautta heidän y-tunnuksellaan, laskutuksesi luetaan osaksi laskutuspalveluyrityksen liikevaihtoa.

Kaikkien Suomessa toimivien laskutuspalveluyritysten liikevaihto on reippaasti yli 15 000 euron alv-rajan. Tästä syystä laskutuspalveluyritysten kautta lähetettyihin laskuihin lisätään aina toimialan mukainen arvonlisävero.

Asiakkaasi maksaa lähettämäsi laskun laskutuspalvelulle, joka tilittää arvonlisäveron osuuden eteenpäin verottajalle. Loppuosuudesta vähennetään vielä kevytyrittäjäpalvelun hinnaston mukainen palvelumaksu sekä verokorttisi osoittama määrä tuloveroja.

 

Huomioi tämä:

Valtaosa laskutuspalveluista maksaa kevytyrittäjille rahat palkkana, mutta joillakin harvoilla palveluilla kyse voi olla työkorvauksen maksamisesta.

Työkorvauksia maksettaessa arvonlisäverokäytännöt poikkeavat edellä kerrotusta, jos maksettujen työkorvausten määrä ylittää tilikaudella 15 000.

Tarkista käyttämäsi laskutuspalvelun verkkosivuilta, kummasta korvauslajista on kyse.

 

3. Miten arvonlisävero kannattaa huomioida oman työn hinnoittelussa?

Tärkeintä on sisäistää, että laskuun lisättävä arvonlisäveron osuus ei jää sinulle. Et voi verrata kevytyrittäjänä saamaasi tuntipalkkaa sellaiseen tuntipalkkaan, jota olet saanut esimerkiksi palkkatöissäsi.

Esimerkki:

Ilmoitat kuluttaja-asiakkaalle palvelusi hinnaksi 30 euroa tunnilta. Toimialasi arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Työ kestää kahdeksan tuntia, jolloin laskutat asiakkaalta 240 euroa.

Asiakkaasi maksaa laskun käyttämällesi laskutuspalvelulle. 240 euron summasta 193,55 euroa on sinun tienestiäsi ja loput 46,45 euroa on arvonlisäveron osuutta, jonka laskutuspalvelu huolehtii eteenpäin verottajan pussiin.

Sinulle jäävästä osuudesta maksat myös laskutuspalveluyrityksen palvelumaksun ja sekä tuloverot verokorttisi osoittamalla prosentilla.

Oikea tuntipalkkasi ei siis ole 30 euroa.

 

Yhteistyössä
Yleinen kevytyrittajaksi

Hyödynnä alennus FREE.fi-laskutuspalveluun!

Valitse laskutuspalvelu, josta saat henkilökohtaista apua, arkea helpottavia etuja ja kattavat vakuutukset. Ensimmäiset kolme kuukautta laskutat alennettuun hintaan.

 

4. Miksi hinnat ilmoitetaan yleensä ilman arvonlisäveroa, kun laskutetaan yritystä?

Yksityishenkilöille eli tavallisille kuluttaja-asiakkaille hinnat ilmoitetaan aina arvonlisäveron kera: esimerkiksi 1240 euroa (sis. alv 24 %). Kuluttaja maksaa arvonlisäveron osana palvelusi hintaa, eikä hän voi myöhemmin vähentää sitä mistään.

Sen sijaan yrityksiä laskuttaessasi hinnat ilmoitetaan pääsääntöisesti ilman arvonlisäveroa: esimerkiksi 1000 euroa + alv.

Toisin kuin yksityishenkilöt, yritykset voivat vähentää arvonlisäverot omien myyntiensä sisältämistä arvonlisäveroista – tämä käytiin jo läpi edellä.

Vaikka yritys siis saisi yllä mainitun esimerkin mukaisen 1240 euron laskun, niin arvonlisäveron osuus (240€) ei lopulta jää yritysasiakkaasi kuluksi.

Yksityishenkilö voisi sen sijaan olla hyvinkin käärmeissään, jos ilmoittaisit hänelle palvelusi hinnaksi 1000 euroa ja lähettäisitkin 1240 euron laskun.

Ketä tahansa laskutatkaan, laskutuspalvelu huolehtii arvonlisäverot eteenpäin Verohallinnolle. Laskuttamiisi summiin sisältyvä arvonlisävero ei jää sinulle.

Yllä olevissa esimerkeissä oletettiin, että palveluidesi arvonlisäverokanta on 24 prosenttia.

 

5. Miten arvonlisäveron kanssa toimittaisiin, jos sinulla olisi oma y-tunnus?

Jos laskuttaisit laskutuspalveluyrityksen y-tunnuksen sijaan omalla y-tunnuksellasi, voisit hyötyä muutamista arvonlisäveroon liittyvistä rahanarvoisista veroetuisuuksista.

  • Ensinnäkin pystyisit yritysten tapaan vähentämään liiketoimintaasi liittyvien ostojen arvonlisäverot omien myyntiesi sisältämistä arvonlisäveroista, kuten edempänä kävimme läpi.
  • Toiseksi Suomessa pienyrittäjät ovat oikeutettuja arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Alv-alarajahuojennus on verohelpotus, jonka ansiosta tarpeeksi pienellä liikevaihdolla voit saada jälkikäteen takaisin jopa kaikki verottajalle tilittämäsi arvonlisäverot. Alarajahuojennus tosin poistuu käytöstä vuonna 2025.

Enintään 15 000 euron liikevaihdolla saat takaisin arvonlisäverot täysimääräisesti ja alle 30 000 euron liikevaihdolla osan alveista. Ilman omaa y-tunnusta et voi saada kyseistä veroetua, koska kaikki laskutuksesi on osa laskutuspalveluyrityksen liikevaihtoa.

Kun sinulla on oma y-tunnus, liikevaihto lasketaan vain oman laskutuksesi perusteella.

Y-tunnuksen hankkiminen tekee sinusta yksityisen elinkeinonharjoittajan eli puhekielisesti toiminimiyrittäjän.

Kevytyrittäjyys y-tunnuksella tarkoittaa nimestään huolimatta samaa asiaa.

Vuonna 2024 monet perinteiset laskutuspalvelut tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta hankkia heidän kauttaan oma y-tunnus. Laskutuspalvelu huolehtii tällöin kirjanpidon muodostamisesta.

Y-tunnuksellinen yrittäjä on aina kirjanpitovelvollinen toisin kuin ilman omaa y-tunnusta toimiva kevytyrittäjä.

Ps. Kumppanipalvelumme FREE.fi:n kautta voit myöhemmin ryhtyä myös toiminimiyrittäjäksi omalla y-tunnuksella, jos myynti lähtee vetämään. FREE:n kevytyrittäjyyspalveluun (ilman omaa y-tunnusta) tarjoamme hintaedun ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi.